Mano suaugęs sūnus buvo registruotas pas mus, tėvus (Kauno rajone), bet kaip ir jo žmona, dirbo Kaune, o judviejų mažylis darželį nepilnus metus lanko Kaune.

Žinodamas, kad Kauno miesto valdžia priėmė sprendimą nuo 2020 metų apmokestinti tokias šeimas (kai abu ar vienas iš tėvų registruoti Kauno rajone), sūnus 2019 metų gruodžio 25 dieną parašė prašymą deklaruoti gyvenamąją vietą Kaune, pas žmonos giminaičius (kur faktiškai dvejus metus ir gyvena).

Kaip tyčia, pasitaikė daug išeiginių, šventinių dienų, ir nauja sūnaus gyvenamoji vieta buvo patvirtinta tik 2020 metų sausio 2 dieną.

Jauna šeima ramiai sau gyveno, kol negavo iš darželio sąskaitos už sausį. O ji buvo kone šimtu eurų didesnė nei įprastai!

Tėveliai nustebo – jei gyvenamoji vieta Kaune deklaruota sausio 2 dieną, tai už tas dvi dienas tegul nuplėšia tą mokestį, ką jau darysi, bet ne už visą mėnesį! Tokiu atveju reikėtų sumokėti apie 10 eurų, bet ne visa šimtą!

Kaip jau minėjau, Kauno tarybos nariams milijonieriams tokia suma greičiausiai yra menkniekis, o jaunai šeimai – labai dideli pinigai.

Pasiguodė marti, kad Kauno valdžia pinigaujasi iš vargšų jaunų Kauno gyventojų, bet esą šaukštai jau po pietų – darželyje pasakė, kad mokestis už sausį perskaičiuotas nebus.

Tačiau aš, tą darželį lankančio mažylio močiutė, negalėjau tuo patikėti. Nejau tikrai Kauno vadovai tokie beširdžiai? Bando pasipinigauti net iš darželinukų tėvų?

Juk už tą šimtą eurų anūkėliui ir vitaminų galima nupirkti, ir kitokių vaistukų (nes dažnai sirguliuoja), galų gale, liktų dar ir vienam kitam drabužėliui ar apavui.

Parašiau į Kauno miesto savivaldybės feisbuko puslapį, teiraudamasi, kaip čia taip yra, kad skriaudžiamos jaunos šeimos, tačiau atsakymo sulaukiau tik po priminimo. Toks ir atsakymas – pasiūlė teirautis Švietimo skyriuje, nurodė el. pašto adresą.

Parašiau. Deja, ir vėl jokių žinių. Po poros dienų neiškentusi paskambinau telefonu.

Atsiliepusi ponia arogantiškai pareiškė, kad toks yra tarybos sprendimas, ir dar pridūrė, kad ne močiutės reikalas čia, močiutė – ne tėvai, todėl jokios informacijos gali ir neteikti (o juk močiutė net ligos pašalpą gali gauti už susirgusio anūkėlio slaugą – kodėl dabar čia ne mano reikalas?).

O dar po akimirkos valdininkė išpurškė, kad mes atseit jau ir į televiziją kreipėmės dėl to. Labai nustebau, nes nieko apie tai nežinau, niekur nesikreipiau. O ji maždaug tokiais visažinės žodžiais: kreipeisi, kreipeisi, nemeluok čia...

Aš ir dabar viešai tą patvirtinu – gal kas ir kreipėsi dėl panašių bėdų į TV, bet tikrai nei aš, nei mano sūnus ar marti to nedarėme! Nors, beje, visai nebloga mintis…

Nors ta ponia, su kuria kalbėjau, dirba Švietimo skyriuje, bet empatijos žmogui, kaip man pasirodė – nė kruopelės. Paprašiau, kad ji ne taip biurokratiškai bendrautų su interesante, tai yra manimi, o ji – mano toks darbas, biurokratinis darbas ir yra!

Gražu. Pasijutau beveik taip pat, kaip išgirdusi mokytojos iš Klaipėdos liaupses Putinui, arba Kauno kolegijos dėstytojos siūlymą dėl senukų priverstinės eutanazijos... Net nusipurčiau...

Nenubiednės, aišku, jauna šeima, sumokėjusi Kauno valdžios „ubagams“ tuos išreketuotus pinigus, ką jau padarysi. O tuo tarpu Kauno tarybos nariams norisi palinkėti ir gero apetito, ir kad, neduokdie, nepaspringtų...

***

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė pabrėžė, kad nuo spalio iki šių metų Kaune gyvenamąją vietą deklaravo jau beveik 3000 tėvelių, o suma minėtu atveju tokia didelė buvo dėl vėlyvo dokumentų tvarkymo.

„Sprendimas keisti mokesčio už darželius tvarką Kauno mieste priimtas ir iškart plačiai paviešintas dar spalio mėnesį. Taigi visi tėveliai turėjo beveik tris mėnesius susitvarkyti visus reikiamus formalumus. Ypač jei, kaip minima laiške, naujai deklaruotoje vietoje žmogus gyvena jau kelerius metus.

Žinoma, kada tai padaryti, – pačių gyventojų pasirinkimas. Tačiau jei šiuo atveju nuspręsta laukti iki paskutinės minutės, greičiausiai turėjo būti apsvarstytos ir galimos to pasekmės. Pirmoji Kalėdų diena išties nėra pats tinkamiausias metas.

Tarybos sprendime aiškiai nurodyta, kad dokumentai, pridedami prie prašymo taikyti lengvatą (šiuo atveju ir gyvenamosios vietos deklaracijos išrašas), turi būti išduoti ne anksčiau kaip prieš 30 kalendorinių dienų iki prašymo pateikimo dienos.

Būtent todėl, kad dokumentai pateikti per vėlai, šiuo atveju ir buvo pritaikyta tik dalinė lengvata.

Verta pastebėti, kad nuo pernai spalio iki šių metų pradžios gyvenamąją vietą Kauno mieste sėkmingai deklaravo apie pusantro tūkstančio tėvelių, o šiuo metu jų skaičius šoktelėjęs iki 2850“, – sakė A. Keruckė.