Juk naudodamiesi kompiuteriu, galime sugaišti daug laiko, nuklysdami į įvairius internetinius puslapius, susirašinėdami su draugais. Taip ir nepastebime, kaip pralekia laikas. O kiek vaikų žaidžia kompiuterinius žaidimus kelias valandas per dieną? Silpsta regėjimas, mažiau bendraujama, skursta kalba, žodynas.

Ar knyga išliks šviesos šaltiniu šiame informacinių technologijų kupiname laikmetyje? Ar kompiuteris neišstums iš mūsų gyvenimo knygos? Vaikai, jaunimas daug valandų praleidžia prie kompiuterio. Ar tai gerai? Atsilikti nuo šiuolaikinių technologijų negalime, bet labai norėčiau, kad nepamirštume knygos – mielos pirmapradės mūsų mokytojos. Juk knyga lavina vaizduotę, turtina kalbą, plečia žodyną.

Mūsų – Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos – laikraščio „Žiburiukas“ paskutiniame numeryje buvo išspausdintas interviu su respublikinio knygų skaitymo konkurso - festivalio „Knygų pelėda-2015“ organizatorėmis gimnazijoje: bibliotekos darbuotojomis, lietuvių kalbos mokytoja metodininke Irena Savickiene ir 8c klasės mokiniais – šio konkurso I-ojo etapo nugalėtojais ir II-ojo etapo dalyviais.

Gimnazijoje jie dalyvavo viktorinoje „Pasibelsk į knygos širdį“, ketvirtokams surengė Astridos Lindgren knygos „Ronja – plėšiko duktė“ pristatymą. Vaikučiai įdėmiai klausė ir, manau, susidomėjo šia rašytoja. Taigi, bėgs į biblioteką ieškoti jos knygų. 8c klasės mokiniai, vadovaujami savo auklėtojos Irenos Savickienės sukūrė „Haiku knygai“, su jų mintimis galėjo susipažinti visi gimnazijos bibliotekos skaitytojai.

Bibliotekoje vyko projektas „Dalijamės knyga – dalijamės skaitymo džiaugsmu“ (gimnazijos bendruomenės nariai, perskaitę savo naujas knygas atnešdavo ir padėdavo į lentyną, pažymėtą knygų pelėdos ženklu. O pasiimti galėdavo kitų atneštas knygas). 8c klasės mokiniai apie savo veiklą konkurse – festivalyje „Knygų pelėda-2015“ sukūrė filmuką. Jie puikiai atstovavo gimnaziją II-ajame šio konkurso festivalio etape Vilniuje. Grįžo laimingi: pelnė išraiškingiausios komandos nominaciją, dalyvavo viktorinoje, kūrybinėse dirbtuvėlėse: teatro, meno, animacijos ir knygų iliustravimo grupelėse.

Noriu pacituoti keletą minčių iš parengto interviu su 8c klasės mokiniais. Į klausimą „Kas jums yra knyga, skaitymas? “

Rusnė Šipelytė atsakė: „Skaitydama aš keliauju kartu su knygų herojais, sužinau daug naujo, įdomių dalykų apie kitas tautas, šalis. Man malonu skaityti. Neįsivaizduoju gyvenimo be knygos“.

„Man knyga – tarsi mokytoja , tarsi šaltinis, iš kurio galima pasisemti mokslo žinių, patirties. Skaitymas man tarsi suteikia vidinę ramybę,“ - rašo Vesta Valaškevičiūtė.

„Skaitymas - tai durys į platųjį pasaulį“, - sakė Vytas Paliukas.

„Knyga man - tarsi atskiras pasaulis, iš kurio gaunu naujos patirties, lavinu vaizduotę“, – teigė Paulius Bisigirskas.

Įdomios mintys iš aštuntokų „Haiku knygai“: „Žodžiai, žodžiai, žodžiai/ Kaip šulinio vanduo - / Vis semiu juos ir geriu.“ (Andrėja Misevičiūtė); „Nauja knyga ant stalo,/ Nė karto neliesta-/ lyg tiltas, permestas nueit į kitą sielą.“ (Kornelija Durand).

Džiaugiamės, kad mūsų gimnazijos 8c klasės mokiniai pamilo knygą, eina ten, kur ji veda - pažinimo keliu - kartu su savo auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja metodininke Irena Savickiene. O į gimnazijos biblioteką skuba moksleiviai – dideli ir maži.

Vyresniems reikia skaityti grožinę, informacinę literatūrą, parengti skirtas užduotis, kitiems – pasinerti į nuotykių knygas, pasakas. Mažieji džiaugiasi, kad jau moka skaityti. Jų knygelės spalvingos, gražios ir mielos.

Aš tikiu, kad knygos niekas negali pakeisti, juk ji ir istorinis šaltinis, ir mūsų protėvių išsaugotos gimtosios kalbos liudytoja. Elektroninės laikmenos negali atstoti tikros draugystės su knyga.

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas –48 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.