Kodėl teigiate, jog naktinė žvalgyba – sportas, atitinkantis lietuvišką prigimtį?

Lietuviai – taikūs žmonės. Jei būtų karingi, tai lietuvišką prigimtį labiausiai atitiktų kokia nors kovinė sporto šaka. Bet negi tipiškam lietuviui būdinga grumtis iš paskutiniųjų ar plėšytis dėl pergalės? Nedaug tokių lietuvių žinau...

 

Nukrypote nuo temos. Kol naktinė žvalgyba – tinkama lietuviškam charakteriui?

Lietuvio charakteriui būdingas apdairumas ir atsargumas. Lietuvis – ramus žmogus, ne karštakošis. Naktinė žvalgyba – sportas lietuviškai apdairiems žmonėms. Žmonėms, kurie apgalvoja kiekvieną savo žingsnį, bet kartu yra ir herojiškai drąsūs – tiesiog nedemonstruoja savo drąsos, ten kur nereikia.

 

Kuo naktinė žvalgyba gali būti patraukli statistiniam lietuviui?

Retas statistinis lietuvis užima kokį nors vadovaujantį darbą. Naktinė žvalgyba suteikia galimybę vadovauti savai žvalgų komandai, kurios sėkmingas bendras darbas veda į pergalę. Lietuviai – gana uždari žmonės, nesiryžtantys drąsiai kalbėti, nepasitikintys aplinkiniais. Jei tamsią naktį eitumėte vienas menkai pažįstama gatve – nesijaustumėte drąsiai. Kai naktinės žvalgybos žaidimų metu taip reikia pereiti daugybę gūdžių vietų – nebaisu. Kodėl? Nes žengiate su komandos draugais. Po tokios kartu pravaikščiotos nakties nori nenori imi pasitikėti tais žmonėmis. Tai magiška.

 

Kodėl?

Naktinė žvalgyba – išbandymas. Rusų poetas ir bardas Vladimiras Vysockis dainavo: „Jei suabejojai draugu – pasiimk jį į kalnus, ten suprasi, kas jis per vienas“. Mūsų kaimynai lenkai turi tokį posakį – „va su tuo žmogumi eičiau į žvalgybą“. Taip parodomas pasitikėjimas. Naktinė žvalgyba leido man pajusti pasididžiavimą savo draugais. Įsitikinau, jog jie – tikri draugai. Naktinė žvalgyba labai sustiprina pasitikėjimą draugais.

 

Esate sakęs, kad naktinė žvalgyba leidžia pajusti bent tūkstantąją dalį to, ką jusdavo Lietuvos laisvės gynėjai – partizanai. Kodėl taip teigiate?

Partizanai dažnai veikdavo naktį. Naktiniai žvalgai, sprendžiant vien iš pavadinimo – taip pat naktį. Partizanai vykdydavo tam tikras žvalgybines užduotis. Žvalgai taip pat vykdo. Naktinis anabazis su žemėlapiu ir komandos draugais per menkai pažįstamą ir kartais nesvetingą teritoriją – štai kas yra naktinė žvalgyba.

 

Kiek šiuo metu Lietuvoje yra žmonių, įtrauktų į šį sportą?

Apie dvi dešimtis. Maža. Šiuo metu naktinė žvalgyba laikosi ant kelių žmonių pečių. Labai svarbu sudominti mases. Susidomėję žmonės ims organizuotis, burtis į būrelius, bandyti žaisti, tobulinti žaidimą. Tai bus naktinės žvalgybos vaikystės pradžia. Šiuo metu naktinė žvalgyba – tik gimęs kūdikis.

 

Kur galima rasti daugiau informacijos apie šį sportą?

Turime įkūrę du naktinės žvalgybos tinklaraščius – „blog`us“. Vienas jų apleistas, bet kitame yra patalpinta svarbiausia teorinė informacija ir kiti patarimai. Galima rasti ir mūsų kontaktus – tikrai pagelbėtumėme visiems susidomėjusiems. Tereikia tik į „Google“ suvesti du žodžius – „naktinė žvalgyba“.

 

Ar pats tikite šviesia naktinės žvalgybos sporto ateitimi?

Jei aš ja netikėčiau, tai kas kitas tikėtų?