Komentatorė Indrė pasakojo, kad jai Suomijoje teko skinti braškes. Tris vasaras to daryti važiavusi mergina tokiu darbu nesiskundė.

„Suomijoje skinu braškes jau 3 vasarą. Jau pirmais metais, kai dirbau visiškai vidutiniškai ir negreit, skindama po 8 val. per dieną (1 valandą būdavo pertrauka) per mėnesį sugebėjau užsidirbti 1100 eurų. Moteriškės, kurios skindavo itin greitai, uždirbdavo po 2000 eurų ir daugiau per mėnesį. O darbo sunkumo prasme, manau, kad toks pats sunkumas, kaip skinti narcizus“, – rašė skaitytoja Indrė.

Švedijoje dirbantis lietuvis komentaruose dalijosi kiek kitokiu požiūriu – matęs, kaip šalyje renka uogas ukrainiečiai, tokį darbą jis vadino katorga.

„Dirbu Švedijoj. Teko gyventi namuose šalia ukrainiečių, atvažiavusių rinkti uogų. Va ten tai katorga. Jei pasiseka, žmogus per dieną surenka ir 100 kg. Už 1 kg mėlynių – 8-9 Švedijos kronos. Darbo sąlygos dažnai – ne lygūs laukai, o akmenuoti brūzgynai, kur velnias kojas išsisuks, dar neretai – lietūs (pats ėjau uogauti ir grybauti dėl maisto ir smalsumo). Taip kad gėlytes skinti nėra jau taip blogai“, – apie DELFI aprašytą emigrantų narcizų skynimą rašė komentatorius.

Komentaruose nuomone pasidalijęs skaitytojas, prisistatęs slapyvardžiu „Diedas“, pasakojo, kad jam, kaip ir DELFI straipsnio autoriui, teko skinti narcizus. Jis taip darbuotis nepatarė niekam.

„Dirbau aš ten 2 metus, tai nieko gero... Vagonėly gyvenau, tai smirdėjo visas ir langai kiauri, vėjas pūsdavo naktį... Nuo ryto iki vakaro pasilenkus reikėdavo būti, grįžus į Lietuvą turėjau stuburo bėdų... Daug reabilitacijos reikėjo, kad atsigaučiau... Jau geriau sėdimas darbas fabrike, negu visą dieną nugarą palenkus būt! Nerekomenduoju niekam ten važiuoti, nes „susigadinsit“ stuburus ir visi pinigai, kuriuos uždirbot, bus išleisti gydymui...“ – rašė komentatorius, slapyvardžiu „Diedas“.

Kitas Anglijoje žemės ūkyje dirbęs lietuvis pasakojo, kad darbas ūkyje fiziškai sunkus, bet užsidirbti galima – jam pavykdavo gauti 1500-1700 svarų.

„Viskas priklauso nuo to, kur kas randa darbą. Ne kiekvienas įvertina savo galimybes tinkamai, tad daug žmonių važiuoja ir paprastus darbus dirbti. Aš taip pat žemės ūkyje ilgai pradirbau, su technika, per mėnesį „atlikdavo“ po 1500-1700 svarų, plius nemokamas gyvenimas. Ne visur yra prastai, kai darbus renkiesi ir įvertini savo galimybes, galima šį tą ir užsidirbti. Tiesa, prieš dirbant su technika teko mėnesį ir braškių skynime sudalyvauti, tikrai fiziškai sunkus darbas, ir tik tam, jei nori greitų pinigų. Lietuvoje taip pat yra daug darbų, kur reikia labai sunkiai dirbti, o uždirbi grašius. Visur pasaulyje taip, tad kaip ir sakau, reikia įvertinti save, ir nepulti į pirmą pasitaikiusį pasiūlymą ar rastą darbo vietą. Sėkmės paieškose“, – rašė komentatorius „Alicante“.

Emigrantai, klausiame Jūsų – kaip gyvenate svetur? Kviečiame aprašyti gyvenimo sąlygas ir pasidalyti nuotraukomis, kaip atrodo jūsų namai. Ar tikrai kai kuriems jūsų tenka gyventi ne vieniems? O gal tai tik mitas?

Savo mintis galite siųsti, spausdami pilką mygtuką čia arba el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigrantas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)