Pajūrio regioninio parko feisbuko paskyroje buvo rašoma, kad darbuotojai ilgai galvojo, ar reikia viešinti tokį radinį.

„Ilgai galvojom ar šiurpinti žmones, bet jei norim sustabdyti ruonių žudymą jūroje, viešumas būtinas. Lenkijoje po tokių dalykų tyrimą pradėjo prokuratūra. Tokią dovanėlę jūra išmetė Karklėje. Be žmogaus taip tikrai neatsitiko. Įtariamųjų reiktų ieškoti tarp tų, kurie turi interesą žudyti ruonius“, – buvo teigiama parko socialinio tinklo puslapyje.

Pajūrio regioninio parko vyr. ekologas Erlandas Paplauskis DELFI pasakojo, kad tai jau aštuntas ruonis nuo Naujųjų metų, rastas negyvas šiame parke. Dažniausiai nukenčia jauni ir imitę ruoniai.

„Ne visus atvejus galima vadinti smurtiniais, tačiau yra buvę faktų, kai rastiems negyviems ruoniams buvo nustatytos sudaužytos kaukolės ir kiti sužalojimai. Vadinasi, prie tų ruonių žūties prisidėjo žmogus.

Visgi visų žvejų iškart nepuolame kaltinti, bet keliame klausimą, kas galėtų turėti interesą taip elgtis. Jeigu ruoniai netyčia įkliūna į tinklus ir juose įsipainioję pasismaugia, negalima sakyti, kad kažkas kaltas. Juk dėl to nereikia nupjauti galvos, tereikia paprasčiausiai ištraukti gyvūną“, – teigė specialistas.

Tačiau šiuo atveju, pasak E. Paplauskio, Gyvosios gamtos inspekcija pradėjo tyrimą, aiškinamasi, kokiu įrankiu nupjauta galva.

„Jeigu ekspertai nustatys, kad tai buvo padaryta žmogaus naudojamu įrankiu, bus kreipiamasi į prokuratūrą. Manau, atėjo laikas tirti kiekvieną kritusį ruonį, turi baigtis jų masinis žudymas. Šis ruonis yra akivaizdus faktas, kad reikia tai pradėti daryti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)