Knygų mugės renginių gausybė vertė rinktis, nes net ir tuo pačiu metu buvo galima dalyvauti įvairiose diskusijose, pristatymuose, koncertuose, skaitymuose, o leidyklų stendai ryškiai švietė užsukti ir pirkti dažniausiai mažesnėmis kainomis nei knygynuose. Ir nors buvo galima tikėtis gerokai mažesnių kainų, pirkėjai džiaugėsi, kad ir keliais litais pigesniais leidiniais. Teko pastebėti ir įdomių paradoksų – kai kurios naujos mokslinės knygos kainavo vos keletą litų, tuo tarpu dėvėtos – buvo nemažai ir tokių – beveik nesiskyrė nuo knygynuose esančių kainų. Akivaizdu, kad grožinė literatūra, arba tiksliau – bestseleriai, išlaiko savo kainą net ir keliaudami iš rankų į rankas.

Liūdnų žvilgsnių galima buvo pastebėti ir prie specifinės tematikos leidinių anglų kalba – kainos buvo tikrai „nelietuviškos“, o tai nulėmęs veiksnys lankytojams nebuvo aiškus, tad jos buvo mieliau vartomos nei perkamos. Tiesą sakant, beveik visur brangesnes knygas buvo galima tiesiog vartyti su geranorišku leidyklų leidimu.

Į kai kuriuos renginius, kaip, pavyzdžiui, Viktorijos Daujotytės knygos „Justino Marcinkevičiaus žemė“ pristatymą, nebuvo įmanoma net kojos įkišti, o į kamerinio koncerto „Perpetuum mobile“ salę netilpę lankytojai tiesiog sėdosi pasieniuose ant žemės. Vytauto V. Landsbergio knygos „Arklio Dominyko brangakmenis“ pristatymas pasižymėjo didžiuliu šurmuliu – mažieji skaitytojai dainavo kartu su aktoriais daineles apie arklį Dominyką ir rugiagėlę bei galvojo siužetą naujam knygos tęsiniui.

Lankytojai domėjosi ir diskusijomis – prieita išvados, jog kol kas tradicinei knygai pavojaus nėra, o jei toks ir kiltų po keliasdešimt metų, elektroninė knyga vis vien bus patogi tik tam tikrai auditorijai. Didelio susidomėjimo sulaukė ir Lietuvos istorijos puoselėtojai užsienyje – Rūta Šepetys bei Jonas Öhmanas, kurių nuomone, Lietuvos istoriją galima pateikti ir kitaip – neiškraipant faktų, per fikciją ir stipriai kuriant charakterius – viso to labai trūksta lietuvių kūrėjams.

Ir nors komercinis prieskonis niekur net nebuvo dingęs, Vilniaus knygų mugė yra verta vadintis vienu didžiausių metų kultūrinių renginių. Kur ne kur pasirodę Kedžio gerbėjai su skrajutėmis, Venskų stendas su nauja knyga bei opozicinių partijų kuklūs pasirodymai po knygų vėliava nebuvo ryškūs, todėl nenustelbė tikrosios mugės idėjos.

Sekmadienį tradiciškai apdovanoti „Metų knygos rinkimai“ nugalėtojai: vaikų kategorijoje nugalėjo Vytauto V. Lansbergio knyga „Stebuklingas Dominyko brangakmenis“, paauglių – jau tarp gyvųjų nesančio Gendručio Morkūno „Iš nuomšiko gyvenimo“ ir suaugusiųjų – Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum II“.

Beje, šeštadienio ryto vaizdas tiesiog pritrenkė – lengvai lyjant lietui, neapsakomo ilgio eilės prie bilietų kasos. Tai ne tik stebino, bet ir džiugino – Lietuvoje žmonės tikrai skaito.

Knygų mugės akimirkos - nuotraukų galerijoje.