Šokančių atžalų tėvai jaučiasi nuskriausti

Į DELFI kreipęsis skaitytojas – dviejų sūnų tėvas. Abi jo atžalos šiuo metu lanko sportinių šokių užsiėmimus šokių klube „DaVi“, už kuriuos išlaidos gali siekti ir itin dideles sumas per mėnesį. Vis tik, šiuo metu jis sakė esąs susirūpinęs, nes LSŠF laikinai sustabdė klubo, kuriame šoka jo vaikai, narių dalyvavimą varžybose. Dėl šios priežasties jo sūnui jau teko praleisti svarbias varžybas, taip gali nutikti ir su kitomis, jei LSŠF sprendimas nepasikeis.

„Balandžio 9 d. penkių Vilniaus klubų vadovai kreipėsi į LSŠF raštu, kuriame apkaltino klubo „DaVi“ trenerius viliojant kitų klubų narius bei neetišku elgesiu. Tame rašte taip pat nurodomi pasiūlymai dėl santykių su naujais klubais“, - susiklosčiusią situaciją apibūdino jis. Po šio rašto LSŠF laikinai sustabdė „DaVi“ narių dalyvavimą federacijos renginiuose.

Laišką parašęs tėvas nurodė, jog dėl klubo veiklos suspendavimo daugiau kaip 100 vaikų vieną mėnesį neleidžiama dalyvauti varžybose. „Per šį laikotarpį jau įvyko vienos svarbios varžybos „Sostinės Taurė“, į kurias gausiai susirenka stiprūs varžovai. Kadangi varžybos turėjo vykti Vilniuje, jose ketino dalyvauti ir patys mažiausieji „DaVi“ šokių mokyklos šokėjai (4-6 metų amžiaus), kurie būtų darę pirmuosius žingsnius ant varžybų parketo. Į tokias varžybas paprastai susirenka daug šokėjų artimųjų, nes į atokesnius miestus važiuoti yra brangu“, - rašė jis.

Į DELFI kreipęsis skaitytojas sakė, kad dėl tokio elgesio pasipiktinę ir kitų atžalų tėvai. Jis neslėpė manąs, kad situacija galėjusi susiklostyti ir dėl kitų klubų pavydo, kad „DaVi“ šokantys vaikai daug pasiekia. „Pirmą kartą LSŠF varžybų istorijoje (tąkart vyko Lietuvos sportinių šokių čempionatas – DELFI) beveik visos „DaVi“ poros, šokusios šiose varžybose gavo teisėjų įspėjimus dėl programos viršijimo (šoko sudėtingesnes variacijas), privalėjo pakeisti dalį programų, o kelios net diskvalifikuotos. Diskvalifikacijos niekada nebuvo taikytos Lietuvos pirmenybėse bei čempionatuose už programos netikslumus, - sakė jis. - Neoficialiai kitų klubų teisėjai ir treneriai kalbėjo, kad tokiu būdu mėginama „DaVi“ klubui „nurodyti jo vietą“.

Jis pats tikina, kad jo vaikai į klubą tikrai nebuvo pervilioti – esą „DaVi“ klubo treneriai net atkalbinėjo jo vyresnėlį keisti klubą. Vyriškis LSŠF nusiųstame raše teigė, kad sustabdžius klubo veiklą pažeidžiamos vaikų laisvės ir pasirinkimo galimybės – jo teigimu, vaikai į „DaVi“ klubą perėjo teisėtai pagal LSŠF įstatus. DELFI parašęs tėvas teigė, kad, jo nuomone, treneriai pirmiausiai turėjo pasikalbėti tarpusavyje, o ne sudaryti situaciją, dėl kurios kentėtų vaikai.
Į DELFI kreipęsis tėvas nurodė, jog šokių klubas pradėjęs teisminius procesus prieš federaciją.

Klubai piktinasi trenerių veikla

Skaitytojas su DELFI pasidalino kelių sportinių šokių klubo raštu, skirtu LSŠF. Jame prašoma suspenduoti „DaVi“ klubo narystę LSŠF dvejiems metams bei keliamas „DaVi“ klubo tapimo federacijos nariu teisingumo klausimas.

Rašte nurodoma, kad „DaVi“ klubas „pervilioja“ mokinius juos įkalbinėjant, skambinant, be to, kitų klubų treneriams, pavyzdžiui, nepasakoma apie tai, į kokį klubą išeina vaikai, melagingai nurodomos vaikų išėjimo priežastys. Dokumente nurodoma, kad 70 proc. „DaVi“klubo narių – atėję iš kitų klubų.

Pasak DELFI skaitytojo, po šio rašto LSŠF kreipėsi į klubą „DaVi“, suspenduodama šio veiklą renginiuose dėl kitų klubų įtarimų apie mokinių perviliojimą ir neetišką teisėjo Viktoro Šruboks elgesį Lietuvos sportinių šokių čempionato metu.

