Drabužiai ir avalynė

Daugelis mūsų esame įpratę lankytis prekybos centruose, ieškodami naujų drabužių ar avalynės. Eidami iš vienos parduotuvės į kitą, siekiame surasti geriausiai kainos ir kokybės santykį atitinkančią prekę, o dar ir gražu turi būti! Tačiau kuo toliau, tuo rečiau mums tai pavyksta.

Ekonomikai augant, kartu didėja ir kainos. Ar prekybos centrai kainodarą perorientavo į iš Baltarusijos atvykstančius pirkėjus? Ne paslaptis jog atvykstantieji perka daug, o skaičiuoti nėra linkę. Juk grįždami namo jie susigrąžina 21 proc. sumokėto pridėtinės vertės mokesčio. Bet ar dėl to turėtume permokėti ir mes, Lietuvos gyventojai?

Informacinių technologijų galimybės plečiasi šviesos greičiu ir jau šiandien, neišeidami iš namų ar darbo, pietaudami ar ramiai leisdami laiką parke, galime įsigyti viską! Internetu perkame apatinį trikotažą, drabužius, avalynę, kvepalus, įvairią elektroninę įrangą, slidinėjimo inventorių, darbo įrankius ir net svetainės baldus!

Ar apsipirkimas internetu man leidžia sutaupyti? Ir taip, ir ne. Kodėl? Todėl, kad perkant internetu iš užsienio dažniausiai reikia pasiekti tam tikrą krepšelio dydį, jog būtų pritaikytas nemokamas siuntimas į Lietuvą. Bet ir tokiu atveju galima sakyti, jog sutaupyti pavyksta sutaupyti, nes, pavyzdžiui, perkant drabužius iš newlook.co.uk , tam, kad būtų pritaikytas nemokamas siuntimas, reikia apsipirkti už 56 svarus t.y. maždaug už 230 Lt.

Sakote, per brangu? Na taip, suma iš tiesų yra nemaža, tačiau įvertinkime kiek pirkinių pavyksta įsigyti už paminėtą sumą: pasirinkus skiltį „Sales“ (liet. išpardavimas) - pradedame „dėti“ patikusius drabužius į krepšelį: megztinis, dvejos poros kojinių, marškinėliai su nuotaikingu senio besmegenio piešiniu, dvejos džinsinės kelnės, šilta kepurė ir žieminės pirštinės. Tai 8 prekės, kurias dabar užsakiau, apmokėjau kreditine kortele ir kurias gausiu per maždaug 10-14 dienų.

Nuo ko pradėti? Labai daug informacijos apie apsipirkimą internetu galima rasti „Google“, įvedus paieškos frazę „Kaip apsipirkti internetu?“. Su kiekvienu apsipirkimu galėsite susidarysite savo asmeninį sąrašą el. parduotuvių, kurios Jums tinkamos. Pabandėme sudaryti pliusų-minusų lentelę apsipirkimui internetu, įvertinkite patys:

Pagrindiniai privalumai:

- Apsipirkti galima bet kurios paros metu, 7 dienas per savaitę;
- Galimybė vienu metu aplankyti daugybę parduotuvių visame pasaulyje;
- Niekieno nespaudžiami galite pamąstyti, ar tikrai reikalingos išsirinktos prekės (niekas nestovi už nugaros ir neverčia pirkti neapsvarsčius);
- Galimybė tuo pačiu metu palyginti kainas skirtingose parduotuvėse;
- Daugybės išpardavimų (angl. „Sales“) galimybė;
- Galima perskaityti viso pasaulio pirkėjų atsiliepimus ar vertinimus konkrečiai prekei.

Pagrindiniai trūkumai:

- Nėra galimybės mokėti grynais, reikalinga kreditinė kortelė arba kita kortelė, skirta apsipirkimui internetu;
- Įsigyjant tik vieną daiktą, retai pritaikomas nemokamas siuntimas;
- Nėra galimybės paliesti ar pasimatuoti išsirinktos prekės;
- Grąžinant neįtikusią prekę, reikia apmokėti siuntimo išlaidas.

