Dauguma mūsų vasaros metu nori pabėgti nuo rutinos ir kur nors pailsėti. Vieta paprastai yra pasirenkama nuo to, kiek laiko turime ir kokios yra finansinės galimybės. Taigi, kas renkasi sodą, kas močiutės kaimą arba lietuviška svajone jau spėjusią tapti savaitę viename iš Turkijos kurortų su „viskas įskaičiuota“. O ką daryti, jei turi laiko ir ne tiek daug pinigų, tačiau norisi išvažiuoti kur nors toliau nei Palanga? Išeitis gali būti labai paprasta - keliauti autostopu.

Kai kam toks kelionės būdas gali pasirodyti pavojingas ir nepatikimas, tačiau yra visai nemažai žmonių, kuriems toks keliavimo būdas yra tapęs visiška norma ir juo jie naudojasi nuolat. Žinoma, keliaujant autostopu reikia žinoti kelis pagrindinius dalykus.

Visų pirma, yra du pagrindiniai būdai kaip stabdomi automobiliai: pirmas jų - prašyti pavėžėti degalinėse, pakelės poilsio zonose sustojusių žmonių, antrasis - visiems gerai žinomas būdas - iškėlus nykštį laukti, kol kas nors sustos šalikelėje. Vakarų šalyse antruoju būdu galima naudotis toli gražu ne visur, kadangi ten draudžiamas tranzavimas autostradose, taigi dažniausiai teks naudotis pirmuoju būdu ir degalinėse ar poilsio zonose prašyti čia sustojusių žmonių jus pavėžėti.

Po-sovietinėse šalyse į tranzuotojus žiūrima gerokai atlaidžiau, taigi, čia galima mėginti tranzuoti ir autostradose, be to, ir žmonės į tranzuotojus žiūri palankiau ir sustoja greičiau. Taip pat labai svarbu išsirinkti gerą vietą, iš kurios bus mėginama susistabdyti automobilį. Tai turėtų būti vieta, kur jūs esate gerai matomas, idealiu atveju - nors iš kelių šimtų metrų atstumo. Vairuotojas turės daugiau laiko jus pamatyti ir sureaguoti.

Vieta turėtų būti tokia, kad joje automobilis neturėtų problemų sustoti - turėtumėte stovėti ten, kur yra kelkraštis, vengti greitėjimo ar lėtėjimo juostų. Jei tranzuojate iš miesto, patogiausias būdas yra viešuoju transportu važiuoti kiek įmanoma toliau už miesto centro į jo pakraštį šalia autostrados. Neverta pradėti tranzuoti mieste ar prieš miestą, daug greičiau automobilį susistabdysite, jei stabdysite automobilius išvykstančius iš miesto į jums reikiamą pusę. Tokiu būdu keliaudami galite pasiekti bet kurią šalį žemyninėje Europoje. Jei turite planą keliauti dar toliau, reikėtų pasidomėti politine situacija šalyje, taip pat ar ten reikia vizos ir kaip greitai ji išduodama.

Keliavimas autostopu dideliu atstumu reikalauja ir tam tikro pasiruošimo. Priklausomai nuo šalių, po kurias tranzuojate, ir metų laiko, reikėtų turėti palapinę, miegmaišį, kelias pamainas rūbų, kadangi ne visada įmanoma tiksliai žinoti, kur kitą kartą apsistosite, taip pat pravartu su savimi turėti nors truputį vandens ir maisto.

Keliavimas tokiu būdu praplečia pasaulėžiūrą, priverčia įveikti savyje susikurtas baimes ir stereotipus bei į pasaulį priverčia pažiūrėti paprasčiau. Kelyje garantuotai sutiksite įdomių žmonių, kurie jums papasakos neįtikėtinų istorijų. Kelionėje autostopu teks improvizuoti ir kartais svarbius sprendimus, kurie iškyla netikėtai, spręsti čia ir dabar. Visiems, kurie ryšis tranzuoti ateityje, palinkėčiau nesitikėti suplanuoti kelionės 100 procentų ir palikti vietos netikėtumams.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!