DELFI skaitytojų komentarai ir laiškai parodė, kad Lietuvoje tėveliai dažnai jaučiasi ignoruojami, besilaukiančios mamos ne visuomet sulaukia aplinkinių paramos ar pagalbos.

Besilaukiančioms moterims trūksta žmonių atidumo

„Man irgi vieną kartą nuėjus į spec. kasą nėščiosioms ir su vaikais, kasininkei pasakius, kad žmonės turi mane užleisti su vaiku, viena moteriškė labai piktu žvilgsniu nužvelgė mane ir sumurmėjo dar gražiau. Išvis nesuprantu, ko žmonės stoja į tokias kasas, lyg nebūtų kitų kasų“, – pasakojo skaitytoja A. B.

Panašia patirtimi dalijosi ir kita: „Aš irgi tą patį patyriau, kai laukiausi. Troleibuse vietą užleido tik moterys, Lietuvos vyrai ir jauni vaikinai nieko nenorėjo matyti, parduotuvėje iki 7 nėštumo mėnesio kasininkės išvarinejo iš kasos, skirtos nėščioms, tad atsistojau, kelis kartus nuotaiką susigadinau ir ėjau į paprastą kasą kitus kartus, nes tose kasose pirmiausia nuolat trinasi tie, kuriems neskirta pirmenybė jose apsipirkti. Įsivaizduokit situaciją: ateini, o prieš tave kokie 10 žmonių, ir pradeda praleidinėti, vieni su vežimu per kojas važiuoja atgal, kiti su krepšeliais per galvą, o kasininkė vieną kartą priskaičiavo svetimų prekių, gerai, kad laiku pastebėjau, tada puolė taisyti, žodžiu, užtruko viskas ilgiau negu tikėjausi“.

Kita skaitytoja patarė lietuvaičiams pasimokyti iš vokiečių – pasakojo, kad Vokietijoje kasų besilaukiančioms mamytėms net neprireikia.

„Pati laukiuosi, po parduotuves vaikštau retai ir nenoriai, nes per karšta, būna, oro trūksta, o ir šiaip vis sunkiau darosi. Vokietijoje nėra kasų nėščiosioms, tik kasos tėvams su vaikais be saldumynų. Bet žmonės, pamatę, kad turiu tik 2-4 prekes, patys siūlosi praleisti į eiles pradžią. Beje, taip pat čia elgiamasi ir su senyvais žmonėmis arba tėvais su vežimėliais ar mažais vaikais, ypač jei prekių mažai turi, pats neskubi, tai ko nepraleisti? Todėl specializuotoje šalyje ir spec. kasų nereikia. Galėtų žmonės ir Lietuvoje būti vieni kitiems malonesni. Beje, pokyčiai į gerą jau tikrai matosi, bet tobulėjimui ribų nėra“, – teigė slapyvardžiu „Parampam“ pasirašiusi skaitytoja.

Nepatenkinti ir tėvai

Savo mintimis pasidalino ir tėvelis. Alytuje gyvenantis jaunas tėtis sakė, kad norėdamos padėti tėvams, tvarką turėtų reguliuoti pačios pardavėjos.

„Esu jaunas tėtis dažnai tenka apsipirkti Alytuje esančioje parduotuvėje. Ten mamyčių kasose jokios tolerancijos – žmonės stoja kaip į eilinę kasą, o paprašius praleisti, kyla pasipiktinimu banga. Be to, verta paminėti, kad kasininkės ne visada taria: „Su vaikais praeikite į priekį“. Kapitalizmo amžiuje kuo toliau, tuo labiau moraliniai dalykai nėra vertinami....“, – netoleranciją tėvų atžvilgiu sakė pastebėjęs alytiškis.

Tuo metu kita skaitytoja sako, kad supratimo reiktų patiems pirkėjams.

„Žmonės, matantys, kad eilėje stovi tėveliai arba nėščiosios, elementariausiai gali užleisti vietą ir nebūtų jokių konfliktų. O kai tenka pardavėjai pačiai šūkauti ir prašyti užleisti vietą, tai prasideda konfliktai: kai kurie pradeda skųstis, kad jie išstovėjo milžinišką eilę, kiti – kad jie irgi turi kažkokių negalavimų, ir be galo, ir be krašto. Netgi pačios kasininkės neretai nepastebi, kas darosi eilėje ir kiek bei kokie žmonės ten stovi“, – rašė skaitytoja A.

Vis dėlto, kometarų skiltyje savo nuomone pasidalino ir pirkėjai, kurie, atvirkščiai, skundėsi besilaukiančių mamų elgesiu parduotuvėje.

„Yra kasos, kur yra aptarnaujami ir žmonės perkantys 5 prekes, ir nėščiosios bet kažkodėl nėščiasias su pilnais vežimais prekių praleidžia greičiau, nei tarkim šiuo atveju mane su vieną preke. Ar taip sunku palaukti, kol nuskaitys vieną prekę? O ir nemandagumas nėščiųjų, atrodo lyg akis išdraskys“, – kitokį požiūrį dėstė DELFI parašiusi skaitytoja.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Mielos besilaukiančios moterys ir būsimi tėveliai, pasidalinkite savo patirtimi – su kokiais sunkumais susiduria būsimi tėvai, kas kelia daugiausiai baimės, kam pasiruošti lengviausia? Pasidalinkite savo patirtimi ir pasiguoskite ar patarkite kitiems tėveliams el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kūdikis“.

Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (489)