Skaitytoja Asta kreipėsi į „Delfi“ dėl numatytos kelionės į Italiją. Pasikeitus tvarkai šeimai iškilo problema.

„Esame atsakingi piliečiai ir kruopščiai vykdome pandemijos valdymui taikomas taisykles. Susidūrėme su problema. Istorija tokia. Susiplanavome išvažiuoti paslidinėti per vaikų vasario mėnesio atostogas į Italiją. Aš esu paskiepyta 3 skiepais „Comirnaty“ vakcina. Sūnus, 16 metų, paskiepytas 2 skiepais „Comirnaty“ vakcina, paskutinis skiepas gautas birželio 30 dieną, tai yra, praėję jau 7 mėnesiai. Kur problema?

URM puslapyje praėjusią savaitę tikrinau reikalavimus kelionei į Italiją: reikalavimuose buvo pabrėžiama, kad Europos Sąjungos COVID-19 sertifikatas paskiepytiems pagal pilną vakcinacijos schemą galioja 9 mėnesius, tik atkeliaujantiems reikės atlikti testą. Problemų kaip ir nebuvo važiuoti slidinėti. Tad kelionės neatšaukiau, nors tą padaryti turėjau galimybę iki sausio 28 dienos.

Bet kai vasario pradžioje vėl pasitikrinau, kas pasikeitė, nuo vasario 1 dienos keliaujantiems į Italiją, paaiškėjo, kad paskiepytiems asmenims testuotis nebereikia. Valio! Bet, mano siaubui, nepilnamečiams 12-17 m. amžiaus asmenims reikalingas Europos Sąjungos COVID-19 sertifikatas, ne senesnis nei 6 mėnesių, kad galėtų apsigyventi viešbutyje, keliauti viešuoju transportu, keltis keltuvais slidinėjimo kurortuose.

Į šalį įleidžiami ir izoliuotis nereikia, jeigu sertifikatas ne senesnis nei 9 mėn. Bet kas iš to? Mano sūnaus sertifikatas 7 mėn. senumo, taigi, viešbutyje gyventi ar slidinėti jis negalės.
Suskumbu sūnų registruoti trečiai skiepo dozei. Neregistruoja. Nukreipia į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) problemai spręsti, nes įsakymo dėl nepilnamečių skiepijimo sustiprinamąja doze nėra. Prisiskambinu SAM. Taip, sako, problemą žinome, bet dienotvarkėje nėra. Sako, rašykite, gal, jeigu bus daug besikreipiančių, bus kažko imtasi. Sako, turim problemų ir su sportininkais.

Tai kodėl delsiama? Ar laukiama, kol lietuvių šeimos pakibs prie viešbučių durų, nes jų vaikai neturės sertifikato, atitinkančio Italijos superžaliojo paso, o tik bazinį COVID-19 pasą (su juo realiai tik gali įvažiuoti į Italiją ir nereikia izoliuotis)? Kodėl mūsų paaugliai nėra skiepijami sustiprinančiąja doze?

Kodėl tėvams atimama teisė rinktis skiepyti sustiprinančiąja doze ar ne? Sūnus 2 kartus per savaitę yra tikrinamas greituoju antigenų testu, testas būna neigiamas. Atšaukiamas galimybių pasas. Vyksta daug pakeitimų. Tad ar negalima leisti patiems tėvams nuspręsti pagal vaiko amžių, ūgį, svorį, bendrą sveikatos būklę, ar skiepyti trečia doze, ar ne, ypač, kai susirgimai plinta mokyklose? Juolab, kai tokie reikalavimai yra kitose valstybėse“, – stebėjosi Asta.

SAM atstovas patvirtino, kad šiuo metu situacija yra būtent tokia.

„Šiuo metu revakcinacijai tinkamos COVID-19 vakcinos yra registruotos tik pilnamečių asmenų skiepijimui sustiprinančiąja doze. Europos vaistų agentūra (EVA) renka ir vertina duomenis apie sustiprinančiosios dozės efektyvumą bei saugumą jaunesniems nei 18 metų asmenims. Jeigu EVA rekomenduos asmenų iki 18 metų revakcinaciją ir bus atitinkamai pakeistos vakcinų indikacijos, nepilnamečių asmenų skiepijimas sustiprinančiąja doze galės būti pradėtas ir Lietuvoje.

Kiekviena valstybė pati nustato COVID-19 pandemijos valdymo priemones. Keliaujant į užsienio šalį rekomenduojama iš anksto pasidomėti, kokios taisyklės galioja toje šalyje, ir jomis vadovautis“, – rašoma SAM komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)