Remiantis 2011-2012 m. socialiniu pranešimu Europos valstybių narių skurdo gylis ir socialinė atskirtis didėjo. 2011 m. 5 iš 20vaikų gyvenimo nepritekliuje. Šis skaičius leidžia daryti prielaidą, jog sunkiai besiverčiančioms šeimoms laibai sunku tinkamai parengti vaikus mokyklai.

Kuprinės, pratybų sąsiuviniai, sportinė apranga ir t.t.,pareikalauja dalies vidutinio šalies atlyginimo, jei šeima augina du vaikus. Tačiau ką daryti tiems, kurie gyvena iš minimalaus darbo užmokesčio?

Vienas iš būdų paruošti savo atžalas mokyklai - kreiptis socialinės paramos į savivaldybę. Vienkartinė 156 Lt išmoka kanceliarinėms prekėms skiriama šeimoms, kurių mėnesinės pajamos vienam šeimos nariui neviršija 525 Lt.

Tačiau pastaroji suma yra tikrai nepakankama. Visuomenės nuomonės tyrimai atskleidžia, jog vidutines pajamas gaunančiai šeimai išleisti vieną vaiką į mokyklą kainuoja nuo 200 iki 400Lt, be uniformos ir specialių priemonių, tokių kaip muzikos instrumentai ar pan.

Dauguma nepasiturinčių šeimų „laukia“ mokslo metų pradžios ir tik tada skuba į parduotuves reikalingiausių prekių. Praktika rodo, jog rugsėjo mėnesį vyksta daugybė akcijų. Tiesa, reikia pastebėti, jog net ir 30 ar 40 proc. nuolaida nesumažina išlaidų sunkiai besiverčiančioms šeimoms. Jei pastarosios į mokyklą turi išleisti daugiau nei vieną atžalą, išlaidos būna tikrai nemenkos.

Asociacija „Neribotų galimybių fondas“ kartu su jaunimo organizacijomis 2013 m. rugpjūčio 23-25 d. jau penktus metus iš eilės organizuos akciją „Būk pirmūnas“. Akcijos tikslas – paraginti Lietuvos gyventojus paaukoti mokyklinių prekių, kurios bus skirtos vaikams iš nepasiturinčių šeimų, tam kad jie būtų tinkamai pasiruošę mokslo metų pradžiai. Akcijos globėjas – prezidentas Valdas Adamkus.

Pernai akcijos metu žmonės paaukojo priemonių mokyklai už daugiau nei 100 tūkst. Lt. Visos prekės, bendradarbiaujant su Socialinių reikalų departamentu ir seniūnijų socialiniais darbuotojais, buvo išdalintos socialiai remtinų šeimų vaikams.