Na, negalima iš abiturientų reikalauti AUKŠTOSIOS MATEMATIKOS UŽDUOČIŲ. Atsimenu, kad naujasis VU (kur ketinau stoti, bet dabar jaučiuosi sužlugdyta, nes tėvai už mokslą negalės mokėti, paskolų tikrai neimsiu (…) O studijuoti ir dirbti nenoriu, ketinau bent pora metų skirti vien studijoms, o ne studentavimui, kuris liktų laisvu laiku nuo kokio nors darbo parduotuvėje ar kur, nes svajojau dar ir apie gretutines studijas. Dabar, ko gero, teks tik dirbti... O kitais metais bandyti laimę užsienio universitetuose, nes Lietuvoje gyventi man nebesinori po šitokių akibrokštų) rektorius interviu, kai jį rinko, sakė, kad su tokia egzaminų tvarka Lietuva praranda daug gabaus jaunimo, nes jie tiesiog sužlugdomi.

Kiekvienam akivaizdu, kad jei žmogus gabus matematikai, tai jis paprastai neparašys lietuvių kalbos rašinio pagal normas, kurios neprieinamos ir filologijos studentams, o gal ir dėstytojams. Ar ne pasityčiojimas, kad kaip kokioje prastoje parduotuvėje, kai melagingai nurodomos nuolaidos, neparašant išimčių, akcentuojami 500 žodžių, o paskui pasirodo, kad be 700 žodžių negausi aukšto balo (man tai būtų buvę nesunku ir tuos 700 parašyti, bet nemačiau reikalo plėstis). Be to, juk, logiškai mąstant, turėtų būti vertinamas ir žmonių sugebėjimas GLAUSTAI išdėstyti mintis, o ne pilstyti ilgiausius tekstus apie nieką. Bet gal lituanistams patinka, kai pilstoma iš tuščio į kiaurą.

Dėl matematikos egzamino – daviau šių metų juodraštį baigusiai VU matematikos studijas (ir labai gerai baigusiai, o iš egzamino gimnazijoje turėjusiai 100 prieš 5 metus) pusseserei, ji pakraupo: sako, kad tokias užduotis jie sprendė 1-2 VU matematikos specialybės kurse. Ar šitaip galima tyčiotis iš abiturientų??? Mes baigiame BENDROJO LAVINIMO mokyklą, o ne matematikos, lituanistikos ir pan. studijas.

Dar dėl anglų egzamino... Kas pamena, ten buvo skaitymo užduotis – tas nelemtas „handwriting“, kai reikia sudėlioti į tekstą tinkamus sakinius. Gal bent dabar, prieš vertinimą, galėtų NEC direktorė duoti tą užduotį normaliems anglų kalbos stilistams, kurie parodytų, kad vienas sakinys pagal prasmę tinka labiau kitur, nei nurodyta originaliame tekste? Kodėl kuriamos dviprasmiškos užduotys? Kodėl tai bus traktuojama kaip klaida, nors kiek teko ir forumuose diskutuoti, ir su anglistais net užsieniniuose forumuose, visi sutinka, kad ten nerišlus tas tekstas, jei daug kam problemų sukėlęs sakinys įrašomas ten, kur turi būti pagal originalą. Kitaip sakant, pateikiamas netinkamas tekstas, o jį pataisę mokiniai už teisingą pataisymą gauna mažesnį balą. O Lietuva, kur tu eini su tokiais egzaminų rengėjais, kurie net nepastebi, kad jų paimtas teksto originalas nerišlus???

Na ką, aš manau, Lietuva NEC rankomis naikina jaunimą, versdama jį rinktis kitas ES šalis. Galima mus vadinti verksnių karta, bet... Mes turime tėvus ir senelius, kurie pasakojo, kad anksčiau būdavo ir baigiamieji, ir stojamieji egzaminai, bet jie visi būdavo parengti tik iš mokyklinio kurso ir nesistengiant „sukirsti“ mokinį. Jei egzaminai būtų parengti tik iš mokyklinės programos, sutikčiau laikyti jų kad ir dešimt.

Kai mokaisi muzikos mokykloje, laikai egzaminą iš to, ko mokeisi, ir niekam nė į galvą neateitų tau duoti užduočių, kurias atlieka Muzikos akademijos studentai. O kažkodėl per bendrojo lavinimo mokyklos egzaminus stengiamasi sukurti dviprasmiškas, klaidinančias ir universiteto specialybei skirtas užduotis. Tai, kad 1-3 procentai gauna šimtukus, nieko neparodo: visada yra žmonių, kurie dievina tam tikrą dalyką ir moka jį daug geriau nei reikalauja programa. Tačiau kuo dėti visi kiti, kurie moka tiek, kiek reikalauja programa?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Šiandien laikėte matematikos egzaminą? Prašome pasidalinti patirtimi!

Papasakokite, ar egzaminas, Jūsų nuomone, buvo sudėtingas – kas buvo sunkiausia, o kurios užduotys pasirodė paprastos? Kiek balų tikitės surinkti?

Savo nuomone galite pasidalinti rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“, spausdami pilką mygtuką čia.

Tai pat nuomonę galite parašyti ir anketoje žemiau: