Uogauti – su seneliais

Mano „verslo planas“ jau trečius metus iš eilės – uogos. Žinoma, kai jų miške būna daugiau nei dvi, nes ne kiekvieni metai būna „uogingi“ . Tinka įvairios uogos: žemuogės, mėlynės, avietės.

Kur jų gauti? Dažniausiai vasarą juk aplankome senelius, kurie mūsų labai laukia. Viena iš bendrų veiklų galėtų būti – važiuoti į mišką uogų rinkti kartu su močiute ar seneliu. Galima pasikviesti kartu ir draugų. Kai linksmai pabūsite miške ir prisirinksite pilnus krepšelius uogų, jūsų lauks ne ką mažiau įdomesnė dalis.

Turistai perka labiausiai

Grįžę namo, atsakingai susiruoškite: užkąskite, persirenkite, pasitikrinkite, ar kartais kokia erkė neropoja ir... paruoškite šypsenas.

Patarčiau siūlyti uogas miesto centre. Tai gali būti nebūtinai turgus. Tinka ir vieta šalia prekybos centro, miesto pilies (jei tokia yra), kiti įdomūs, žmones traukiantys pastatai. Ten, kur būtų turistų. Beje, nepamirškite uogomis pasistiprinti ir patys (aišku, kad šiek tiek liktų ir taupyklei). Pernai man ten pavyko sutaupyti apie 100 eurų.

Pagalba kaimynams

Būnant vienuolikos ar panašaus amžiaus, galima sutaupyti ir padedant kaimynams. Pavyzdžiui, pavedžioti jų šuniuką, kai grįžtate iš mokyklos. Žinoma, jeigu tik šuo nėra didelis ir galite jį išlaikyti. Manau, kad už vieną pavedžiojimą galima paprašyti apie 0,20 – 0,30 euro centų. Tad jei vedžiosite visą mėnesį kasdien, turėsite maždaug 6 – 9 eurus taupyklei pamaitinti. Na, ir patiems bus sveika pakvėpuoti grynu oru.

Beje, žiemą galite padėti ir nukasti sniegą kieme. Arba valandėlę kitą prižiūrėti mažus kaimynų vaikučius. Viską smulkiau susitarkite su kaimynais patys. Tik, aišku, reikia nepamiršti pamokų, namų darbų, būrelių ir... laisvo laiko sau.

Pasiversti klounu

Man pačiai labai įdomu ir smagu būti mažiukų gimtadienių organizatore (animatore). Keletą metų iš eilės organizavau gimtadienio šventę savo broliukui. Tai pastebėjo kaimynai ir šiemet pakvietė mane sugalvoti gimtadienio temą bei programą ir jų sūneliui.

Tiesa, ši veikla reikalauja daug pastangų. Pirmiausia, reikia sugalvoti ir persirengti personažu, kurį mėgsta mažasis „užsakovas“: Kempiniuku, klounu, princese ar piratu.

Vien tik persirengti neužtenka. Reikia sugalvoti ir gimtadienio veiklą. Pavyzdžiui, klounas gali rodyti triukus, žaisti įvairius žaidimus, piešti ant veidukų. Piratas – pasakoti piratiškas istorijas, slėpti lobį ir jo kartu ieškoti ir t.t.

Mielai tai pakartočiau ir vėl. Ir ne tik dėl pinigų. Bet ir dėl mažiukų, kurie pamatę mane gimtadienyje būna tokie laimingi. Dar ir dabar prisimenu jų nepakartojamas šypsenas. Sėkmės ir Jums!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – 60 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.