Visų pirma, stenkitės nestresuoti. Lengva pasakyti! — atšausite. Vis dėlto, savitaiga atlieka labai svarbų vaidmenį. Kuo dažniau kartosite, kad viskas susiklostys kuo geriausiai, tuo greičiau imsite tuo tikėti. O minties galia, kaip įrodė ne vienas psichologas, daro stebuklus! Galite atsistoti priešais veidrodį, giliai įkvėpti ir kelis kartus pakartoti pačią paprasčiausią mantrą: „Man viskas pasiseks. Aš sugebėsiu. Viskas bus gerai“. Jeigu tai padės, galite įsigyti kokį nors talismaną, kurį turėsite su savimi ir didžiąją akimirką. Geriausia būtų, kad jį jums padovanotų artimas žmogus.

Sakoma, kad neprivalgęs neprilaižysi, bet pabandyti juk verta! Pasimokyti ir pasikartoti medžiagą tikrai labai svarbu, bet tai nereiškia, kad prie konspektų reikia sėdėti dieną naktį. Svarbu susiplanuoti savo laiką taip, kad jo užtektų ne tik mokslams, bet ir sau. Nepamirškite, kad labai svarbu tarp mokymosi daryti pertraukas — kas 45 minutes. Užkąskite, pasiklausykite muzikos, paskambinkite draugui ar pažaiskite su naminiu gyvūnu — kaip tik leidžia fantazija. Susiplanuokite viską taip, kad jūsų vidinis ritmas nenukentėtų: laikykitės dienos režimo ir nepamirškite, kad miegas turi būti reguliarus ir sveikas, ne mažiau 8 valandų.

Be to, streso veikiamas kenčia ir jūsų skrandis, todėl labai svarbu tinkamai maitintis. Pamirškite visą greitą maistą ir nesveikus užkandžius — laikas vaisiams ir riešutams! Vaisiai aprūpina organizmą vitaminais, riešutai tuomet stimuliuoja smegenų veiklą (taip pat, kaip ir šokoladas). Reikėtų vengti gazuotų gėrimų, kavos bei arbatos, kadangi kofeinas tikrai nedidina gebėjimo susikaupti. Patartina valgyti sūrio — jame esančių aminorūgščių gausa pakelia nuotaiką ir suteikia budrumo. Su stresu kovoti padeda ir bananai bei pomidorai, antruosiuose esančios medžiagos padeda sumažinti dirglumą ir padeda atsipalaiduoti. Dietologų teigimu, suderinta mityba stiprina nervų sistemą, malšina nuovargį bei mažina depresijos riziką.

Dar vienas patarimas — neužsirakinkite po septyniomis spynomis tvankiame kambaryje. Jeigu geras oras, galima pertraukti mokymąsi ir valandėlei išeiti pasivaikščioti. Grynas oras veikia organizmą tik teigiamai. Jeigu mėgstate sportą, galite rinktis judrius užsiėmimus. Pusvalandis aktyvaus judėjimo atpalaiduos įsitempusį kūną ir suteiks atokvėpį. Tik nepersistenkite, juk jūsų vis dar laukia protinė veikla — jeigu pervargsite, bus sunku susikaupti besimokant.

Tuomet patys abiturientai apie artėjantį „siaubą-baubą“ galvoja štai ką: „Žinoma, kaip ir daugelis, paniškai bijau egzaminų, bet stengiuos suvokti, kad tai tik DIDELIS kontrolinis. Stengiuosi planuoti savo laiką ir atsirinkti tai, ko man tikrai reikės. Kai viską spėji, tikrai ramiau“.

Toliau kalbėjo vaikinai, ir, kas nustebino, jie pademonstravo kur kas didesnį pasitikėjimą savimi. Tomas: „Reikia pasitikėti savo jėgomis: kaip moki, kiek esi vertas, taip ir parašysi. Jeigu daugmaž mokeisi bent pastaruosius dvejus metus, viskas turėtų būti gerai“. Edvino nuomonė: „Egzaminų atžvilgiu nesu bebaimis. Bet, visas dienas prieš egzaminą reikia mokytis, o priės miegą tinka valerijono tinktūra“.

Taigi, mielieji, nestresuokite, nebijokite, kartokitės ir nusiteikite pozityviai. Šiaip ar taip stresas niekuo jums nepadės, o nervų ląstelės neatsinaujina. Ir pagaliau, jeigu kas nors susiklostys kitaip, negu planavote, NEPANIKUOKITE. Nėra to blogo, kas neišeitų į gera.