Apie lietuvių susitikimą sužinojau savo „Feisbuko“ paskyroje. Gražiai iliustruotas skelbimas kvietė visus – jaunus ir senus, su šeimomis ir be jų, atvykti į „Estonian house“ (Estų namus).

Pasirodo, kad nei latviai, nei lietuviai šiame mieste neturi savo patalpų, o estai mus aplenkė gerokai anksčiau – jų bendruomenė įsikūrė 1948 metais, o pastatą nusipirko ir įteisino 1960. Į seną, bet vis dar iškilmingai grakštų ir didelį pastatą nurodytu laiku pradėjo rinktis vienas už kitą gražiau pasipuošę lietuvaičiai.

Žiūrint į spalvingus merginų aprėdus ir šukuosenas, galima buvo pamanyti, kad žmonės eina į didelį balių, tarkim, vestuves. Tačiau iš tikrųjų ano vakaro programa žadėjo daug malonumų: geros, vien tik lietuviškos muzikos, atrakcijų ir žaidimų. Vakaro siela ir jo vedėja – nuostabaus balso dainininkė Irena.

Pasirodo, kad ponia Irena ir jos kolegė Marina gyvena Birmingeme, turi savo koncertinę grupę, kuri vadinasi „Starmosaic“. Ji organizuoja įvairius renginius ir pramogas. Anglai jau senokai įvertino dainininkės balsą ir organizacinius sugebėjimus. Jos dainomis džiaugiasi Birmingemo naktinių klubų lankytojai.

Šios veiklios moters koncertiniuose renginiuose dalyvavo beveik visas Lietuvos popmuzikos atlikėjų žvaigždynas. Moteris prisipažino daugiau kaip dvylika metų organizuojanti koncertinius turus lietuviams visoje Jungtinėje Karalystėje. Tačiau Lesteryje ji pirmą kartą – iki šiol neturėjo jokių ryšių su šio miesto lietuviais. Bet jau minėtas socialinis tinklas ir čia padėjo surasti išeitį.

Irena jame susipažino su Lesterio verslininku Eduardu Gaulia. Tik šio žmogaus dėka Lesterio lietuviai galėjo susirinkti į nuostabią šventę, kurioje netrūko ne tik lietuviškos muzikos, bet ir pačių tautiečių prigamintų įvairių kepinių bei kitokių vaišių.

E. Gaulia pasidžiaugė, kad pirmą kartą miesto lietuvių bendruomenės istorijoje įvyko gražus, šventiškas ir tikrai labai lietuviškas renginys. Pasak verslininko, iki šiol mieste lietuvių susibūrimus organizavo du jauni tautiečiai, bet tie susitikimai nebūdavo itin sėkmingi. Juose dalyvaudavo daug taurelės mėgėjų, todėl po renginio gyvenimas apkarsdavo ne vienam lankytojui. Šį kartą viskas vyko sklandžiai ir kultūringai.

Tautiečiai liko patenkinti renginiu ir ko gero, kitą kartą į tuos pačius namus užsuks ne tik tie patys lankytojai, bet ir jų draugai. O šiuo metu ponia Irena nenuleidžia rankų – ateinantį savaitgalį Birmingeme ji organizuoja džiazo festivalį.