Dažniausiai FIV perduodamas per įkandimus ar įdrėskimus kačių kovų metu. Kiek mažesnė tikimybė, kad šį virusą infekuota katė-mama perduos savo vaikams gimdymo metu. Gerai prižiūrima FIV infekuota katė gali išgyventi daugybę metų, nepasireiškiant ligos simptomams.

Tiesa, šeimininkams svarbu žinoti, kad tokios katės imuninė sistema yra silpnesnė, todėl ją reikėtų saugoti nuo peršalimo, maitinti kokybišku maistu ir reguliariai lankytis pas veterinarą. Jei katė nėra agresyvi, ji gali gyventi drauge su kitomis katėmis, na, o žmonėms FIV virusas yra visiškai nepavojingas.

Kaip ir žmonių, taip ir kačių atveju vaistų nuo imunodeficito viruso nėra, tačiau puikiai veikia namų aplinka – tai liudija ir Nerytės istorija. „Lesės“ savanoriai pasakoja, kad Nerytė buvo rasta prie upės, kur greičiausiai buvo kažkieno išmesta. Galbūt nereikalinga ji tapo dėl savo ligos, nors FIV – toli gražu ne nuosprendis.

Patekusi į „Lesės“ globą, Nerytė kantriai laukė savo žmogaus, kol kartą prieglaudoje pasirodžiau aš. Dėl globojamų gyvūnų pertekliaus narvai prieglaudoje nebetilpo, tad vienas jų buvo laikinai įkurdintas vonioje. Jame pamačiau nuostabaus grožio ir meilumo katę. Iškart nusmelkė mintis – kodėl ji čia? Išgirdusi Nerytės istoriją neišsigandau – žinojau, kad negaliu jos išgydyti, tačiau galiu suteikti ramią ir orią senatvę.

Dar po savaitės Nerytė apsigyveno mūsų namuose. Ji ištvėrė auglių pieno liaukose operaciją, sterilizaciją bei sėkmingai persirgo gripu. Kai ant Nerytės odos pasirodė kelias savaites neišnykęs išbėrimas, nutarėme atlikti kraujo tyrimą dėl alergenų aplinkoje ir maiste. Paaiškėjo, kad Nerytė alergiška daugumai kasdienių produktų – kviečiams, ryžiams, bulvėms, pienui, kalakutui, tunui ir lašišai, taip pat erkėms ir blusoms. Nors tyrimas kainavo nemažai, investuoti buvo verta, nes dabar Nerytė gali valgyti tai, kas jai tinka, patinka ir nekenkia.

Nerytė puikiai adaptavosi naujuose namuose, tačiau gyvenimo prie upės ir prieglaudoje nepamiršo. Ji nuolat rodo dėkingumą ir prieraišumą savo naujajai šeimai, o vonios kambario vengia kaip tik gali. Tai vienintelė vieta namuose, į kurią Nerytė nekelia kojos, ir stengiasi, kad ten neitų ir kiti šeimos nariai – juos ji įspėja garsiai miaukdama. Drauge su Neryte linkime nepabijoti į namus įsileisti meilės ir šilumos, kurią gali suteikti mažas beglobis – nesvarbu, sveikas ar sergantis.

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ projekto „neBrisius.lt“ idėja užsikrėtė nuo Amerikoje vykusio „Why We Rescue“ ir, gavę idėjos autorių leidimą bei palaikymą, pradėjo analogišką ilgalaikį projektą Lietuvoje. Projekto metu fotografuojami žmonės su augintiniais, priglaustais iš prieglaudų ar gatvės, talpinamos jų laimingos istorijos, kurios, tikimės, užkrės vis daugiau ir daugiau žmonių! Prisijunk prie projekto „neBrisius.lt“! Dėl detalesnės informacijos kreipkitės el. paštu info@ggi.lt.