Parapijiečių laukiamas savaitės įvykis

Ši iniciatyva kilo praeitais metais iš noro prisidėti prie aukų naujosios Šv. Juozapo bažnyčios statybai rinkimo – aktyvios parapijietės sumanė rengti Kalėdinę labdaros mugę, o jai ruoštis nutarė visos drauge. Tai buvo ir puiki proga kviesti prisijungti daugiau savanorių – tiek dažniau lankančių Bažnyčią, tiek ir tų, kurie čionai užsuka tik retesnėmis progomis, bet taip pat ieško nuoširdžių žmonių ir atviros bendruomenės.

„Rankdarbių šeštadieniai“ netrukus tapo skirtingo amžiaus, netgi skirtingų kartų moteris vienijančiu susibūrimu – kaskart ateidavo ir mamų su vaikučiais, ir vyresnių moterų, ir jau močiučių (deja, pernai į savanorystę nepavyko prisikviesti vyrų.) Besidalijant idėjomis, rankdarbių subtilybėmis ir patarimais, net medžiagomis (viską darėme iš savų išteklių) ir pradėtais darbais, mezgėsi skirtingo amžiaus moterų draugystė, skleidėsi sugebėjimai ir talentai, kūrėsi jauki, visiems atvira grupė. Susitikimų dalyvės džiaugėsi ne tik galimybe prisidėti prie parapijai svarbios misijos – Bažnyčios statybų – ir proga užsiimti mėgstama veikla: labiausiai visas žavėjo čia randama bendrystė, šilti ir pagarbūs santykiai, kurių daugelis pasigenda kasdienybėje.

Tik iki Kalėdinės labdaros mugės planuoti Rankdarbių šeštadienių susitikimai buvo pratęsti ir į kitus metus, nes pavasarį su parapijos klebono Ričardo Doveikos padrąsinimu bei pagalba dalyvavome Vilniaus tradicinėje „Kaziuko“ mugėje. Ypač džiugu, kad prie parapijos savanorių prisijungė ir Martyno Mažvydo progimnazijos mokytojų būrelis su mokinių darbais, ruoštis mugei padėjo Pilaitėje veikiančios dailės studijos „Džiaugsmo ratas“ vadovė Elytė Krasauskaitė.

Kvietimas stiprinti bendruomenę ir skleisti savanorystės idėją

Šį rudenį, prieš vėl kviečiant žmones į „Rankdarbių šeštadienius“, daugelis sostinės bendruomenių, taip pat ir Šv. Juozapo parapija, gavo pasiūlymą teikti projektą Vilniaus miesto savivaldybei ir gauti finansavimą bendruomenę stiprinančioms veikloms. Nekilo abejonių, kad šiems parapijiečių susitikimams kaip tik ir galėtų praversti skiriamos lėšos – būtų galima įsigyti reikalingų priemonių, pasikviesti kompetentingų rankdarbių mokytojų. Pilaitės seniūnaičių sueiga palankiai įvertino Šv. Juozapo parapijos pateiktą projektą ir šiemet šiai iniciatyvai finansuoti gavome 2500 eurų. Lėšas skiria LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, administruoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Spontaniškai kilusi savanorystės idėja, kuri praeitais metais daugeliui suteikė daug puikių patirčių, savotiškai įpareigojo skleisti šią žinią – kad susitikdami gyvai ir kartu dirbdami dėl bendrų tikslų galime kurti artimesnius asmeninius ryšius, mokytis dalytis ir kartu džiaugtis, pakalbinti drauge ateiti vienišą kaimyną ir pasidomėti, kaip sekasi naujam pažįstamam. Tad jau porą savaičių kviečiame burtis Pilaitės parapijos gyventojus į bendruomenę, kurioje puoselėjami pagarba ir pasitikėjimu grįsti santykiai, neskirstant žmonių pagal tautybę ar kalbą, išsilavinimą, sugebėjimus ar galimybes. Ypač džiugu, kad jau į pirmą šių metų susitikimą atėjo daug naujų dalyvių, tarp jų – ir neįgaliojo vežimėliu judanti moteris. Deja, mūsų parapijos salė įrengta prieš 16 metų ir nėra pritaikyta neįgaliesiems, bet tikimės, kad rasime išeitį ir su bendruomenės bei „Artumo“ grupės savanorių pagalba pavyks priimti žmones, kurie patys negali įveikti laiptų.

