O šuo balkone kaukia. Kaukia taip, kad skamba visa gatvė. Pirmą kartą kaukimą išgirdę žmonės net mano, kad ten žmogus rėkia – taip baisiai tas šuo klykauja. Nesvarbu, ar lauke karšta ar šalta, lyja ar sninga, šuo uždarytas balkone kaukia, kaukia, kaukia... Nuo ryto iki vakaro, kol šeimininkas būna darbe.

Skambinti policijai? Šuo kaukia dienos metu. O ir ko tai policijai važiuoti dieną, kai namie – nė gyvos dvasios, tik šuo vargsta balkone, o šeimininkai kažkur išvykę. Vakare šuo pakankamai ramus, arba tas jo kaukimas yra savaime suprantamas – juk gyvūno neužčiaupsi.

Savivaldybė reikalo nesprendžia, o Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), nors ir užregistravo skundą, leido suprasti, kad tokių nusiskundimų gauna ištisas krūvas, o tikėtis pokyčių – bergždžias reikalas...

Bet argi kaimynai ir likę gatvės gyventojai nėra aplaidaus šeimininko įkaitai? Kodėl jam leidžiama kankinti ne tik šunį, bet ir visus aplink gyvenančius? Juk šuns ištrėmimas į balkoną išsprendžia jo baldų ar daiktų problemą, kuriuos siekdamas apsaugoti nuo graužimo matyt ir priėmė sprendimą šunį laikyti balkone.

Bet juk turėti šunį – tai ne tik jį nusipirkti. Jį reikia auklėti, dresuoti, investuoti, kad nei pats, nei kiti nenukentėtų.

Kauno savivaldybės gyvūnų laikymo taisyklėse numatyta, kad gyvūno šeimininkas turi užtikrinti, kad gyvūnas nekels diskomforto kitiems, o tas užtikrinimas – toks pats neapibrėžtas kaip vėjas laukuose.

Klausite, ar kalbėjau su tuo žmogumi? Aš – ne. Kalbėjo kaimynai, prašė, sakė, pasakojo... Nulis emocijų. Kur dėtis žmogui, kuris nori be galvos skausmo ir nervų pabūti namuose atsidaręs langus? Kodėl dėl vieno savanaudžio šimtai aplinkui turi galvoti, kaip suktis iš padėties? Kas suvaldys tokius žmones?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į VMVT ir savivaldybę, kad išsiaiškintų, kas tokiu atveju turėtų spręsti gyventojo problemą.

Kaip paaiškėjo, teisę surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolus už taisyklių nesilaikymą (kaip šiuo atveju skaitytojas minėjo – Gyvūnų laikymo Kauno mieste) pažeidėjui gali ne vienos institucijos atstovai.

DELFI kreipėsi į VMVT, kurios Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėja Kristina Stakytė nurodė, kad manant, kad pažeidžiamos Gyvūnų laikymo taisyklės, keliamas triukšmas, ar pan., reikia kreiptis į Savivaldybę arba policiją.

„VMVT registruojami visi skundai, kurių nagrinėjimas perduodamas teritorinėms VMVT, arba, jei klausimas yra ne VMVT kompetencijoje, persiunčiamas kitai kompetentingai institucijai nagrinėti“, – teigė specialistė.

Kauno miesto savivaldybės atstovė DELFI Aušra Partikienė paaiškino, kad minėtose Gyvūnų laikymo Kaune taisyklėse nustatytų reikalavimų laikymosi kontrolę užtikrina Savivaldybė, tačiau teisę surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolus už taisyklių nesilaikymą turi ir Savivaldybės administracijos direktoriaus tam įgalioti specialistai (tai būtų Sveikatos apsaugos skyriaus Sanitarijos inspekcija ir Viešosios tvarkos skyrius), ir Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse nurodyti pareigūnai (Viešoji policija, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba), kurie patikrinę padėtį vietoje, įvertintų ar gyvūnas laikomas tinkamomis sąlygomis, išsiaiškintų priežastį dėl ko gyvūnas kelia triukšmą ir t.t.

Pasak A. Partikienės, jei savivaldybė gauna gyventojo skundą, tuomet jo tikrinti vyksta Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai arba Sanitarijos inspekcija, jei gyventojai kreipiasi būtent į savivaldybę. Tuo atveju jei gyventojas kreipiasi į policiją ar į VMVT, savivaldybė nebedalyvauja.