Antra, jau sukūrus šeimą reikia įvykdyti savo, t. y. moters, pareigas – tada jas ims vykdyti ir vyras. Dažniausiai kai poroje ar šeimoje vienas žmogus ima vykdyti savo pareigas, antroji pusė savaime pradeda veikti analogiškai ir dalinimasis gyvybine energija, jos cirkuliacija šeimoje/poroje atsigauna. Žmogus savo pavyzdžiu gali įkvėpti kitą elgtis panašiai. Taip elgiasi vedliai, vadovai, lyderiai. Jie iš savęs reikalauja, o pavaldinius motyvuoja. Taip elkitės ir jūs.

Trečia, nekelkite vyrui reikalavimų, o tik labai maloningai, kaip įmanoma švelniau, kantriau ir mandagiau prašykite. Pvz., yra konkretus būdas kaip žmonai prašyti vyro pagalbos namuose, nors ši pagalba ir nėra tiesioginių vyro pareigų dalis. Tiesiogiai, reikliai galima kalbėti tik esant kraštutinėms situacijoms, kai kiti būdai neveikia.

Viena esminių šeimos santykių taisyklių – šeimoje nėra teisių, vien pareigos.

Teisės yra ėmimai, o pareigos yra davimai. Tai reiškia, kad reikalavimų sutuoktiniui kelti iš principo negalima t.y. negalima reikalauti iš jo energijos. Sutuoktinis nėra pardavimų automatas.

Galima tik labai maloningai prašyti ką nors padaryti.

Reikalavimai keliami tik tolimų, svetimų žmonių santykiuose, vadinamuose bizniu, verslu arba pardavimų automatu.

O kad prašant nebūtų vidinio konflikto savyje, gėdos ir įtampos – būtina prieš tai maksimaliai vykdyti davimą, t.y. savo pareigas šeimoje. Deja, retai kas įvykdo savo pareigas, o reikalauja beveik nuolat. Kai žmonės padaro sąžiningą auditą, išklotinę to, ką jie nori gauti iš sutuoktinio ir to ką realiai ketina duoti, paaiškėja, kad gauti nori daug, o duoti - beveik nieko. Štai čia ir yra daugumos šeimos problemų šaknis; tai yra pagrindinė priežastis, kodėl skiriasi tiek daug šeimų.

Jei vyras daro ką nors jums nemalonaus (arba nedaro to ką privalėtų daryti), kantriai ir maloningai prašykite. Kokybiškai, nuoširdžiai ir dėmesingai prašykite, o ne atmestinai ir formaliai. Jei nenorite ar negalite prašyti, reiškia, tas dalykas ne taip jau labai reikalingas. O jei tikrai reikalingas, tai ir prašyti turėtų būti nesunku.

Taigi, vykdant savo moteriškas pareigas iki galo dažniausiai paaiškėja, kad vyras negalėjo jums ko nors duoti todėl, kad žaidimo kamuoliukas buvo jūsų pusėje.

Pavyzdžiui, jei vyras neturi motyvacijos ką nors daryti, reiškia, žmona nežino ir nepalaiko jo svarbiausių svajonių, nekreipia į jas dėmesio, nelaiko, kad sutuoktinio norai taip pat labai svarbūs kaip ir jos.

Man teko girdėti kaip slavės moterys rūpinasi savo vyrais. Jų pasiaukojimas – neįtikėtinas. Jos sutinka su viskuo, ką vyras sako. Taip, brangusis, gerai brangusis. Rezultatas: vyras kaip ant sparnų ir jis žmoną nešioja ant rankų. Analogiškai elgiasi su vyrais ir žmonos kitose Rytų šalyse. Štai kodėl ten šeimos didelės ir tautos didelės. Jie gyvena visiškai kitų problemų, t.y. daug aukštesniame lygyje.

Jei vyras negali pasirūpinti šeima, reikia žiūrėti, ar jam pakanka energijos, ar kartais jis neserga.

Kone apie 50 proc. Lietuvos vyrų yra alkoholikai. Tai žiauri statistika. Alkoholizmas yra liga, kurios gydymą turi inicijuoti žmona, nes būtent nuo jos labiausiai priklauso vyro ir visos šeimos sveikata. Žmona turi elgtis namuose kaip gydytojas – dėmesingai, atlaidžiai, kantriai, stengtis nepakenkti (Hipokrato taisyklė). Konsultuojant šeimas aiškėja, kad vyrai šeimose serga, o moterys nežino ir nesidomi, kaip vyrą gydyti ir dar reikalauja iš jų (t.y. ligonių) energijos.

Jei žmogus stringa, reikia rūpestingai klausti – kas tau, kas atsitiko, ko tau trūksta, kuo galiu padėti? Dažniausiai paaiškėja, kad žmogus negali realizuoti kažkokios jam asmeniškai svarbios svajonės. O svarbaus noro nerealizavimas stabdo lyg kamštis visą jo evoliuciją, visą vystymąsi, energijos augimą.

Jei mes patys žymiai švelniau, dėmesingiau, atidžiau bendrautume, tokie strigimai nevyktų arba greitai spręstųsi. Žmonės užstringa savyje, užsidaro dėl tarpusavio pasitikėjimo, bendravimo, komunikavimo problemų. Kad pažeistum komunikavimą, trūksta labai nedaug – vieno kito pikto žodžio, spustelėjimo ir žmonės sutrinka, užsidaro, depresuoja, galų gale aptingsta ir serga. Norint išlaikyti didelį skaldų energijos srautą šeimos gyvenime būtina labai dėmesingai iš švelniai bendrauti be mažiausios prievartos ar spaudimo. Todėl būtent reikalavimai gali greitai sukelti tokią grandininę reakciją ir atvesti į dar blogesnę būklę, nei buvo iki tol.

Reikalavimų kėlimas – tai jau atsiribojimo ženklas, tai jau savybių atsiskyrimo veiksmas, tai jau beveik skyrybų deklaravimas. Vyrų ir moterų santykiai yra labai plonas, subtilus balansas, kurį pastatyti nelengva, o sugriauti labai paprasta.

Iš tikrųjų, jei moteris ištekėjo už jos lygio neatitinkančio vyro, ji negali reikalauti, nes nuo pat pradžių pati susirišo būtent su tokio lygio energijos žmogumi.

Šeimoje veikia persiliejančių indų taisyklė: jei vienas sutuoktinis turi daugiau energijos ir ja nesidalina, prasideda savybių skirtumas, atotrūkis. Šeimoje būtinas besąlygiškas dalinimasis ir jei jis sutrinka – tai veda į pernelyg didelį savybių atotrūkį. Taigi, pirmiausia jūs dalinkitės energija tokiu laipsniu, kad indai išsilygintų, ir tai savaime išspręs energijos cirkuliacijos problemą.

Ir tik labai retais specifiniais atvejais, kai viskas padaryta iš savo pusės (jei tikrai padaryta), jei sutuoktinis išties piktnaudžiauja, galbūt galima galvoti apie reikalavimus, bet ir tuo atveju pirmiausia reikėjo sau kelti reikalavimus kantriai rinktis ir pažinti sutuoktinį dar prieš sujungiant likimus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Niekaip nepavyksta sukurti laimingų santykių? Turite minčių apie vyrų ir moterų santykius ar galite pasidalinti ypatinga savo istorija? Tai galite padaryti žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: