Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA), bandydama atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, Vilniaus Vingio parke vykdė akciją „Mama, noriu gimti blaivas“. Akcijos metu būtent ir stengtasi paaiškinti praeiviams (ypač jauniems asmenims, dar tik planuojantiems kurti šeimą) apie alkoholio žalą moters nėštumo metu bei jai pagimdžius. Medicinos studentai praeivius supažindino su daugeliui mažai žinoma, bet itin opia bėda – vaisiaus alkoholiniu sindromu. Tai sutrikimas, nuo kurio kenčia dažnas vaikas, kurio motina nėštumo metu piktnaudžiavo svaigalais. Šis sindromas pažeidžia ne tik kūdikio fizinę išvaizdą, bet ir psichiką.

Šiandien alkoholio žala neginčijama: jis pakenkia žmonių, ypatingai dar tik moters įsčiose besivystančio vaisiaus, sveikatai. Net nedideli alkoholio kiekiai sutrikdo vaisiaus visapusišką formavimąsi, o jeigu jau žindanti moteris vartoja alkolį, tai šis patenka ir į pieną. Tačiau neteisinga teigti, jog tik motinos žalingi įpročiai kenkia dar tik gimsiančiam vaikui. Įrodyta, jog dėl alkoholio suprastėja vyro spermos kokybė. Tai irgi gali padidinti apsigimimų riziką, sutrikdyti vaisingumą.

Nors alkoholio žala akivaizdi, tačiau vis dar gajūs mitai apie neva gydomąsias svaigiųjų gėrimų savybes: neva alkoholis naudingas aterosklerozės prevencijai arba padeda gimdymo metu – atpalaiduoja lygiuosius raumenis. Akcijos metu šie mitai buvo paneigti.

Būsimieji medikai žmonėms aiškino ne tik apie alkoholio, bet ir rūkymo kenksmingumą (ypač apie rūkymo pasekmes nėštumo metu). Žmonės buvo kviečiami pasitikrinti smalkių koncentraciją iškvepiamame ore. Smalkių, arba anglies monoksido, randama tabako dūmuose; ši medžiaga sutrikdo kraujo prisotinimą deguonimi. Rūkančių žmonių tiek kraujyje, tiek iškvepiamame ore smalkių koncentracija yra žymiai didesnė nei nerūkančių asmenų. Be to, studentai šūkiu „Pūsk burbulus, o ne dūmus“ kvietė vaikus jau nuo mažumės užuot rūkius rinktis kitokią veiklą.

Patys mažiausi akcijos dalyviai kviesti su medicinos studentais pažaisti žaislų ligoninėje. Šio žaidimo metu vaikas ir daktaras bando surasti žaisliuko ligą ir ją pagydyti. Žaidimo tikslas – padėti vaikams atsikratyti baltų chalatų baimės.

Ši LiMSA akcija prieš žalingus įpročius tik pradžia, skatinat blaivią motinystę ir vaikystę. Rugsėjo 9-ąją – Pasaulyje minint Vaisiaus alkoholinio sindromo dieną – medicinos studentai vėl švies visuomenę.