Atrodytų, viskas paprasta, gražu ir aišku kaip dieną, tačiau kaskart apsilankiusi Vilniaus rajono Daržininkų kapinėse, kurių valdytoja yra Nemėžio seniūnija, užduodu sau begalę klausimų: kas atsakingas už šios teritorijos tvarką, ką veikia kapinių prižiūrėtoja ir galiausiai kurgi žiūri seniūnas?

Mano artimas ir mylimas žmogus į amžinybę iškeliavo ir šiose kapinėse atgulė daugiau nei prieš penkerius metus, todėl jau ne vieną kartą mačiau, kokia tvarka ir švara „vyrauja“ čia, tačiau tai, ką teko pamatyti šeštadienį, perpildė mūsų šeimos kantrybės taurę. Tokio vaizdo nematėme nei vienose kapinėse, kuriose teko lankytis.

Lapkričio 1-osios dienos išvakarės. Šimtai žmonių, plūstančių aplankyti artimųjų kapų, neša įvairiaspalves gėles ir įvairaus dydžio žvakutes, o štai prie įėjimo į kapines lyg sąvartyne dega duobė, perpildyta šiukšlėmis. Bet ir tai dar ne viskas... Kapinių teritorijoje, už kelių metrų nuo kraštinio kapo ir visai šalia gražiosios tvoros, tiesiog puikuojasi didelė šiukšlių krūva (ir tikrai nepanašu, kad ką tik buvo sukrauta). Žinote, ką visą tai priminė? Ogi Kariotiškių sąvartyną.

Šiose kapinėse tai lyg ir įprasta, sakyčiau, tradiciška. Visuomet tuščias geležinis, vandeniui skirtas bakas, vos du visuomet pilni konteineriai, vasarą apaugę takeliai ir šiaip apžėlusi visa kapinių teritorija, kurią pavasarį populiaru padegti.

Tikriausiai šioje straipsnio vietoje turėčiau paminėti, kad prie įėjimo yra informacinė lenta, kurioje baltu ant juodo, lietuvių ir lenkų kalbomis parašyta, kad kapinių prižiūrėtojas užtikrina, kad kapinės būtų aprūpintos vandeniu, o kapinėse susidarančios atliekos nustatyta tvarka surenkamos ir išvežamos į sąvartyną. Tik sąvartynas čia vietoj, apylygio dydžio krūvomis išdėstytas kapinių teritorijoje, su pagrindine, rusenančia prie įėjimo.

Štai tokia pagarba mirusiems šventinį savaitgalį ir ištisus metus ir alsuoja Nemėžio seniūnijai priklausančios Daržininkų kapinės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į Nemėžio seniūną Vlodzimiež Sipovič, kurio teigimu šiukšlės kapinėse susikaupė tomis dienomis, kai kapinės buvo lankomos itin gausiai.

„Penktadienį, šeštadienį žmonės valė ir sunešė nemažai“, – kalbėjo jis, vėliau paaiškinęs, kad konteineriams užsipildžius, žmonės deda šiukšles šalia. Jis sakė, kad dėl šiukšlių kapinėse nusiskundimų nebuvo.

Pasak seniūno, šiukšlės yra vežamos ir bus išvežtos ir dabar, o išgirdęs kritiką apie kapinių priežiūrą pabrėžė, kad Daržininkų kapinės ne privačios.

„Kapinės čia ne privačios, čia ne Kairėnai, kur žmonės moka pinigus, čia už dyką viskas, – paaiškino V. Sipovič, patikinęs, kad kartą per metus kapinėms yra pristatom 8 kubiniai litrai vandens, o šiemet buvo gal kelios dienos, kai bakas buvo tuščias.