Kas mūsų laukia kiekvieną šeštadienį?

Pirmiausia laukia jaukus rytmetis su draugiškais žmonėmis ir įdomi pamoka. Kiekvieną savaitę socialinio tinklo „Facebook“ Pilaitės Šv. Juozapo parapijos paskyroje skelbiame, kokių rankdarbių mokysimės. Skirta finansinė parama suteikė galimybę kviesti žinomų savo srities mokytojų – gaminti japoniškus temarius mokė tautodailininkė Birutė Mickevičienė, dabar laukiame garsios skiautinių kūrėjos ir mokytojos Gražinos Kriaunevičienės pamokos. Vieną rytą ketiname išsiruošti į netoli Pilaitės esančias „Lobių dirbtuves“, kurių šeimininkai pamokys daryti suvenyrus iš medžio. Artėjant žiemai su profesionalų pagalba mokysimės ir velti vilną, ir dekoruoti advento vainikus. Be kviestinių mokytojų, idėjomis ir gudrybėmis, kaip geriau megzti, siūti ar siuvinėti, gali pasidalyti ir mūsų darbščiosios savanorės.

Labai laukiame visų – ir norinčių išmokti naujų rankdarbių, ir nagingų pilaitiškių, kurie jau turi savo mėgstamą užsiėmimą, bet ieško bendraminčių. Kviečiame susipažinti ir pasitarti, kaip galėtume vieni kitiems padėti skleisti savo kuriamą grožį, galbūt besidalijant su kitais kiltų ir bendrų kūrybinių idėjų. Labai laukiame bent šiek tiek medžio darbus išmanančių vyrų, o tuos, kurie norėtų jų išmokti, kviestume nepraleisti išvykos į „Lobių dirbtuves“. Reikalingų medžiagų ir priemonių įsigyjame už projektui skirtas lėšas. Galbūt kam nors ši galimybė padėtų paįvairinti, pagerinti savo rankdarbių kokybę, naujos medžiagos suteiktų dailesnę prekės išvaizdą?

Dar viena smagi šių metų naujovė – mažųjų dirbtuvėlės. Kadangi mamos į šiuos susitikimus dažnai ateina su vaikais, nusprendėme, kad ir jiems reikia pasiūlyti darbelių, išmokyti ko nors naujo, o jei pavyks gerai padirbėti – pakviesti prisidėti prie visos bendruomenės mugės. Juk tai auganti mūsų jaunoji karta, kuriai perduosime savo kuriamas tradicijas!

Bendrystės ir darbo vaisiai – daugelio džiaugsmui

Savanorių daryti rankdarbiai galės pradžiuginti bet kurio mūsų parapijos Kalėdinės labdaros mugės lankytojo širdį – šventė vyks advento pradžioje, į ją taip pat kviesime visus Pilaitės gyventojus ir svečius. Ieškome galimybių dalyvauti ir Vilniaus miesto kalėdinėse mugėse, kad savo iniciatyvos vaisiais galėtume pasidalyti ir pasidžiaugti platesniame rate.

Svarbu pabrėžti, kad visos už darbelius surinktos aukos bus skiriamos tam, kam nuspręs patys savanoriai – jų gamintojai. Savo rankų kūriniais šiemet tikimės prisidėti ne tik prie kylančios Šv. Juozapo bažnyčios statybos, bet ir socialinių problemų sprendimo – kalėdinėmis dovanėlėmis pradžiuginti stokojančius parapijos vaikus ar paremti keletą konkrečių šeimų, senolių, neįgalių žmonių, kuriems ko nors labai trūksta. Juk tos pačios bendruomenės nariai geriausiai mato, ką parapijoje tokia dovana labiausiai pradžiugintų.

Visus savanorių pasiūlymus susirašysime ir visi už juos balsuosime. Šios bendrystės vaisiais džiaugsimės ne tik mes patys, bet ir didelis būrys Kalėdinės labdaros mugės lankytojų, taip pat tie žmonės, kuriems iš surinktų pinigų galėsime padėti. Juk dalydamiesi tampame turtingesni!