Antroji komanda savo misiją pradėjo Grigiškėse. Nepaisant nuotykių ir rimtų iššūkių, su kuriais teko susidurti dar neišvažiavus iš Vilniaus, komandai tai nesutrukdė susipažinti su miesteliu, miestelėnais ir pabendrauti su jais apie Lietuvos ateities gerovę.

Dienai įsibėgėjus, projekto dalyviai surengė diskusiją, kurioje aptarė Lietuvos viziją po dvidešimties metų bei esminius vizijos aspektus - ekonomiką, valdymą ir visuomenę. „Pašnekovai buvo ne tik žingeidūs, draugiški, iš tikrųjų mąstantys apie ateitį, bet ir pats miestelis, pasitikęs remontuojamais keliais, bylojo apie jau čia pat pasirodysiančius teigiamus pokyčius“, - teigė antrosios komandos nariai.

Radę netvarkingą ir apšnerkštą miesto centrą, dalyviai nusprendė prisidėti prie miestelio gerovės kūrimo ir, kiek buvo įmanoma, surinko šiukšles. Taip pat be gyvybės ženklų parke gulinti vyresnio amžiaus moteris privertė sunerimti jaunuolius miestelėnų abejingumu, kol patys projekto dalyviai neiškvietė greitosios pagalbos. 

Atėjus devintai valandai vakaro, visi susirinko prie upės sugiedoti Tautišką giesmę. Pasibaigus pirmąjai Misijos dienai, antroji komanda ir ateityje tikisi padaryti daug prasmingų darbų bei toliau sėkmingai vykdyti šį projektą.

Štai pirmosios komandos narius, išvykusius į Nemenčinę, svetingai pasitiko Nemenčinės kultūros namų direktorius Antonij Šostko. Trumpai aptarus renginio planą, komanda patraukė miestelio centrinės gatvės link, kur kvietė miestelėnus atvykti į vakare vyksiančią diskusiją.

Nemenčinės gyventojai ir miesto svečiai į kvietimą atvykti į projekto diskusiją reagavo įvairiai: sulaukta tiek kritikos bei skepticizmo, tiek palaikymo ir susidomėjimo. Kadangi tai buvo Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, miestelėnus pritraukti į diskusiją nebuvo taip paprasta - daugelis jų buvo labiau nusiteikę švęsti ir ilsėtis, o ne diskutuoti.

Vis dėlto, 17 val. Nemenčinės kultūros namų buvusioje kavinėje į diskusiją susirinko keliolika susidomėjusių miestelio gyventojų. Savo nuomonę išsakė ir miestelio problemomis pasidalino įvairaus amžiaus ir skirtingų profesijų atstovai. Diskusijos svečiai ganėtinai lengvai perprato misijos viziją ir noriai įsitraukė į diskusiją, akcentuodami savo miestelio problemas.

Kalbant apie sumanią ekonomiką ir verslumą, miestelėnai pateikė idėjų, kokiais verslais būtų galima užsiimti Nemenčinėje; prisiminta, jog miestelyje ir apylinkėse gausu natūralios gamtos vietovių. Ypač vasarą labai palanku vystyti turizmą - netoliese esančiame Gėlos ežere ir jo prieigose galima plėtoti įvairius sezoninius verslus. Diskutuodami apie sumanią visuomenę, Nemenčinės gyventojai pastebėjo, jog dėl per mažo užimtumo, mieste ir jo apylinkėse paplitęs alkoholio vartojimas.

Jie akcentavo, jog problemas reikia pradėti spręsti nuo jaunimo užimtumo, kuris, ypač vasaros metu, yra labai menkas. Be abejonės, neužmiršta ir nedarbo problema, kuri skatina alkoholizmo plitimą.

Dialogas tarp misijos komandos narių ir Nemenčinės gyventojų įvyko - žmonės išsikalbėjo, uždavinėjo daug klausimų ir stengėsi suprasti „Lietuvos 2030“ metų strategijos tikslus.

Galiausiai diskusijos dalyviai priėjo prie bendros išvados, kad problemas reikia spręsti čia ir dabar bei pradėti nuo savęs. Šiandien, Liepos 7 dieną, komandos nariai planuoja sutvarkyti vienos iš Nemenčinės mokyklų stadioną.

Tiek įspūdžių pasibaigus pirmajai projekto dienai, ir linkime sėkmės tolimesnėse kelionėse projekto savanoriams!