Ji tokia – ne vienintelė. DELFI internete pastebėjo ir paauglių diskusiją, ar juos įleis į filmą. Dar anksčiau, kol buvo skelbiama, kad į filmą bus galima patekti nuo 16 metų, 15-ečiai bendraamžiams rašė, kad rizikuos patekti į kino salę ir taip. Cenzą pakeitus į „N-18“, klausimų, ar pavyks pamatyti filmą, kilo 17-mečiams.

Nepilnamečiai dalijosi patirtimi, ar prie kino salės, bilietą įsigijus internetu, bus tikrinami pažymėjimai, kiek jauniesiems žiūrovams metų.

Filmą šešiolikmečiai gali žiūrėti JAV

DELFI pasidomėjo, kada ir kodėl pasikeitė amžiaus cenzas tiems, kurie nori pamatyti pagal populiarų E.L. James romaną „50 pilkų atspalvių“ parašytą filmą.

Situaciją sutiko pakomentuoti „Forum Cinemas“ kino filmų platinimo skyriaus vadovas Gintaras Plytnikas.

„Platintojai (o šio filmo atveju tai mes, „FC distribution“, platinanti filmą visuose, tam tikrus profesionalius kriterijus atitinkančiuose,Lietuvos kino teatruose) jau daug metų, paskelbdami filmų datas (premjeras), rekomenduojamu nurodome šalies gamintojos indeksą. Daugeliu atvejų vietinė Indeksavimo komisija irgi priima artimus tam sprendimus, nors pastaruoju metu R indeksu (švelnesniu ir už mūsų N-16) JAV pažymėti filmai vis dažniau (Lietuvoje – DELFI) tampa filmais suaugusiems ir tai galioja tik kino teatruose, kurie laikosi įstatymų ir yra lengviausiai kontroliuojami, bet niekam nei motais, kaip tai kontroliuojama linkomanijose ir kitose vogtų filmų išvietėse“, – kodėl anksčiau prie filmo buvo nurodoma „N-16“ paaiškino G. Plytnikas.

Pasak jo, filmų indeksavimo komisijos sprendimu amžiaus cenzas buvo pakeistas į „N-18“.

„Kai po apeliacijos dėl N-18 paskyrimo buvo patvirtintas galutinis sprendimas, kad filmas – suaugusiems, visi kino teatrai paskelbė galutinį amžiaus indeksą, kaip tai numatoma daugumos kino teatrų taisyklėse, kur visuomet aiškiai parašyta, kad yra kintamų elementų, kurie gali keistis ir nepriklauso nuo kino teatrų valios, nes jie privalo laikytis įstatymų.

Filmų indeksavimo komisijos galutinis, poapeliacinis, sprendimas buvo praneštas praėjusį penktadienį, vasario 6 dieną, likus savaitei iki filmo premjeros“, – nurodė G. Plytnikas.

DELFI primena, kad „Fifty Shades of Grey“ („50 pilkų atspalvių“) – kinuose netrukus pasirodysianti amerikiečių erotinė romantinė drama, kurią režisavo Sam Taylor-Johnson. Ji sukurta pagal E. L. James to paties pavadinimo bestselerį. Knyga susilaukė populiarumo ir dėl atvirai joje pateikiamų šokiruojančio sekso scenų.

Teiraujamės Jūsų – skaitėte tiek kalbų sukėlusią knygą „50 pilkų atspalvių“? Planuojate apsilankyti jos ekranizacijoje? Pasidalinkite, ką galvojate apie dėmesio susilaukusį kūrinį ir milžinišką jo populiarumą.

Kviečiame paatvirauti– ar romane aprašomos scenos Jums priimtinos, ką manote apie išviešinimą to, apie ką dviese kalbama tik už uždarų durų? Ar, jūsų manymu, ši knygą nepropaguoja moters sudaiktinimo, kaip diskutuojama užsienio žiniasklaidoje?

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „50“. Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)