Vos tik visi pajudėjome nuo V.Kudirkos aikštės, pasidarė akivaizdu, kad parade aš dalyvauju tik kaip stebėtojas. Dar gerai nesupratau, kas tai per renginys – tai turėjo ir dramos, ir fantastikos elementų, bet netrukus supratau, jog tai tikrų tikriausia komedija, o mes turime pačias geriausias vietas jai stebėti.

Tik su humoru galima žiūrėti į vargšą jaunuolį, kuris visaip bando išrėkti, kad „jūs susinaikinsite patys“ (jam labai svarbu, kad mes išgirstume šią svarbią žinutę, tik iškyla iškart klausimas, jeigu „mes“ (įdomu ir kas tie „mes“?) susinaikinsime, tai kokios problemos? Luktelk minutėlę, dorovingas jaunuoli su pragertu balseliu, pučiantis dūmus savo draugams į akis ir kartu mėginantis išrėkti šią svarbią savo žinią).

Aš galiu tik padėkoti toms kelioms moterėlėms, kurios ten atėjo už mus pasimelsti. Aš nežinau, ar kam nors iš gatve žygiuojančių ar ant šaligatvių sustojusių reikia Dievo palaimos, bet, taip sakant, sėkmė dar niekam nepamaišė – todėl jums ačiū.

Ypatingai dėkoju p. Juliui Pankai, kurio intencijas prieš paradą klaidingai interpretavau. Jo aiškinimai, kad „paradas neapsieis be incidentų“ akivaizdžiai buvo iš rūpesčio mažumoms. Tik taip galima paaiškinti, kodėl jis mums taip meiliai šypsojosi (ir net nusilenkė, jei teisingai supratau jo gestą), žiūrėjo į mus (ir sakau tai nė kiek netirštindamas spalvų) su tokia begaline meile, kad man užėjo noras jį tiesiog broliškai apkabinti ir pasiūlyt po parado nueit kur nors išgert žalios arbatos su jazminais. Bet jo rūpestis neapsiribojo vien perspėjimais prieš paradą ir padėkom reaguojant į mūsų aplodismentus, p. Julius norėdamas apsaugoti mus nuo ten keletos aplink besišlaistančių (ir akivaizdžiai gerokai įkaušusių) piktavalių, ant lapo nupiešė itin dailų gaidelį.

Neveltui p.Panka taip dažnai agituoja už tradicijas – jis žino, kad gaidelis lietuvių tautosakoje visada buvo teigiamas simbolis. Ir iš tiesų, nors prieš Lukiškių aikštę visas žygeivių sąstatas trumpam sustojo, vos tik pasirodė p.Julius su gaideliu – lyg per pasaką jam užgiedojus visi velniai išsilakstė ir mes galėjome ramiai ir netrukdomai judėti į priekį.

Milžiniškas ačiū ir p. Petrui Gražuliui, kuris suprasdamas, koks svarbus šitas paradas yra visai Lietuvai, taip pat norėjo prisidėti kaip galėjo. Užuojauta p.Petrui Gražuliui, kad jį nusprendė palikti žmona ir kaip supratome iš šios istorijos, kad p.Petras yra gana neturtingas. Tačiau p.Petras yra puikus pavyzdys, kaip dirbti visuomenei naudingus darbus gali ir neturėdamas didelių finansinių išteklių – jis pasirodė apsirengęs kaip profesionalus valytojas, atsinešė servetėlių ir įsipareigojo nuvalyti visą Gedimino pr. O valyti buvo ką – raitoji policija ir nuostabiai gražūs jū bėriai paliko p. Petrui dovanėlių, kurias jis galėtų išvalyti. Apmaudu, kad policija jam neleido to padaryti.

O kalbant apie pareigūnus – tai tikriausiai ir tebuvo vienintelė ponų klaida, nes šiaip jie dirbo tiesiog nepriekaištingai ir bet kokia vakarų šalis mums gali pavydėti mūsų pareigūnų profesionalumo.

Ir apskritai paradas buvo nuostabus, tik va, kitąkart tikiuosi bus daugiau protestuotojų, nes labai jau jų paradas silpnas buvo. Regis, net palaikančių mažumas stebėtojų susirinko daugiau, nei žygiuojančių Gedmino pr. šaligatviais. Taip pat problema, kad jie buvo menkai pasiruošę – daugelio jų plakatai suplyšę, jų kalbų visiškai nesigirdėjo ir jos ištirpo minios šurmulyje. Gaila, kad ištirpo minioje ir tokios prasmingos žinutės kaip „noras kovoti su Aids“. Aš taip pat manau, jog tai aktuali problema ir esu beveik tikras, jog visi žygiuotojai. stebėję paradą kartu su manimi. tam pritartų. Ypač po tokių keistų incidentų, kai kalintys Lietuvos kalėjimuose padavinėja valstybę į teismą, nes jiems maža sekso, kai ir taip turinčių ŽIV užkratą vyrukų mūsų kalėjimuose netrūksta, o išėję jie paskui užkrečia ir savo žmonas bei drauges.

O jeigu vis dėl to išauš tokia diena, kai paradą surengti sugalvos ir LGBT žmonės, tai aš tikiuosi, kad kaip kartą parodijuodamas E.Dragūną sakė J.Jankevičius, bus daugiau garso ir šviesų. Ir bus tiesiog fantastiškas tūsas.

Iki to karto – nuoširdus ačiū pareigūnams, kurie leido visiems tradicionalistams surengti šį paradą. Nuoširdus ačiū P.Gražuliui už iniciatyvą nuvalyti Gedimino pr. Šįkart nepavyko, bet neliūdėkit – tai galit padaryti bet kurią kitą dieną. Taip pat ačiū p. Juliui Pankai, kad „tradicinių vertybių gynėjų parade“, mano galva, atstovavo mažumas. Ir apskritai visiems labai ačiū. Nuostabiai praleidome laiką.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!