James EL išgarsėjo „per vieną naktį“ išleidusi trilogiją „Fifty Shades of Grey“ (pavadinimas gali būti verčiamas kaip „Penkiasdešimt Grėjaus atspalvių (pagrindinio herojaus pavardė Grėjus), arba kaip „Penkiasdešimt pilkos atspalvių), „Fifty Shades Darker“ ir „Fifty Shades Freed“. Kiek teko girdėti pradžioje, ši knyga buvo išleista labai mažu tiražu (ir net ne Anglijoje), bet po staigaus susidomėjimo, jos tiražas svaiginančiu greičiu šovė į priekį.

Lietuvoje apie šią knygą dar mažai kas žinoma, todėl ir man ji buvo naujiena. Draugė, žinanti mano meilę knygoms, pasiūlė paskaityti knygą, sukėlusią pas juos (ji gyvena ne Lietuvoje) didžiausią šurmulį. Knygą, kuri tapo, ko gero, jei ne skaitomiausia, tai tikrai labiausiai aptarinėjama knyga.

Perskaičiau... ir supratau, kad nieko neperskaičiau. Jei išmestum laaabai gausias sekso scenas – nedaug kas ir liktų iš knygos. Banali ir tiek. Neradau šioje knygoje nei minties, nei siužeto, nei kažkokių įvykių eigos. Nemėgstu trilogijų, nes dažniausiai išleidžiama pirmoji dalis, kurią perskaičius niekas neaišku ir esi priverstas laukti tęsinio. Kol sulauki tęsinio, primiršti įvykius iš pirmosios.

Literatūros studentė Ana (Anastasija) Stiel, norėdama padėti sergančiai draugei, nuvyksta paimti interviu studentų laikraščiui iš jauno, klestinčio verslininko, milijonieriaus Kristiano Grėjaus. Vėliau Kristianas pasirodo Anos darbe... ir taip prasideda jų nekalta pažintis, perauganti į aistringus seksualinius santykius.

Kristianas Grėjus, mėstantis vadovauti ir viską kontroliuoti, turi senų sielos žaizdų ir slaptų pomėgių, kuriuos slepia net nuo artimiausių žmonių. Jis stengiasi prikalbinti Anastasiją pasirašyti sutartį ir tapti jo sekso verge... Po žodžiu „verge“ slepiasi paklusnumas, nuolankumas, bausmė, sadomazohistiniai žaidimai.

Kas labiausiai įstrigo šioje knygoje? Nuolatos akcentuojamas Anastasijos raudonavimas, lūpos kramtymas ir akių vartymas. Visa tai užtektų pasakyti kelis kartus, o čia minima gal šimtas kartų.

Kadangi pirmoje knygoje taip niekas neišaiškėja (nelabai supratau, ką autorė norėjo pasakyti savo knyga), todėl tikiuosi sulaukti antros ir trečios, kurias perskaičius kažkas paaiškės.

Įdomu, kada knyga pasirodys lietuviškai (nes kiek žinau, ji jau verčiama) ir kokios bus nuomonės apie ją.

--
Perskaitei knygą ir turi apie ją daug minčių? Pasidalink jomis su kitais DELFI skaitytojais! Siųsk savo rašinį el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt arba kelk jį DELFI Piliečio sistemoje
.