„Mintis taip globoti gyvūnus man kilo per karantiną, kai dėl COVID–19 teko mokytis namuose. Negalėjau susitikti su savo draugėmis, išeiti į miestą, buvo labai liūdna. Tada ir atradau vieną amerikietę jutuberę, kuri globoja katinėlius.

Katės tėvų prašiau jau bene dvejus metus, tačiau jie buvo nepalenkiami: „Ne, ir taškas. Turi šunį.“

Iš tiesų aš turiu šuniuką ir labai jį myliu. Tačiau esu užaugusi kartu su katinu. Katinas, sulaukęs bene 14 metų, nugaišo. Tėvai norėjo pailsėti nuo jo priežiūros metus kitus, o aš jaučiau, kad be jo liūdna. Jis visada mane pasitikdavo grįžusią iš mokyklos ir niekur nuo manęs nesitraukdavo visą parą. Aš ruošiu pamokas, jis guli šalia ant stalo, valgau, jis su manimi virtuvėje prie stalo sėdi, einu į lauką, ir jis kartu į kiemelį. O šuo labiau pamilo mamą. Be to, jis mažiau aktyvus, šuo mane nustebino, kad gana daug dieną miega.

Bet mama kartojo: „Ne, katino mums nereikia.“

Radusi jutuberę, kuri globoja katinėlius, pradėjau vis daugiau domėtis laikinąja gyvūnų globa ir apie ją pasakoti mamai. Kartą pamačiau vienos gyvūnų prieglaudėlės skelbimą Lietuvoje su neapsakomo grožio kate, kuri buvo labai panaši į nugaišusį mūsų namų numylėtinį. Jai reikėjo laikinosios gyvūnų globos, nes ji laukėsi. Supratau, kad sutapus tiek daug aplinkybių tėvai tikrai „pasiduos“.

Kai nuvažiavome jos paimti, ji jau buvo atsivedusi keturis gražuolius kačiukus. Parsivežėme į namus, katė iš pradžių buvo labai nedrąsi. Kad paimtume ją ant rankų, su pusbroliu turėjome vilioti skanėstais. Pusbrolis buvo ką tik užbaigęs mokslo metus, tai savaitei apsigyveno pas mus, arčiau kačiukų. Jis – mažesnis, bet keldavosi anksčiau už mane. Jo pareiga buvo paduoti katei maisto ir įpilti vandens. Aš valiau tualetą.

Katė dienoms bėgant darėsi vis meilesnė, o kačiukai vis didesni. Mano tėvai, pusseserė vis labiau įsitraukė į kačių gyvenimą. Mažoji mano pusseserytė prašydavo vos ne kiekvieną dieną atvežti ją iš Trakų į sostinę, kad aplankytų kačiukus. Galiausiai kapituliavo ir tėtis. Tėčio dienos proga su juo visą dieną darėme žaidimų aikštelę kačiukams.

Kai paskelbiau feisbuko postą su savo gražuoliais globotiniais, netrukus atsiliepė dvi nuostabios šeimos, kurios norėjo paimti du kačiukus. Su jomis nuolat bendrauju, jos kantriai laukia, kada kačiukai paaugs.

Mano šeima per tuos du mėnesius visiškai „pamiršo“ televizorių. Vakarais paprasčiausiai džiaugiamės aktyviai žaidžiančiais mažaisiais mūsų augintiniais, stebime, kaip mama katė jais nuoširdžiai rūpinasi. Jie dabar laksto po visą namo antrą aukštą, o mes jiems galvojame kliūtis.

Gyvūnų prieglaudėlė mus aprūpina viskuo: katės ir kačiukų maistu, kraiku, duoda patarimų, jei kas neaišku. Kačiukai auga sveiki, stiprūs, dar valgo ir mamos pienuką. Katė pas mus atrodo laiminga, kaip tikra mūsų šeimos narė įsidrąsino rytais ateiti į virtuvę, nuo savo neklaužadų pradėjo slėptis ant palangės, nes tie eina galvomis.

Mano vasaros projektas artėja į pabaigą. Kačiukus vešime skiepų ir jie keliaus į savo naujus namučius. Manęs klausia, ar negaila bus atiduoti, aš drąsiai atsakau, kad ne. Mat juos imdama jau galvojau apie tai, kad greitai teks su jais atsisveikinti.

Galbūt sunkiau mano mamai susitaikyti su mintimi, kad teks atiduoti katę. Tokia ji žavi su savo smaragdo spalvos akimis. Katė nepaprastai tvarkinga ir labai mandagi, niekada neįkyri. Tačiau vienuose namuose su šunimi jai per ankšta. Susitikus jiems abiem akis į akį konfliktas neišvengiamas.

Laikinoji gyvūnų globa man suteikė galimybę iki valios pasimėgauti kačių šeimynėlės draugija, kartu vasarą praleisti prasmingai. Aš jau galvoju apie kitą vasarą ir apie kitą katinų šeimyną. Nesakau, nėra labai paprasta, vasarą reikia režimo ne tik katinams, bet ir jų prižiūrėtojai. Bet tiek laimės ir džiaugsmo teikia katinėliai, kad visas mano pastangas atperka. Mano visos draugės seka katinėlių istoriją. Tikrai turime apie ką pasikalbėti ir apie ką padiskutuoti. Tikiuosi, kad ateity žmonės bus sąmoningesni ir gyvūnų pamestinukų bus vis mažiau, bet dabar turime jiems padėti.

Ačiū, „Tautmilės Prieglaudėlė“ už suteiktą nepaprastą galimybę ir pasitikėjimą.

Norintieji prisidėti prie namų globos, galite kreiptis į VšĮ „Tautmilės globa“

Feisbukas „Tautmilės Prieglaudėlė“

Bendra informacija +370 650 71786

tautmiles.prieglaudele@gmail.com

Prieglaudėlės adresas Rasų g. 39, LT-11351 Vilnius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)