Šiandien Lietuvoje (na, bent jau Vilniuje kol kas) paaiškėjo, kad viešai aiškinti, jog Lietuva laimėjo prieš Sovietų Sąjungą ir „sutrypė“ jos simbolius yra baisiausias nusikaltimas, kuris labai kenkia visuomenės moralei ir kursto neapykantą (neaišku tik, prieš ką? Neapykantą prieš draudžiamus simbolius?). O štai Antakalnio kapinėse pasirodyti su J. Stalino portretu tarsi yra visai normalus elgesys. Gal čia subtiliai norima pasakyti, kad visi Stalino priešai jau seniai kapuose, o komunistai išliko ir yra tikrieji šeimininkai šalyje?

Tokios mintys kyla paskaičius šios dienos spaudą Lietuvoje. Pasirodo vakar vakare Vilniuje buvo sulaikyta apie 10 jaunuolių, kurie bandė viešai demonstruoti plakatą, kuriame penki žmonių siluetai su Lietuvos vėliava rankose sutrypia Sovietų Sąjungos ženklus. Iš pradžių buvo sunku patikėti – norėjosi galvoti, kad gal žurnalistas kažką sumaišė ir policija sulaikė jaunuolius, bandančius iškelti Sovietų Sąjungą šlovinantį plakatą (gegužės 9-osios išvakarėse mane tai nelabai stebintų). Bet pamačius jo nuotrauką tenka aiktelti. Nėra ten nei jokios nacių simbolikos, nei įžeidinėjimų kokios nors rasės, tautos žmonėms. Ten yra panieka režimui ir ideologijai, kurios veikla nužudė milijonus žmonių visame pasaulyje, įskaitant ir Lietuvą. Manau, kad plakatas aiškiai primena, kad tikrasis karas pasibaigė tik 1990 kovo 11 d., kai galutinai buvo įveiktos XX a. „mirties ideologijos“.

Panašu, kad ir pati policijos vadovybė šiandien suprato (o gal suprasti padėjo V. Aleknaitės-Abramikienės kreipimąsis į Generalinį prokurorą?), kad kažkaip bent jau pradinė žinia buvo labai keista ir nemaloni. Tad ji buvo „patobulinta“. Staiga atsirado informacija, kad vienas iš jų yra įtariamas praėjusių metų lapkričio mėnesį išniekinęs Pilsudskio kapą, o keturi kiti įtariami balandžio 22 dieną ant stulpo užrašę nacistinius šūkius. Nesinori aptarinėti šių įvykių, nes tai jau kita istorija. Kartais iš tiesų geriau susilaikyti nuo komentarų, kol vyksta tyrimas. Smagu būtų, kad ir pati policija dažniau vadovautųsi šiuo principu. Nes man atrodo, kad noras iš anksto kažką padaryti kaltais yra didesnis nei noras sąžiningai laikytis įstatymų.

Tiesa, galima tik pasidžiaugti, kad mūsų policija pasižymi labai gera atmintimi – kiek skaičiaus, sulaikydami iš veidų prisiminė, kad šie jaunuoliai jau yra įtariami kitose bylose. Nes kitu atveju niekaip neišeina paneigti, kad policiją sudomino būtent šios dienos plakatų turinys ir į komisariatą jie buvo nuvežti būtent už jo turinį.

O plakato žinutė yra labai aiški – komunistiniai simboliai ir komunistinė ideologija yra nepageidaujami šios dienos Lietuvoje. Jeigu jaunuoliai yra padarę kitus nusikaltimus (kaip paminėti straipsniuose) – tai reikia ir bausti už juos. Nes dabar gaunasi absurdiška situacija - žmonės yra kaltinami už nepasitenkinimą sovietine ideologija ir jų nusikaltimas yra pagrindžiamas galimai ankstesniais nusikaltimais (juk kapo išniekinimas nėra tapatus plakato pakabinimui?).

Ši situacija galėtų būti pavadinta paprastu nesusipratimu, manau, tikriausiai nulemtu profesionalių policininkų trūkumu šalyje (juk Policijos departamentas nuolat skundžiasi, kad dėl mažų atlyginimų juos palieka geriausi pareigūnai), jeigu ne vienas įvykis kitame miesto dalyje. Ten „Jedinstvo“ lyderis Valerijus Ivanovas, minėdamas gegužės 9-ąją, pasirodė su Stalino portretu ir neturėjo jokių problemų. Policija, užklausta žurnalistų, tik pasakė, jog nieko nematė ir nieko negirdėjo (DELFI žiniomis, dėl įvykio pradėtas tyrimas - DELFI).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!