Gegužės 14 dieną 18 val. Lietuvos edukologijos universiteto Lituanistikos fakulteto bendruomenė ir svečiai susirinko į Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejų literatūriniams skaitymams. Simboliška, kad literatūrinių skaitymų vieta pasirinki Marijos ir Jurgio Šlapelių namai, virtę muziejumi. Juk šių namų šeimininkai buvo aktyvūs tautinio atgimimo veikėjai, savo gyvenimus paskyrę lietuvių kalbos bei mūsų valstybės nepriklausomybės saugojimui. Taigi visi skaitovai sugūžėjo į šį muziejų pasidžiaugti tuo, ką Šlapeliams ir jų bendraminčiams bei bendražygiams pavyko išsaugoti – nuostabią lietuvių kalbą bei literatūrą.

Renginį pradėjo LEU LF studentas Nerijus Žeronas, pristatydamas Mariją ir Jurgį Šlapelius bei jų veiklą, taip pat dvi studentės skaitė Marijos Šlapelienės laiškus savo mylimam vyrui Jurgiui. Vakaras stebino skaitytų tekstų įvairove. Studentai skaitė savo kūrybos tekstus, mylimiausių autorių tekstus arba tuos tekstus, kurie jiems artimiausi, reiškia daugiau, nei telpa į žodžio „literatūra“ reikšmę. Renginio metu buvo paminėti ir Tarmių metai.

Buvo skaitomi tekstai keturiomis tarmėmis. Šie skaitymai ne tik sudomino žiūrovus, bet ir kėlė šypsenas jų veiduose. Malonus vaizdas studentų akims buvo jų gerbiamų dėstytojų pasirodymas. Prof. Nijolė Kašelionienė deklamavo Vinco Mykolaičio – Putino eilėraščius, susijusius su Bodlero kūryba. Jos artistiškumas bei energingumas žavėjo ir studentus, ir vakaro svečius.

Akademikas Vytautas Martinkus skaitė tekstus iš savo ankstyvosios kūrybos, iš to meto, kai pats buvo panašaus amžiaus, kaip ir jo dabartiniai studentai. Šiais savo tekstais dėstytojas įkvėpė studentus, kurie dar tik pradeda savo kūrybinį kelią. Renginio metu vyko ne tik poezijos skaitymai. Salėje aidėjo ir švelnūs gitarų akordai, kurių fone skambėjo LEU LF studenčių Violetos Bučiūtės ir Editos Mikėnaitės balsai. Ryškus vakaro akcentas buvo renginio svečio, aktoriaus Giedriaus Arbačiausko pasirodymas.

Jis dovanojo žiūrovams nuostabų pasirodymą – deklamavo poeziją, dainavo savo kūrybos dainas ir meistriškai išdainavo žinomų Lietuvos poetų eiles. Tikriausiai daugumai renginio svečių vis dar skamba ausyse A. Jonyno eilėračio žodžiai: „Sako, Vilniuj nebūna baltųjų naktų...“. Giedriaus Arbačiausko pasirodymas buvo ir baigiamoji vakaro gaida. Pasiklausę lyriškų dainų, pagauti romantiškos nuotaikos, vakaro svečiai išsiskirstė, su savimi išsinešdami šiltus prisiminimus.

Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad Šlapelių muziejaus parodų salėje prisirinko nemažai žiūrovų. Dėkojame už dalyvavimą ir žiūrovams, ir skaitytojams (ir dainininkams, žinoma!), lauksime Jūsų kitų metų LFDI renginiuose!