DELFI skaitytojo teigimu, ESO pažeidė Kauno P. Lukšio gatvės namo šeimininkų interesus, kadangi vykdydami savo verslo plėtojimą, mažo slėgio dujotiekį rekonstravo į vidutinio slėgio dujotiekį neatsiklausę leidimo.

„Darbus vykdė savavališkai lipdami per tvorą bei gadindami gyventojų turtą. Visą savaitę, be jokio konkretaus paaiškinimo, namui buvo atjungtas dujų tiekimas. Po atliktų darbų namo siena liko apgadinta. Darbininkų veiksmus stebėjo jų vadovai. Įvykis užfiksuotas vaizdo stebėjimo kameromis – viskas matoma vaizdo įraše“, – teigė jis.

Atsiųstame redakcijai vaizdo įraše iš tikrųjų matyti, kad ESO darbuotojai su specialiomis kopetėlėmis perlipa privataus namo tvorą ir atlieka jiems pavestus darbus, kai už tvoros stebi du vyrai be uniformų.

DELFI kreipėsi į ESO ir paprašė pakomentuoti šį skundą ir vaizdo įrašą. V. Neviera aiškino, kad minimoje vietoje, P. Lukšio gatvėje ir Perkaso take Kaune, buvo vykdoma planinė defektuoto dujotiekio rekonstrukcija apie kurią gyventojai informuoti anksčiau, laikantis nustatytų terminų.

„Apie tai, kad planuojami tokie darbai, ESO klientus informavo laikantis visų nustatytų tvarkų ir terminų: iš anksto buvo siunčiami pranešimai, likus 5 darbo dienoms klientus rangovai apie numatomus darbus informavo pranešimais raštu į pašto dėžutes, skelbimų lentose ir kt. Gyventojai informuoti, kad ESO darbuotojams reikės pasiekti dujų įvadus ir kad dėl atliekamų pertvarkymo (rekonstravimo) darbų 2018-07-18 bus nutrauktas dujų tiekimas 30-iai valandų bei bus atnaujintas 2018-07-19“, – aiškino jis.

Pasak specialisto, š. m. liepos 18 d. pradėta ruoštis darbams ir kaip buvo numatyta, nutrauktas dujų tiekimas.

„Tam, kad objektas galėtų būti saugiai perduotas rangovų darbams, veikiantį dujotiekį reikia atjungti ir degazuoti. Būtent šie darbai ir užfiksuoti jūsų persiųstame vaizdo įraše. Darbuotojai turėjo patekti pas visus tose gatvėse įsikūrusius klientus į teritoriją, užsukti dujotiekio čiaupus, pragręžti skylę dujotiekyje ir naudodamiesi kompresoriumi iš jo pašalinti likusias dujas. Į visus minėtose gatvėse esančius objektus darbuotojai pateko be problemų ir galėjo operatyviai atlikti reikalingus darbus. Tačiau į vaizdo įraše esantį objektą niekas neįleido“, – nurodė V. Neviera.

Jo teigimu, vadovaujantis Lietuvos Respublikos energetikos ministro 2012 m. lapkričio 23 d. įsakymu Nr. 1-228 patvirtintų „Gamtinių dujų skirstomųjų dujotiekių apsaugos taisyklių nuostatomis“, dujotiekius eksploatuojančios įmonės ir įmonės, atliekančios darbus pagal su dujotiekius eksploatuojančia įmone sudarytas sutartis, darbuotojai turi teisę prieiti, privažiuoti automobiliais ar kita technika prie dujotiekių, nekliudomai atlikti dujotiekių apžiūras, techninį patikrinimą, remonto, rekonstravimo ar modernizavimo darbus, eksploatuojant, rekonstruojant, remontuojant dujotiekius jų apsaugos zonoje daryti iškasas bei dirbti kitus žemės darbus, reikalauti iš žemės savininkų ir (ar) naudotojų vykdyti Taisyklių reikalavimus (taisyklių 14 punktas).

„Todėl, kaip ir matome vaizdo įraše, darbuotojai nepadarydami jokios žalos perlipo per tvorą, priėjo prie dujotiekio, užsuko dujotiekio čiaupą ir pragręžė skylę dujotiekyje, o tai atlikę pasišalino iš teritorijos. Darkart į teritoriją reikėjo patekti siekiant dujų tiekimą atstatyti, tačiau pasirodę objekto savininkai trukdė tai padaryti: buvo iškviesta policija, Valstybinės energetikos inspekcijos atstovai.

Kitiems klientams vykdomų darbų zonoje dujų tiekimas buvo atnaujintas per 27 valandas nuo darbų pradžios. Tačiau vaizdo įraše matomo objekto savininkams trukdant užbaigti darbus, dujų tiekimas šiam objektui nebuvo numatytu laiku atstatytas – tai galėjome padaryti tik liepos 25 d.“, – įvykio aplinkybes paaiškino atstovas.

Jis taip pat tvirtino, jog atliekant šiuos darbus turtas nebuvo sugadintas. V. Nevieros teigimu, tai matoma ir įraše. „Vėliau, kai rangovai pašalino seną vamzdį, liko senų varžtų ertmės. Apie tai rangovai buvo informuoti. Šio atvejo aplinkybes ESO paaiškino ir Valstybinei energetikos inspekcijai, į kurią kreipėsi nepatenkintas klientas.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)