Kelionės

Atostogos - nuostabus laikotarpis kiekvienam, kai norisi aplankyti kitas šalis, susipažinti su kitomis kultūromis arba tiesiog drybsoti prieš karštą saulę. Pasirodo, čia irgi galima sutaupyti, neprarandant gyvenimo džiaugsmo ir neribojant savęs bei savo jaunatviško entuziazmo. Dar daugiau, atsiranda daugiau galimybių naujiems pojūčiams patirti! Štai tšeši patarimai, kuriais rekomenduojame pasinaudoti, norintiems sutaupyti keliaujant:

1. Visų pirma, stipriai rekomenduojame kelionę planuoti patiems, o ne per kelionių organizatorius. Šitaip ne tik sumokėsite mažiau, bet ir turėsite galimybę pamatyti daugiau nei standartiškai yra siūloma. Planuoti kelionę pačiam gali padėti svetainėje mytrips.lt esantys užsiregistravusių keliautojų pasakojimai ir patarimai. Taip pat daug naudingos informacijos keliautojams galite rasti: kelioniumanija.lt, klajoklis.lt;

2. Prisijungdami prie įvairių keliautojų klubų ar organizacijų, kaip pavyzdžiui xgenomas.lt ar wegoproject.lt, sutaupysite net tik pinigų, bet ir laiko planuojant kelionę. Be to, keliausite kartu su būriu bendraminčių;

3. Kelionės į norimą šalį nesirinkite per patį keliavimo sezono piką. Iš anksto pasidomėkite, kada prasideda turistų antplūdis ir kada jis sumažėja;

4. Pirmiausia ieškokite pigių skrydžių į norimą šalį ir tik tada sudarinėkite atostogų planą, o ne atvirkščiai. Pigių lėktuvo bilietų pasiūlymų gali ieškoti: makalius.lt, swoodoo.lt, avia.lt. Tolimesnėms kelionėms puikus lėktuvo bilietų pagalbininkas – holidaypirates.com Dar vienas labai patogus įrankis pigių bilietų paieškai - programėlė iš azuon.com. Paieška apima didžiąją dalį biudžetinių aviakompanijų;

5. Puikus būdas keliauti yra nakvojant pas vietinius gyventojus. Susiorganizuoti tokias nakvynes galite per couchsurfing.org. Tereikia užsiregistruoti svetainėje ir parašyti kelis laiškus vietiniams gyventojams. Žmonių, kurie išnuomoja savo patalpas, galite rasti airbnb.com, o pigių viešbučių nakvynių rekomenduojame paieškoti čia: hostelworld.com , hotelscomparison.com, hotelscombined.com, hostelscombined.com.

6. Prieš kelionę patikrinkite norimų aplankyti objektų svetaines, viešąjį transportą, miesto lojalumo kortelę/miesto pasą, galbūt perkant bilietus internetu taikomos nuolaidos.

Sportas ir kitos pramogos

Tęsiant laisvalaikio ir pramogų temą, turiu keletą patarimų ir mėgstantiems arba planuojantiems sportuoti. Nebūtina taupyti klubo narystei įsigyti, nes yra tikrai daug kitų mažiau kainuojančių, tačiau daug džiaugsmo suteikiančių galimybių.

Didžiausias projektas, kuris vienija nemokamo sporto entuziastus yra sveikasmiestas.lt, kurio tinklalapyje galite rasti informacijos apie artėjančius bėgimo maratonus, stalo futbolo čempionatus, tai-chi treniruotes ir daug kitų įdomių užsiėmimų, kurių galbūt dar nesate išbandę.

Pastaruoju metu Lietuvoje išpopuliarėjo bėgimo ar dviračių maratonai (vilniausmaratonas.lt), kurie ne tik gerina savijautą, jūsų fizinę formą, bet taip pat suteikia naujų pažinčių ir savęs išbandymo galimybę. Rekomenduočiau sekti „Geros sveikatos klubas“ ir sporto klubų iniciatyvas, pasiūlymus.

