O dabar nuo pradžių. Žvėryną Vilniuje žino visi. Tai – nedidelis, Neries vingyje įkurdintas senas gyvenamasis kvartalas su gausybe skirtingų vienbučių, dvibučių, daugiabučių medinių ir kitokių namų. Tai vienintelis rajonas, kuriame ne tik malonu pasivaikščioti, bet ir yra Malonioji gatvė.

Sekmadienio pasivaikščiojimą su žmona derinom su proga nuplauti automobilį „Panoramos“ „Švaros broliuose“. Iš anksto užsiregistravus, tai trunka apie valandą, todėl turime laiko apeiti rajoną, kuriame gyvenau porą metų ir gerai žinau, kad aplink jį – apie 5 km. Apeiti – reiškia eiti arčiausiai Neries esančiomis gatvėmis.

Iš „Panoramos“ stovėjimo aikštelės išėjome per požeminę perėją, įrengta po viena judriausių mieste Saltoniškių ir T. Narbuto gatvių sankryžų. Ši perėja – viena iš nedaugelio vietų, kurioje legaliai galite piešti grafičius. Tiesiog ateinat ir tą darot. Užlipus laiptais prieš akis matyti Policijos departamentas, kurio viename iš viršutinių aukštų dar prieš dvejus metus buvo dabartinio premjero kabinetas.

Nuo čia sugalvojame planą: eisime pro Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčią, suksime į Sakalų, paskui į Lenktąją gatvę (iš Sakalų į kairę), ja eisime iki Latgalių gatvės, tada pasuksime į Gulbių gatvę ir išeisime prie Rusijos Federacijos ambasados pastato. Nuo jo patrauksime Birutės gatve iki stadiono, esančio netoli Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės, jį apeisime pėsčiųjų taku ir išlįsime į jau renovuotą taką paupiu. Šiuo taku keliausime iki praėjimo į Maloniąją gatvę, ja – iki Latvių gatvės (kur pažiūrėsime ką tik Latvijos Nepriklausomybės proga pakabintą lentelę) ir grįšime atgal į „Panoramą“.

Žvėrynas – kontrastų rajonas. Čia ant vieno sklypo stovi namas, kuriame butas kainuoja ir 600 000 eurų, o iš kaimynystėje esančio pusiau socialinio medinuko kamino rūgsta kūrenamo sandėliuko gabalų ir atliekų dūmelis. Gyvas pavyzdys – Lenktoji g. 30 daugiabutis. Dažnai pro jį praeidamas matydavau, kaip anksti ryte iš jo išbrazda butelių maišais nešini raudonnosiai. Tiesa, Vilniaus savivaldybė jo antrame aukšte (Lenktoji g. 30-2) lapkričio pradžioje už pradinę 21 258 eurų kainą pardavinėjo beveik 26 kv. metrų butą.

Toliau einant Lenktąja gatve galima pamatyti ir tvarkingų ir netvarkingų medinukų, ir namų, apkaltų variu. Skelbimuose panašus namas parduodamas už 915 000 eurų. Kai kurie „medinukai“ tobulinami ir greitai virs gražiais namais.

Einame toliau. Prie Rusijos ambasados – vilniečių su vaikais mėgstami tvenkiniai. Kažkada prie jų sutiktas senolis pasakojo, kad buvo laikai, kai juose veisdavo upėtakius. Dabar tvenkiniai garsūs savo antimis ir bebrais. Antis lesinti ateina auklės ir mamos su vaikais. Šalia vieno iš tvenkinių tarp medžių stovi paminklas poetui Konstantinui Balmontui, kurio sukurto eilėraščio posmu ir pradėjau šį tekstą. Plačiau apie jį ir jo poeziją žiūrėkite čia.

Tvenkinius juosia Latvių ir Blindžių gatvės. Čia – tvarkingiausia ir ramiausia Žvėryno vieta, besiremianti į Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį. Čia stovi vos keli daugiabučiai, kuriuose parduodamų butų kainos siekia ir šimtus tūkstančių eurų, taip pat – dar sovietų laikais pastatyti daugiabučiai tuometiniams valdžios veikėjams ir buvę Vyriausybės svečių namai (juose buvo filmuotas Tado Vidmanto filmas „Gautas iškvietimas“).

Nuo tvenkinių pasukam į Birutės gatvę. Praeiname dar kelis gražius medinukus. Vienas iš jų visiškai naujai perstatytas stovi ant Birutės ir Moniuškos gatvių sankryžos. Eidami būtinai apžiūrėkite. Toliau dešinėje – Kazachstano ambasada, buvę kino studijos pastatai, Čekijos ambasada ir rezidencija, JAV ambasadoriaus rezidencija, naujai statomas baltas ir šiuolaikinis vienbutis, keli garsių verslininkų namai.

Birutės gatve išeiname prie stadiono, aplink jį einame Neries krantine iki naujai „Grindos“ sutvarkytos krantinės. Smagu, kad danga nauja, tačiau akis bado įvairūs menkarūšiai krūmynai, savaime išaugę ant upės šlaitų. Kitoje upės pusėje – verslo centrų dangoraižiai.

Praėjus senąjį Žvėryno tiltą reikia lipti laiptais į viršų, tada į dešinę ir dairytis ištrypto keliuko kairėje, kuriuo galima išeiti į Pušų ir Maloniosios gatvių sankryžą. Ši vieta turi būti pažįstama baidarininkams, nes Maloniosios gatvės pradžioje veikia baidarių nuomos punktas. Skelbimuose mačiau, kad netoli jo esančiame naujame daugiabutyje galima įsigyti 3 kambarių beveik 200 kv. m. butą už 670 000 eurų, o netoliese parduoda visą namo antrą aukštą (mansardą), kuriame du butai – vienas už 110 000 eurų, kitas – 50 000 eurų.

Maloniojoje gatvelėje stovi ne vienas pasakų namelis. Vienas jų yra bene mažiausias Žvėryne toks tvarkingas privatus namas. Anksčiau jį nuomojo už daugiau nei 600 eurų. Verslui ši gatvelė labai patogi, nes joje nemokamas stovėjimas, o centras pasiekiamas pėsčiomis. Tą galima pajusti vaikštinėjant po šią vietą paprastą dieną, kai dirbantys centre palieka čia savo automobilius.

Baigdami kelionę, prasukome pro naujausią „Pigu.lt“ parduotuvę Saltoniškių gatvėje. Ši vieta visiškai neseniai įgavo naują veidą – Liepyno g. pastatė didžiulį daugiabutį, prieš jį – renovavo gamyklą, kuri pavirto „Žvėryno loftais“.

Maršruto distancija: 5.42 km, vidutinis greitis 5.3 km/val., sudeginta 583 kcal. Jausmas – nuostabus. Matuota su laikrodžiu „Suunto“.

Nauja ciklo „Kitokie pasivaikščiojimai“ dalis – kiekvieną savaitę DELFI Piliečio rubrikoje. Ankstesnę ciklo dalį galite perskaityti čia.

Norite papasakoti apie jūsų mėgiamas kitų neatrastas Vilniaus ar visos Lietuvos vietas? Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt!