Nors tai ir detektyvas, bet apsiribojama ne vien žudiku ir policija, bet ir klausimu „kodėl“, „kaip“. Autorius taikliai ir nenuobodžiai analizuoja atsitikusią situaciją, stengdamasis išsiaiškinti padarinius.

Knygoje pasakojama, kaip Stokholme viena po kitos įvykdomos aukštą padėtį turinčių žmonių žmogžudystės. Visi įvykiai iš pažiūros lyg ir nėra tarpusavyje susiję, bet vis tik kažkas juos sieja. Įvykiui tirti yra suformuojamas naujas slaptas, geriausių Švedijos policininkų būrys, kuris susideda iš šešių žmonių su suteiktais neribotais įgaliojimais.

Išskirtinis žmogžudystės bruožas yra tas, kad jos vykdomos skambant Thelonious Monko džiazo kompozicijai „Misterioso“. Žudikas savo aukoms paleidžia po dvi kulkas į galvą. Taigi, naujai sukurta grupė, keistu pavadinimu „A-grupė“ turi darbo aiškindamasi ir ieškodama žudiko.

Kas mane nustebino šioje knygoje, tai, kad, pasirodo, švedai turi savo „baubų“. O tie „baubai“ tai estų kontrabandininkai ir mafija. Arne Dahlis dažnai savo knygoje mini estų ir rusų mafiją, kuri yra neatsiejama knygos dalis. Bet ir lietuviai neturėtų jaustis pamiršti, nes knygoje yra paminėti ir jie. Kalbant apie lietuvius, 252 psl. rašoma: „- Ne, šešiasdešimties procentų rusiška, lietuviška arba estiška...“. Čia kalba eina apie kontrabandinę degtinę.

Arne Dahl savo knyga mane sudomino ir panorau pasidomėti apie kitus šio autoriaus darbus. Pasirodo, kad „Misterioso“ tai yra viena iš pirmųjų knygų apie šio policijos būrio bylas, kitos turėtų būti:

Bad Blood, To the top of the mountain, The Europe Blues, Many Waters, A Midsummer Night's Dream, Requiem, Hidden Numbers, Afterquake, Eye in the Sky ir dar kitos. Jeigu kam įdomu, tai galiu pasakyti, kad Švedijoje pagal jo knygas yra sukurtas serialas. Tikiuosi, kada nors šis serialas pasieks ir mūsų ekranus.

Labai lauksiu naujų knygų (nes tikrai norėčiau paskaityti), o gal kada pamatysime ir filmus... lauksiu.