Apie ką mes čia…

Nekalta Elzos išdaiga virsta labai rimta problema visai karalystei. Šalis užšalo ir vienintelis būdas grąžinti jos buvusį grožį slypi pačioje kaltininkėje, todėl jos sesuo princesė Ana išsiruošia į kelionę rasti pabėgusią sesę. Varginantis žygis galiausiai virsta tikru išbandymu Anai ir ją lydintiems bičiuliams.

Kūrinio vidus

Hanso Kristiano Anderseno pasakų motyvais sukurta begalė animacinių filmukų ir vaidybinių filmų, tačiau jų populiarumas visiškai negęsta, o žiūrovai maloniai eina pasigrožėti naujausiomis knygų vizijomis. Galime prisiminti, jog ne taip seniai lygiai prieš metus pasirodė rusų pasaka „Sniego karalienė“ pagal tuos pačius motyvus kaip ir šis „Disney“ projektas, tačiau mūsų kaimynų filmas nesulaukė itin didelio susidomėjimo, ko nepasakysi apie aptariamą amerikiečių produktą.

Kaip ir visi „Disney“ studijos animaciniai projektai, taip ir šis spinduliuoja vien tik pozityvia, gėrio kupina energija, kuri užkrečia salėje sėdinčius žiūrovus jau nuo pat pirmų filmo akimirkų. Juosta orientuota į bet kokio amžiaus žiūrovą, tačiau joje nepastebima jokio vulgarumo, kas tikrai būdinga naujausiems animacinio žanro atstovams. Juostoje gausu puikaus veiksmo, kuris virsta į labai žavingą nuotykį po užšaldytą šalį bei, žinoma, puikiausių ir įsimintinų personažų, kurie neleidžia filmą žiūrintiems žmonėms atsikvėpti nuo juoko.

Juostos varikliu, kaip ir dažniausiai būna, tampa ne pati Anderseno sukurta istorija, kurią šiek tiek perfrazavo kino kūrėjai, o charizmatiški veikėjai. Žinoma, didžiausias dėmesys skiriamas besmegeniui Olafui, kuris savo išdaigomis ir labai jau įkyriu charakteriu verčia iš koto. Tai labiausiai vykęs filmo personažas, į kuri žiūrint net po labai blogos dienos atsirastų šypsena veide.

Veikėjas simbolizuoja optimizmą, kurio kartais taip trūksta realiame gyvenime, todėl pasižiūrėjus į jį galime pamatyti laimės paveikslą. Kiti filmo herojai kaip, pavyzdžiui, princesė Ana ir Kristofas su Svenu puikiai papildo besmegenio sukuriamą chaotišką veiksmą, o ir savo dainomis pakelia juostos kartelę. Bendras vaizdas labai primena tų pačių kūrėjų „Ilgo plauko istoriją“, kuri išties tapo vienu maloniausių studijos atradimu per daugelį jos gyvavimo metų. Išties smagu, jog kūrėjams netrūksta fantazijos įgyvendinti visų žinomų pasakų naujame pavidale. Tuo pačiu gauname kokybišką ir originalų projektą, kuris, matyt, rungsis dėl geriausios metų animacijos titulo Kino Akademijos apdovanojimuose.

Siužetinės linijos pateikimas labai greitas ir visiškai nenuobodus, kiekviena filmo scena pripildyta visokiausių staigmenų žiūrovui ir, kas svarbiausia, kai pasibaigia filmas, norisi vėl atsidurti šioje kerinčioje ledo šalyje, kuri leidžia sušilti akims ir protui bežiūrint dar vieną nuostabų studijos „Disney“ darbą.

Techninė juostos pusė

Kruopštus „Disney“ animatorių darbas matosi ir šiame filme, kurį daugybė kino ekspertų vadina šedevru. Labai detaliai ir, žinoma, labai sunkiomis pastangomis jiems pavyko išgauti tokį kerintį juostos foną, o ypač sniegą, į kurį labai efektinga žiūrėti trimatėje erdvėje. Pats 3D, į kurį konvertuota šį juosta, irgi vertas pagyrimų, nes bendras filmuko vaizdas itin „apčiuopiamas“.

Garso takelis, kurį sudaro personažų dainuojamos dainos, irgi suteikia savito žavesio bendram juostos kontekstui, o foninė muzikinė palyda leidžia dar ir pajausti tikro nuotykio jausmą. Nuotaikingas garso takelis irgi tampa vienu iš pagrindinių kaltininkų išgaunant tokią pozityvią filmo atmosferą.

Garso montažas puikiai suderintas su filme dominuojančia muzikine dainų palyda ir rodomu veiksmu, kuriame tikrai netrūksta efektingų ir nutrūktgalviškų akimirkų. Tokie kokybiški kūrėjų sprendimai leidžia patirti tikrą malonumą, salėje persikeliant mintimis į ledo šalį.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jeigu kas nors pasirinks eiti žiūrėti filmuką originalo kalba, tai padarys labai gerą sprendimą, nes originalo kalba jaučiamas visas juostos grožis, besiklausant puikiausių aktorių, kurie įgarsino nuotaikingus veikėjus. Lietuviškas variantas pernelyg nykus, šaltas ir, svarbiausia, monotoniškai įgyvendintas. Jeigu atmestus dainas, viskas būtų patenkinama, tačiau kai pradeda dainuoti veikėjai, šarmas dingsta, pasipila bedvasės melodijos ir giedojimai, kurie užgožia tikrą „Disney“ kūrėjų darbą. Tai - vienas silpnesnių lietuviškų įgarsinimų, kurį teko girdėti per keletą metų.

Verdiktas

„Ledo šalis“ – tai stulbinančio vizualinio grožio animacinis studijos „Disney“ filmukas, kuriame be nepriekaištingai pavaizduoto fono atsiranda vietos ir sodriam humorui, pozityviai atmosferai ir naujiems bičiuliams bei jų nuotykiui, kuris virsta į puikiausią pramogą, skirtą bet kokio amžiaus žiūrovui.

Scenarijus ir siužetinės linijos pateikimas – 9/10
Techninė juostos pusė – 10/10
Aktorių kolektyvinis darbas (dubliažas) – 7/10

Bendras vertinimas: 9/10