Klubai, ypatingai vasarą, siūlo nemokamas treniruotes po atviru dangumi, pristato naujas aerobikos technikas arba mankštas. Neturintiems galimybių turėti nuosavą dviratį, nuo praėjusių metų už simbolinį mokestį galima išsinuomoti dviratį ir išvengti visų įsigijimo, eksploatacijos bei saugojimo išlaidų. Ši naujiena sutraukė gausų būrį klientų, o tai rodo, jog šį paslauga buvo reikalinga.

Žiema irgi neverčia nuobodžiauti! Šiuo metu vykstantis ir vilniečius džiuginantis projektas - ledo arena prie Vilniaus miesto Rotušės. Žiemos sezono metu galima puikiai pajudėti visai šeimai, čiuožinėjant su rogutėmis, taip pat parkuose slidinėti tam pažymėtose trasose.

Biliardas (Rolando Vaizgėlos nuotr.)
Mėgstate su draugais žaisti biliardą ar boulingą? Tapkite biliardo arba boulingo klubo nariais bei gaukite ne tik patrauklesnes žaidimo kainas, tačiau ir galimybę dalyvauti turnyruose, susipažinti su naujais, įdomiais žmonėmis, kuriuos jungia sportininkų aistra. Informaciją apie rengiamas biliardo ar boulingo varžybas, įkurtus klubus galite rasite Lietuvos biliardo federacijos svetainėje.

Jeigu toks variantas nėra priimtinas, tereikia įvertinti kelias turimas alternatyvas. Pažaisti biliardą Vilniuje galima nuo 9 iki 30 litų. Daugumoje vietų yra skirtingos kainos skirtingomis dienomis bei valandomis. Pavyzdžiui, sugalvojus eiti su draugų kompanija pažaisti biliardo pirmadieniais – penktadieniais iki 16 valandos jūs sumokėsite už valandą 9 Lt, tuo tarpu sumanius pasilinksminti savaitgalio vakarais galite sumokėti net iki 30 litų už vieną žaidimo valandą.

Dauguma vietų siūlo tam tikras akcijas, priklausomai nuo renginių. Tačiau Vilniuje beveik visuose biliardo ir boulingo klubuose galima sutaupyti turint nuolaidų korteles. Dažniausiai nuolatines nuolaidas nuo 5 iki 20 proc. siūlo tiems klientams, kurie turi „Laisvalaikio“ ar „Daily card“ korteles. Taip pat, jeigu esate moksleivis ar studentas, turintis tą patvirtinantį pažymėjimą, visomis dienomis arba žaisite iki 15 proc. pigiau arba gausite specialių pasiūlymų gėrimams bei valgiui.

Renkantis, kur žaisti boulingą, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kaip dažnai planuojate žaisti. Lojaliems klientams yra siūloma įvairių lojalumo kortelių, kuriomis kaupiami taškai - nuolaidos gali siekti net iki 30 procentų. Prieš renkantis vietą, geriausia yra palyginti kainas bei peržvelgti turimas nuolaidų korteles bei paskaičiuoti, kur galima smagiai praleisti laiką neišleidžiant visą savaitę taupytų pinigų.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su programa „Talentų Karta“.

Talentų Karta - tai organizacija, kuri jauniems žmonėms padeda aptikti savo stipriąsias puses ir karjeros kryptį, o verslui rasti žmones, kurie nori ir gali dirbti.

Jaunimui - tai kaip svajonių universitetas, kuriame daug savęs patyriminio pažinimo, o verslui – kaip patobulinta įdarbinimo agentūra, padedanti surasti labiausiai motyvuotus ir gebančius dirbti darbuotojus.

DELFI Piliečio reportažai – tai viena iš 6 mėnesių programos dalių. Jos metu Talentų Kartos dalyviai gvildeno šalies aktualijas ir, atradę savyje žurnalisto gyslelę, rengė straipsnius bei reportažus skaitytojams.

www.talentukarta.lt