Režisieriaus, scenaristo ir pagrindinio vaidmens ėmėsi dar labai mažai tuomet vakaruose žinomas Jackie‘is Chanas. Po penkerių metų pasirodo dar sėkmingesnis „Dievo šarvų“ filmas su ta pačia filmavimo komanda. Filmas akimirksniu įtvirtino aktorių tarp pačių perspektyviausių tarptautinio masto žvaigždžių.

Jackie‘is Chanas po dvidešimt vienerių metų pertraukos nuo antros filmo dalies ryžosi finaliniam istorijos akordui apie „Azijos vanago“ nuotykius beieškant prarastų lobių. Režisierius ir scenaristas pristato žiūrovams labai unikalų filmą, kurio dėka jis pats pateko į „Gineso rekordų knygą“ už daugiausiai atliktų vaidmenų filmo kūrime. Kino kūrėjas kviečia į neužmirštamą nuotykį po gražiausius pasaulio kampelius ieškant vertingų artefaktų, o kartu ir siūlo pasimėgauti jo asmeniniu šou, kurio pasaulio gerbėjai yra pasigedę nuo 2007 metų, kai pasaulį išvydo trečioji „Piko valanda“.

Apie ką mes čia…

Žinomas profesionalus vagis ir nuotykių ieškotojas „Azijos vanagas“ gauna naują ir pačią pavojingiausią savo karjeroje užduotį – jis turi surasti ir pristatyti užsakovui 12 prarastų senovės kinų zodiako ženklų galvų. Iš pirmo žvilgsnio nusimato eilinis darbas, tačiau dėl tų prarastų artefaktų prasideda ilga ir nuožmi kova. Kuo giliau prisikasa „Azijos vanagas“ prie lobio paslapties, tuo daugiau suinteresuotų asmenų atsiranda, kurie visais įmanomais būdais bando jam pastoti kelią.

Kūrinio vidus

Filmas, atsižvelgiant į ankstesnes dalis, yra gana prastas. Didelis nusivylimas laukia šios franšizės gerbėjų, nes jie gauna tik komercija kvepiantį produktą. Tačiau yra ir šviesi medalio pusė – tai puikus pramoginis nuotykis, su daugeliu holivudinių, itin populiarių filmų bruožų. Linksmas, dinamiškas ir tikrai nenuilstančio Jackie Chano stiliaus darbas - nors po peržiūros ir greitai užmirštamas, jį bežiūrint išlaikoma puiki atmosfera.

Kaip jau anksčiau minėta, filmas neapsiėjo be holivudinių triukų, ypač scenarijaus prasme. Plika akimi yra matomos daugelis šio kino žanro juostų detalių, pradedant kultiniu tapusiu 1991 metų filmu „Hadsono vanagas“ su Briusu Willisu priešaky. Iš jo paskolinti momentai taip ir veržiasi pro ekraną, dėl pavogtų idėjų matomas šio filmo prastas scenarijus.

Naujų idėjų neturintis Jackie Chanas savo naujausiame filme desperatiškai išsisuka dar ir tokiais pelningos filmų serijos darbais kaip „Karibų piratai“, „Kapų plėšikė Lara Kroft“ ar „Kodas: L.O.B.I.A.I.“, kurie išties pridavė nuotykių žanrui epiškumo. Vis dėlto didžiausias kaltininkas čia yra būtent legendinis „Indiana Džounsas“, pagal kurio prototipą ir yra sukurtas šios serijos filmų pagrindinis veikėjas. Kaip bebūtų, tačiau bendras vaizdas nėra toks prastas. Nuotykių pateikimas yra dinamiškas, nenuobodus, tačiau, deja, novatoriškumo pasigendama jau nuo pirmų juostos minučių.

Filmo siužetinė linija suskaldoma į dvi dalis. Nesmagu sakyti, bet jos tarpusavyje neturi nieko bendro. Pasikeičia pasakojimo stilius. Pirmoji realistiška dalis, kurios istorija rutuliojosi gana smagiai, praėjus pusei laiko virsta nesusipratimu. Sugadinamas neblogas filmo pamatas, kuris, jeigu veiksmas vyktų tokiu pačiu principu kaip ir pirmoji filmo dalis, galėtu pretenduoti į žymiai geresnį rezultatą. Vis tik režisierius pritaikė komercinį metodą privilioti savo šalies žiūrovus, į kuriuos labiausiai ir yra orientuota antroji filmo dalis.

