DELFI skaitytojui Arvydui begrybaujant pasisekė pamatyti grybų kvepiančią, tačiau gėlės žiedą primenančią miško gėrybę.

„Konsistencija kaip gumos sluoksnis, iš grybo apačios nėra sporų pasluoksnio ar lakštelių. Sluoksnis – vienalytis“, – radinį aprašė skaitytojas.
grybas, miškas, miško gėrybės, grybautojas

Kaip paaiškino J. Kasparavičius, skaitytojas iš tiesų rado grybą, stebinantį ne vieną grybautoją. Tiesa, jis nėra retas.

„Tai yra oranžinis lėkščiagrybis (Aleuria aurantia). Grybas laikomas valgomu, tačiau tikrai neturi kažkokio ypatingo skonio. Tiesą sakant, nelabai ir noras kyla tokį mažą, beveik persišviečiantį „dubenėlį“ valgyti“, – paaiškino mikologas.

Pasak J. Kasparavičiaus, šis grybas turi įvairių biologiškai aktyvių junginių, kurie gana intensyviai tyrinėjami ir patys naudojami moksliniuose tyrimuose.

„Pavyzdžiui, iš šio grybo išskiriamas specifinių savybių turintis lektinas. Kadaise šio grybo vaisiakūniai buvo naudojamas liaudies medicinoje peršalusiems galvijams gydyti. O gal ir ne tik galvijams? Šiandien eiliniam gamtos mylėtojui bene svarbiausia yra jo estetinė vertė“, – nurodė specialistas.

DELFI skaitytoją Zitą sudomino akiai neįprastas „plaukuotas“ grybas, pastebėtas Širvintų rajone.

„ Namo kieme (vejoje) pridygo štai tokie grybai, labai greitai pasirodė „plaukai“ (tikriausiai parazitiniai grybai)“, – laike rašė ji.

Nors, pasak J. Kasparavičiaus, iš nuotraukų atpažinti, kas tai per grybas, sudėtinga, pati jo išvaizda nėra ypatinga.

„Tai nėra joks stebuklas ar nauja mokslui rūšis. Tai tiesiog ant nusilpusio ar mirštančio kepurėtojo grybo vaisiakūnio išaugęs kitas, parazitinis grybas (tie gerai matomi balti „plaukeliai“). Parazitinis grybas auga ne tik ant grybo vaisiakūnio paviršiaus, bet ir jo viduje. Taip pažeisto grybo, net jei tai būtų ir tikrinis baravykas, valgyti nepatartina. Reiškinys nėra retas ir įvairių rūšių taip ar panašiai pažeistus grybų vaisiakūnius galima stebėti kiekvienais metais“, – paaiškino mikologas.

Norite pasidalyti savo laimikiu? Nuotraukas siųskite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Grybai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)