DELFI redakcijai parašė sulaikytos merginos draugė, kuri išsamiai papasakojo apie šį nemalonų incidentą.

„Atvykus į Turkijos oro uostą buvo pranešta, kad jos tapatybės kortelė netinka ir būtinas pasas. Belfasto oro uoste merginai nebuvo pranešta, kad Turkijoje jis reikalingas. Sulaikymas virto tikru chaosu: daug policijos pareigūnų, apsaugos darbuotojų, bandymų įrodyti, kad ji turistė, daugybė ašarų ir streso svetimoje šalyje jaunai merginai.

Turkijos oro uosto darbuotojai akivaizdžiai šaipėsi iš sulaikytosios ir nekreipė jokio dėmesio į jos paaiškinimus. Maža to, atėmė lagaminus, jai prašant išeiti į lauką, buvo griežtai atsakyta – ne. Su ja buvo elgiamasi kaip su kaline. Buvo uždaryta į oro uosto patalpas ir neleista iš jos pajudėti, nebuvo galima išjungti šviesos ar užsidaryti durų“, – apie tai, ką teko patirti, pasakojo ji.

Taip pat draugę labai nustebino, kad ryte, paprašius atsigerti vandens, buvo atneštas buteliukas su lašu vandens, teko ištverti ir daugiau nepatogumų.

„Paprašius rankšluosčio ar ko nors nusivalyti veidą, buvo atneštas ir numestas tualetinio popieriaus gabalas. Jokio privatumo: tualeto durys neužsirakina, visi asmeniniai daiktai buvo kelis kartus tikrinami, akių tušai, kremai buvo atsukti, patalpa, kur ją laikė, yra stebima vaizdo kameromis. Ji jautėsi kaip kalinė.

Į visus užduotus klausimus buvo atsakyta vienu sakiniu – tu pati kalta, jog neturi paso. Sudėtingiausia, kad tik vienas asmuo kalbėjo angliškai“, – teigė moteris.

Ir pridūrė, kad apie atostogas ir sumokėtus pinigus sulaikyta mergina jau nesvajoja, tačiau kilo klausimas, ar ji tikrai vienintelė dėl tokio situacijos kalta.

„Ar nukentėjusios neturėjo įspėti Belfasto oro uosto darbuotojai? Beje, pildant atostogų anketą buvo leista pasirinkti – pasas, ID arba kiti dokumentai“, – klausė draugė.

DELFI kreipėsi dėl šio įvykio į Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją (URM) ir paprašė pakomentuoti, ar buvo kreiptasi dėl šios merginos atvejo, taip pat, ką reikia daryti papuolus į tokią situaciją.

Turkija nepriklauso grupei šalių, į kurias Lietuvos piliečiai gali vykti su asmens tapatybės kortele, kelionei į šią šalį būtinas Lietuvos Respublikos pasas. Neturintys Turkijoje pripažįstamo galiojančio kelionės dokumento keliautojai paprastai sulaikomi oro uoste iki galimybės juos sugrąžinti į atvykimo šalį artimiausiu lėktuvu, kuriame yra vietų. Šiems asmenims nėra leidžiama laisvai vaikščioti oro uoste, jie turi skrydžio laukti atskiroje patalpoje. Su asmens tapatybės kortele iš Airijos atvykusi Lietuvos pilietė taip pat buvo sulaikyta Antalijos oro uoste.

Apie Lietuvos piliečių tokio pobūdžio sulaikymus oro uostose Turkijos institucijos neinformuoja ambasados, tačiau sulaikytiesiems leidžiama paskambinti telefonu (pilietė rugsėjo 13 d. susisiekė su Lietuvos URM budėtoju, kuris apie įvykį pranešė ambasadai). Ambasados žiniomis, minėta Lietuvos pilietė rugsėjo 13 d. iš Antalijos išskrido atgal į Airiją.

Šiuo atveju Airijos turizmo operatoriai neįspėjo Lietuvos pilietės dėl būtinybės kelionėje turėti Lietuvos pasą. Tačiau siekiant, kad panašių atvejų būtų kuo mažiau, norėtume dar kartą priminti ir paraginti visus keliaujančiuosius asmeniškai pasitikrinti turimo kelionės dokumento galiojimo laiką, taip pat – ar turimas dokumentas yra tinkamas kelionei į vieną ar kitą valstybę. Visus URM patarimus besiruošiantiems į kelionę galima rasti čia arba parsisiuntus programėlę „Keliauk saugiai“, – teigiama raštu DELFI atsiųstame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)