Janališkių kaime, Panevėžio r. savivaldybėje, medžiais prie namų džiaugęsi gyventojai liko nemaloniai nustebę. Medžiai prie pat jų namų buvo nukirsti, o kodėl – gyventojai nežino.

„Žmonės gedi be jų žinios iškirstų medžių. Medžiai augo valstybinėje žemėje. Kodėl kertami medžiai prie gyventojų namų, pačių gyventojų net neinformuojant?“ – klausė su „Delfi“ redakcija nukirstų medžių nuotraukomis pasidalinęs panevėžietis.

Bet Panevėžio rajono savivaldybės Architektūros skyriaus vyr. specialistė Sigita Biveinienė informavo, kad medžių sodinimui buvo pasirinkta neleistina vieta.

„Medžiai ir krūmai pašalinti nuo inžinerinio statinio – polderio (apsauginio pylimo) viršaus ir šlaitų. Minėtas polderis yra skirtas apsaugoti čia esančias keturias sodų bendrijas nuo Lėvens upėje kylančių potvynių.

Šį inžinerinį statinį Panevėžio rajono savivaldybės administracija panaudos pagrindais eksploatuoja nuo 2018 metų pabaigos. Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo 92 straipsnio 1 punkte nurodyta, kad „polderių pylimo papėdžių ir polderio kanalų juostų negalima užstatyti, jose neturi augti medžiai ir krūmai, jų negalima arti“.

93 straipsnis nurodo, kad „polderių apsaugos zona – 15 metrų pločio juosta į abi puses nuo pylimo (nuo vidinio ir išorinio) šlaitų papėdės...“.

O Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr.206 ( 2018 m. gegužės 30 d. nutarimo Nr.521 redakcija) nustatytais kriterijais, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems, nustatyta, kad medžiai ir krūmai augantys pylimo (polderio) priežiūros juostoje nepriskiriami saugotiniems. Jų kirtimui leidimas nereikalingas.

Panevėžio rajono savivaldybės administracija, įvertinusi tai, kad medžių kirtimas draudžiamas intensyviausiu laukinių paukščių veisimosi laikotarpiu – nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1 d. – minėtų želdinių pašalinimą atliko vasario mėnesį.

Vertiname sodininkų pastangas sodinti medžius bei puoselėti savaime išaugusius želdinius, tačiau siūlome visada atsakingai įvertinti ar jų pasirinkta medžių sodinimo ir auginimo vieta visada yra pati tinkamiausia“, – sakė S.Biveinienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)