Jaukioje pavėsinėje valgau ką tik iškeptą obuolių pyragą ir kalbinu šeimininkus. Buvusi ilgametė pašto darbuotoja ir kone visą gyvenimą Pasvalio MSV išdirbęs vyras kartu gyvena jau dešimt metų. Tiek pat laiko gražinama ir jų sodyba. Paklausus, kas įkvėpia visam šiam grožiui, ponas Algimantas šypteli:

- Turgelis. Ji randa kažką gražaus, originalaus ir neša namo. Mano užduotis daiktą sutvarkyti ir pritaikyti. Štai paskutinis pirkinys – paukščiukai. Ji nupirko, aš pagaminau stovą, pritaisiau ir pastačiau sode.

Ponia Vlada dalykiškesnė:

- Jau mano mama mėgo grožį, užsiiminėjo rankdarbiais, mėgo netradicinę namų aplinką. Tai atėjo iš jos, bet didžiausias mano pavyzdys – Rokiškyje gyvenantis brolis. Jo sodyba nė iš tolo neprilygsta mūsiškei. Jis ne tik perka, bet ir pats gamina įvairias grožybes. Štai kieme stovinčios originalios gervės – brolio rankų darbas.

Šiemet Joniškėlio miesto seniūnas apdovanojo šios sodybos savininkus už „Už netradicinio meno puoselėjimą“. Užveriu svetingų namų vartelius ir stebiuosi – kiek nedaug reikia pasakai sukurti…