Kaip ir priklauso pačiam režisieriui, neatsisakyta šmaikščių replikų ir gana komiškų situacijų. Nors kartojasi jau daugelį kartų kituose Jackie Chano filmuose matytos akimirkos, šio žmogaus humoro jausmo išreiškimą kine galima nuolat stebėti su malonumu. Smagu, nes paskutiniai jo režisūriniai darbai buvo labai rimtos, kartu ir propaganda kvepiančios juostos, kuriose rasti vietos juokeliams nebuvo lemta.

Filmas nenuobodus, o greitai atpasakota istorija irgi prideda keletą pliusų bendram vaizdui. Juk kartais taip ir norisi atsipalaiduoti žiūrint į kultinio personažo veiksmus naujame ir patobulintame pavidale. Na, o pabaigoje, žinoma, laukia kaip visada smagus desertas nepavykusių kadrų pavidalu. Tai jau tapo firminiu režisieriaus filmų bruožu. Visgi, linksmiausia juostos dalis.

Techninės pusės ypatumai

Iš visų matytų Jackie Chano filmų šios juostos specialiųjų efektų pusė lenkia visus ankstesnius jo darbus, nors yra nemažai scenų, kur aiškiai matomas kompiuterinių efektų fonas. Žinoma, iki Holivudinių technologijų, suteikiančių realistiškumo, dar toli, tačiau progresas tikrai didžiulis. Neblogas ir konvertavimas į trimatę grafiką. Nors ir matoma tik keliose scenose, apskritai trimatė erdvė visam filmui suteikia žavesio, o ir spalvos nėra tokios akinamai ryškios.

Garso takelis, reikia pripažinti, yra aukšto lygio, bet kartu ir primena Holivudą. Kelios kompozicijos ypač artimos „Karibų piratų“ skambesiui. Operatorius pasidarbavo puikiai, bet garso montažas šiek tiek „šlubuoja“ bežiūrint atviresnes kovų scenas. Filmo montažas neblogas, nors kai kurios scenos iki galo neištobulintos, kartais pritrūksta vientisumo, ypač pastebimos veikėjų padarytos klaidos.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kaip ir ankstesniuose „Dievo šarvų“ filmuose, pagrindinį vaidmenį atlieka pats Jackie Chanas. Visgi, tarp antro ir trečio filmo yra labai didelis tarpas, sunku priprasti prie taip senstelėjusio „Azijos vanago“. Kaip ir visuomet, kaskadinių triukų specialistas pats atliko visus manevrus, už tai didžiausia pagarba šiam nuostabiam aktoriui. Smagus ir energingas aktoriaus pasirodymas yra vienas didžiausių šio filmo kozirių.

Kiti filme pasirodantys aktoriai yra tik menkas šešėlis, palyginus su Jackie‘o charizma, bet ir čia yra savų perlų. Ypač pagarbą kelia tiesiog nepriekaištingų kūno linijų ir stulbinančių kojų savininkė Zhang Lanxim. Tai vyriškus hormonus kaitinantis pasirodymas. Dar derėtų paminėti ir žinomą aktorių amerikietį Oliverį Plattą. Epizodiškas vaidmuo, bet pranašesnis už visus kitus antraplanius veikėjus.

Verdiktas

„Operacija: Zodiakas“ – tai vietoje nenustygstantis nuotykis, su puikiomis kovų scenomis, neblogais vizualiniais efektais ir, žinoma, pasiilgtu didžiuosiuose ekranuose Jackie Chanu. Vis dėlto, dėka banalaus scenarijaus, prastų siužetinių vingių, aršaus populiarių holivudinių filmų kopijavimo jis tampa tik menku šešėlių pirmiems franšizės apie „Azijos vanago“ nuotykius filmams, iš Jackie Chano padariusiems tarptautinę žvaigždę.

Bendras vertinimas: 6/10