„Pilietį“ pasiekė laiškas, kurio autorius jau ne pirmą kartą išsakė kiek aršią nuomonę vyrų ir moterų santykių klausimu. Nors anksčiau šio anonimu norinčio likti autoriaus pasisakymai viešumoje susilaukdavo nemažai dėmesio, kartais – ir teigiamo, šįkart buvo peržengtos ribos.

Vyrus save gerbti ir mylėti raginantis laiško autorius ėmėsi savotiško žmonių skirstymo ir įvertino moteris dešimtbale skale. Joje vertinamos moterys nuo 1 – visai nevertos dėmesio – iki 10 – neįsivaizduojamos dievaitės.

„Vyrai, gerbkime ir mylėkime save. Gyvenimas trumpas“, – linkėjo laiško autorius.

Šios skalės buvo nutarta nepublikuoti – ji pernelyg žeidžianti ir pilna žeminančių teiginių.

Tačiau tokią kai kurių vyrų mąstyseną ir laiško autoriaus moterų vertinimą sutiko pakomentuoti žymus psichologas ir santykių specialistas Andrius Kaluginas.

Psichologo teigimu, baisu vien tai, kad tokių moterų nekentėjų dar vis yra ir štai, jie net bando įpiršti savo nuomonę kaip padedančią kitiems vyrams. Specialistas paaiškino, kuo toks požiūris yra žalingas ir komentuodamas pirmiausia pabrėžė nuomonę iš suaugusio vyro pusės.

„Norėčiau atliepti šios vertinimo skalės autoriui visų pirma kaip brandus vyras. Aš myliu savo mamą, myliu savo žmoną, žaviuosi įvairių (pažįstamų ir nepažįstamų) moterų asmenybėmis.

Trumpai: autorius yra sąmojingas ošlys, nevertas rimtos diskusijos.

Detaliau. Nuomonė apie moterų tipus, matomai, yra asmeninių skaudžių patirčių, nuosmukių, asmeninių buvimo su savimi fantazijų vaisius.

Daugiausia tokiame moterų vertinime matau žmogaus nusivylimų ir skurdžios patirties išraišką. Tokia panieka moterims (mizogenija) man skamba apgailėtinai ir absurdiškai.

Panašu, kad autorius neturi jokios normalios patirties su moterimis (gal dėl savo amžiaus, gal dėl naivumo, gal dėl kompleksų, gal dėl kitų priežasčių), ir net baisu įsivaizduoti, kas vyksta jo galvoje ir fantazijose. Gaila žmonių, kurie dėl įvairių priežasčių turi tokį ribotą požiūrį.

Tačiau labiausiai mane nustebino seksizmas, nukreiptas prieš vyrus. Autorius akivaizdžiai nekenčia vyrų bei naiviai laiko juos idiotais, „antrojo galo zobiais“ ir išnaudotojais.

Toks niekinantis vertinimas moterų tik kaip sekso objektų, nukreiptas prieš normalius, brandžius, patyrusius vyrus. O moterų žeminimas ir neapykanta vyrams – kategoriškai nepriimtini“, – sakė A. Kaluginas.