Tačiau ne visos moterys šią dieną sulaukia pakankamai dėmesio. Vienos iš tokių dažnai yra onkologinėmis ligomis (ypatingai krūties vėžiu) sergančios moterys. Bandydami atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LIMSA) Vilniaus skyriaus nariai aplankė ir pasveikino pacientes, gydomas VU Onkologijos instituto klinikose.

Akcijos metu studentai dovanojo gėlių, atvirukų, bendravo su ligonėmis. Viena organizacijos narių, Reprodukcinės sveikatos ir AIDS komiteto koordinatorė, Rūta Marcinkutė, paklausta apie akcijos reikšmę, teigė:

„Onkologinė krūtų liga yra nemenkas išbandymas ne tik moteriai, bet ir jos artimiesiems. Nereta moteris, sužinojusi diagnozę, suabejoja savo moteriškumu, o mes – jos artimieji ar gydytojai – ir esame tam, kad padėtume maksimaliai susidoroti su užklupusia neganda. Mano nuomone, moters diena tik prasideda kovo 8-ąją, bet tęstis ji turėtų visus metus. Ir toli gražu ne tulpėse šios šventės grožis, nepamirškite to. Tausoti, rūpintis ir globoti moterį reikia iš esmės, t.y. mylėti.“

Kitas medicinos studentas Rytis Kalinauskas irgi pastebėjo, jog žmogiškas ryšys itin svarbi sąlyga, užtikrinanti greitesnį pacienčių sveikimą. Anot jo, „Tarptautinė moters diena yra puiki proga palinkėti sveikatos ir stiprybės moterims, kurios nepasiduoda ir kovoja su šia liga.“

Šios iniciatyvos tikslai įvairialypiai.

Pirmiausia, norėta pradžiuginti moteris (ir pacientes, ir su jomis dirbantį personalą), parodyti dėmesį, kurio jos ne visada sulaukia. Ne paslaptis, jog daugeliui moterų diagnozė „vėžys“ vis dar skamba kaip nuosprendis. Taigi, jos tampa jautresnės, pažeidžiamesnės, o tokios akcijos – tai šiokia tokia dvasinė parama, bendruomenės palaikymas.

Kita vertus, norėta išryškinti ir keletą problemų. Nereti atvejai, kai vėžio užkluptas moteris palieka vyrai. Ypač dažnai būtent nuo krūties vėžiu susirgusių moterų nusigręžia bene patys artimiausi žmonės.

Kita problema – vis dar didelis sergamumas vėžinėmis ligomis. Kasmet nustatoma net apie 1300 naujų krūties vėžio atvejų. Profilaktika bei anksti nustatyta ligos diagnozė padeda užkirsti kelią tolimesniam auglio vystymuisi ir jo daromai žalai. Tačiau tenka pripažinti, jog dėl sąmoningumo, o gal žinių stokos, moterys retai tikrinasi. Todėl onkologinės ligos dažnai diagnozuojamos pavėluotai.

O juk ankstyva diagnozė didele dalimi nulemia teigiamus gydymo rezultatus. Tad norėtume atkreipti visuomenės dėmesį į profilaktinių patikrinimų svarbą ir paskatinti moteris kreiptis į gydytojus ir periodiškai tikrinti savo sveikatą profilaktiškai, o ne tik tada, kai pajunta ligos simptomus.

Galiausiai, vienas pagrindinių Kovo 8-osios tikslų, kurį stipriai palaiko ir LIMSA – padėti užtikrinti vyrų ir moterų lygias teises. Ne paslaptis, jog mūsuose dar pakankamai dažnai pasitaiko moterų diskriminacijos atvejų. Moterų vidutinis atlyginimas mažesnis nei vyrų; valdžios struktūrose moterų skaičius vis dar išlieka nežymus – tai tik keletas svarbesnių problemų. LIMSA, inicijuodama tokias ir panašias akcijas, stengiasi didinti jaunųjų medikų ir apskritai visuomenės sąmoningumą bei sveikatingumą.