Privalumai? Lengvai suskaičiuočiau iki dešimties, bet kaip tuos penkis, pačių pačiausius išrinkti...

Visų pirma, jaučiame gamtos pulsą ir vis dar esame tikri jos vaikai. Antra, pasinaudojam oficialiai tarnybine padėtimi ir susiorganizuojame su draugais išvyką baidarėmis ar šiaip į pikniką prie laužo - orai mums žinomi jau gerokai iš anksto.

Trečia, naudojamės naujausiomis technologijomis, kurių nerasite jokioje kitoje darbovietėje - meteorologiniai radarai, palydovų duomenys, žaibų aptikimo sistema. Ketvirta, orai nepripažįsta jokių valstybinių sienų, todėl stebime sinoptinius procesus ne tik kaimyninėse šalyse, bet galime „matyti“, kas dedasi kitame žemės pusrutulyje. Ir mūsų planeta - kaip ant delno! Nepaprastas jausmas.

Penkta, bendraujam su įvairiausių šalių sinoptikais ir turime draugų ne tik visoje Europoje, bet ir plačiame pasaulyje - juk mūsų tikslai tokie patys -kuo tiksliau ir operatyviau numatyti orus ir perspėti žmones apie ekstremalius reiškinius.

Ech, yra ir nemalonių šios profesijos pusių. Netikslios prognozės - tai viena iš profesines ambicijas užgaunančių dalykų. Juk ne visuomet orai elgiasi taip, kaip numato prognozių skaitmeniniai modeliai ir tuomet sinoptikas pameluoja. Antra, didelė įtampa darbe, esant pavojingai orų situacijai. Tuomet įdedi labai daug darbo, nervų, o rezultatas ne visuomet būna toks, kokio lauki...

Trečia, darbas, nepaisant nakties, švenčių ar savaitgalio. Ateina tavo eilė, ir keliauji darban, nors visa šalis miega, ar švenčia... Ketvirta, mėnulio fazės poveikis gyventojų nuotaikai. Nepatikėsit, daugiausiai nepatenkintų prognozėmis per pilnatį, o jei dar ir kebli sinoptinė situacija - tuomet tik atlaikyk visapusę ataką! Penkta... neatradau. Gal po dar kelių metų parašysiu.

O kol kas laukiu pavasario ir dairausi į dangų, ieškodama to mielo kamuolinio debesėlio - gerų orų pranašo.

--
Šis rašinys yra konkurso „Penki mano profesijos privalumai ir penki trūkumai“ dalis. Norite dalyvauti konkurse? Sąlygas skaitykite čia!