Klubas su priekaištais nesutinka

Savo poziciją DELFI paprašė išdėstyti ir šokių klubo „DaVi“ trenerių. „Abu DaVi treneriai kategoriškai neigia kaltinimus, kad jie vilioja kitų klubų šokėjus. Visi šokėjai pas juos ateina patys. Gal vaikus tenkina „DaVi“ sukurtos darbo sąlygos, trenerių požiūris į šokėjus. Mes labai pergyvename dėl savo vaikų, stengiamės juos suprasti ir kalbamės su jais, kaip su sau lygiais, - sakė jie. - Asmeniškai mums buvo pasakyta, kad pas mus vaikai veržiasi dėl to, jog mes naudojame juodąsias technologijas. Juokinga ir tiek. Mes dirbame savo darbą. Mes nieko neviliojame,  neapgaudinėjame“.

Klubo treneriai teigė, kad, vykstant Lietuvos čempionatui, tiesiog bandė ginti vaikus, kurie buvo be pagrindo diskvalifikuoti ir pradėjo verkti. „Aš gyniau savus vaikus. Nemanau, kad išsakyti savo nuomonę, yra neetiška. Aš galvoju, kad vaikai ir aš buvome pažeminti sąmoningai“, - sakė klubo treneris Viktoras.

Jie sakė suprantantys savo šokėjų tėvus, kurie pasipiktino, sužinoję, kad jų vaikams uždrausta dalyvauti keliose jiems labai svarbiose varžybose. „Tėveliai įsitikinę, kad pažeidinėjamos vaikų teisės, vaikams sukeliamos neigiamos emocijos, jie jaučiasi viešai žeminami“, - kalbėjo treneriai.

Klubo treneriai sakė pasipiktinę, kad vaikams buvo neleista dalyvauti varžybose.

„Tikime, kad ne visi sportinių šokių bendruomenės nariai yra nusiteikę prieš. Mes labai mėgstame savo darbą ir norime jį tęsti,“ – sakė DaVi treneriai. Jie sako tikintys, kad gegužės 8 d. LSŠF Vykdomojo komiteto posėdis vyks konstruktyviai iršalys išsiaiškins tikrąją padėtį bei sutars dėl bendradarbiavimo sąlygų. „Mes norime būti kolegomis, o ne priešais,“ – sako „DaVi“ treneriai.

LSŠF: tai buvo paskutinis lašas

DELFI susisiekus su vienu iš klubų, pasirašiusių raštą dėl „DaVi“ veiklos suspendavimo, jo atstovė patvirtino informaciją, pateiktą rašte, tačiau nurodė, kad nenorėtų, jog jos žodžiai būtų cituojami ir nurodė susisiekti su oficialiu atstovu – LSŠF.

Federacijos poziciją DELFI išsakė jos viceprezidentas Paulius Sangavičius. Jis nurodė, kad įtampa tarp kitų klubų ir „DaVi“ klubo tvyro jau seniai – taip esą dėl kelių priežasčių: tiek dėl mokinių perviliojimo, tiek klubo vadovų elgesio Lietuvos sportinių šokių čempionato metu. „Klubas negali susitvarkyti šokių programų, mes jiems duodame pastabas, o šiame čempionate buvo konfliktas su vadovu (...). Galima sakyti, tai buvo paskutinis lašas, reikėjo tiesiog suvaldyti situaciją“, - sakė jis.

LSŠF viceprezidentas nurodė, kad yra girdėjęs ir apie mokinių perviliojimo atvejus tiek iš tėvų, tiek kitų klubų atstovų. „Tiesiog manau, kad tai neretas atvejis ir jei susidarė tokia nuomonė, į tą nuomonę reikia reaguoti, - kalbėjo jis. - Kai žmonės prašo „pateikti įrodymus“, jie puikiai žino, kad mes nepateiksime tokio dalyko, filmavimo įrašo ar panašiai, yra toks dalykas, kurio taisyklėmis neaprašysi – žmogiški santykiai“.

Pasak P. Sangavičiaus gegužės 8 d. planuojamas posėdis, kurio metu bus kalbamasi su klubo vadovais ir tikimasi susidariusią situaciją išspręsti geranoriškai. „Labai blogai, kad nukentėjo vaikai, bet galime teigti, kad ir vadovai kalti, jog nesutvarkė iki galo savo reikalų. Ir vaikai tapo situacijos įkaitais“, - kalbėjo jis.

P. Sangavičius sakė, jog siekiant, kad vaikai kuo mažiau nukentėtų dėl susidariusios situacijos artimiausiu metu bus siekiama, nepaisant klubo veiklos suspendavimo, kad jo nariai galėtų dalyvauti varžybose tiek šį savaitgalį, tiek kitą savaitę. „Dar nėra dėl to aišku, konsultuojamės su kitais, ir su prezidentu ir teisininkais, ir manau, kad gali taip ir įvykti. Yra visokių nuomonių“, - teigė jis.

Apie tai, ar vaikams bus leista dalyvauti varžybose, paaiškėjo šiandien. Pasak P. Sangavičiaus, nuomonių būta įvairių, tačiau nuspręsta palaukti gegužės 8 d. vyksiančio posėdžio, todėl vaikai rytoj varžybose dalyvauti kaip „DaVi“ klubo nariai negalės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (409)