Veisėjas - tai vienos ar kelių kalių, vedančių šuniukus, šeimininkas. Veisėjų veikla yra griežtai prižiūrima Lietuvos kinologų draugijos, visi veisimo reikalai, pradedant nuo kergimo, baigiant šuniukų pardavimu, turi būti dokumentuojami. Deja, tačiau kai kurie veisėjai vis vien randa laiko pasukčiauti. Dėl tokio sukčiavimo kenčia tiek šunys, šuniukai, jų pirkėjai ir veislės vardas. Kokius klausimus užduoti, kaip elgtis ir į ką atkreipti dėmesį, ieškant patikimo veisėjo? Vis dėlto, perkate gyvenimo draugą 10-15 metų, kuris jus lydės kiekviename žingsnyje.

Pasidomėkite jau užaugusiais šuniukais. Nueikite į vykstančias parodas, ir pamatę jums patinkantį šunį, nepabijokite paklausti, iš kokio veislyno jis kilęs. Kiekvieno veislyno veislės vizija gali būti skirtinga, tad ir gimę šuniukai gali būti skirtingi. Vieni veislynai atsižvelgia į darbines savybes, kiti - į šuns grožį, treti gali stengtis veisti kuo ramesnius ar aktyvesnius šuniukus. Kai žinosite, ko būtent norisi jums, nepatingėkite domėtis toliau. Parodose dažniausiai išvysite tik sveikus ir gražius šuniukus - ar tikrai visi veislyno šuniukai yra tokie? Gal kas nors augina iš to paties veislyno pirktą šunį su tam tikromis ydomis? Ar jos pasitaiko dažnai? Aplankykite šuniukus kitose šeimose. Stebėkite jų charakterį, išvaizdą, pasiklausinėkite apie veisėjo rolę auginime. Ar jis domėjosi savo šuniukais? Ar patardavo, iškilus bėdai? Kaip veisėjai reaguodavo, jei pirkėjas buvo nepatenkintas šuniuku? Visą tai galite sužinoti net nenuvažiavę iki veislyno, tiesiog pasidomėję juo iš aplinkinių.

Stebėkite išsirinktą veislyną virtualioje erdvėje. Šiais laikais, kai visą pasaulį galima rasti „Facebook“ puslapyje, ši užduotis gan lengva, ir gali daug pasakyti apie veislyną. Veislių mylėtojai neretai savo draugų rate turi galybę kitų mylėtojų iš viso pasaulio. Jų tinklapiuose apstu pasakojimų, nuotraukų ar įspūdžių susijusių su šunimis. Tačiau jei viskas, ką matote veislyno puslapyje, yra skelbimai apie jų parduodamus šuniukus - verta susimąstyti, gal toks ir yra veislyno tikslas - parduoti kuo daugiau šuniukų?

Jeigu tarp šių skelbimų pastebite, kad pardavinėjami šunys be dokumentų, bėkite nuo veislyno kuo toliau. Toks veislynas lobsta iš kalių kankinimo. Pagal LKD nuostatus, kalę galima kergti tik kas antrą rują, kad jos organizmas galėtų pailsėti ir atsistatyti, deja, kai kurie veisėjai šio nuostato nepaiso ir paslapčia kales kergia kiekvieną rują, dėl ko silpsta ir kalės, ir šuniukai.

Apsilankykite veislyne. Veisėjas, atsisakęs priimti jus į svečius, gali kažką slėpti. Gal šunys laikomi netinkamai? Bet kuris patikimas veisėjas mielai jus priims arbatos puodeliui, o dažniausiai, pajutęs susidomėjimą jo veislynu ar veisle, pats pakvies jus į svečius. Stebėkite, kaip veisėjas bendrauja su savo augintiniais? Kur jie laikomi, ar pakankamai dėmesio jiems skiriama? Kiek skirtingų veislių yra veisiama veislyne?

Kuo daugiau veislių ar šunų gyvena veislyne, tuo sunkiau juos visus pažinti, žinoti jų charakterius, išrinkti tinkamus partnerius veisime, kad būtų gautas geriausias rezultatas. Ar šunys atrodo prižiūrėti, sveiki, ar yra gero charakterio? Niekas jums geriau neparodys, ar veisėjas myli savo šunis, nei patys šunys.

Nebijokite uždavinėti klausimų. Kurių pagrindinis, beje, nėra klausimas apie šuniukų kainą. Šuniukų kaina gali būti skirtinga kiekvienam šuniukui ir kiekvienam pirkėjui. Klauskite veisėjo visko, kas jums įdomu. Keli pagrindiniai ir daugiausia pasakantys klausimai:

Kiek ilgai veisėjas užsiima šia veisle? Atsakymas į šį klausimą parodys jums, ar veisėjas pažįsta savo veislę ir ar turi patirties, kuri pravers ir jums, jei kreipsitės į veisėją pagalbos.

Kodėl jis pamilo būtent šią veislę? Kodėl nusprendė ją veisti? Jei veisėjas į šį klausimą neturi jokio aiškaus atsakymo, galbūt atsakymas yra „pinigai“? Jei jis pamilo haskius dėl jų mėlynų akių, ar kokią kitą veislę dėl stačių ausų, juodo kailio ar kito fiziologinio požymio, didelė tikimybė, kad apie rimtesnius dalykus jis nusimanys nedaug.

Kokia jo veislės vizija? Jei jums reikia šuns, kuris mielai kasdien su jumis bėgtų trijų valandų krosą, o veisėjo vizija yra išveisti kuo gražesnį šunį, jis gali jums netikti. Jei jūs ieškote šuns, kuris būtų parodų žvaigždė, o veisėjas labiau kreipia dėmesį į šuns darbines savybes, vėlgi savo čempiono galite negauti. Stenkitės, kad jūsų ir veisėjo vizija kuo labiau sutaptų.

Kur ir ko pasiekę yra veisėjo veisti šuniukai? Ar jis pats dalyvauja kokioje veikloje su savo šunimis? Jei veisėjas jums žada parodų čempioną ar aktyvų pasivaikščiojimų draugą, tačiau jo paties šunys visą dieną miega ant sofos namuose, vargu, ar galite tikėti jo pažadais.

Kokie yra veislės trūkumai? O jų yra tikrai kiekvienoje veislėje, ir tikrai geras veisėjas juos išvardins. Jei trūkumai neatbaido jūsų nuo veislės, vadinasi, esate pasirįžęs su jais tvarkytis ir jei nuspręsite pirkti šuniuką, veisėjas galės jį parduoti ramesne širdimi. Tačiau jei veisėjas dievagojasi, kad veislė trūkumų neturi, ko gero, jis stengiasi kuo greičiau įkišti jums šuniuką ir pasipelnyti iš to ir nelabai rūpinasi, ar šuniukas keliaus pas pasiruošusius šeimininkus.

Kodėl veisėjas kergimui pasirinko būtent tą kalę ir patiną? Savo veiklą išmanantis veisėjas parinks savo šuniui tokią porą, kad šunys papildytų vienas kitą. Jei veisėjas rinkosi arčiausiai esantį patiną ar veisia savo du šunis vien todėl, kad taip papraščiau, jis nesiekia jokio tikslo. Dar blogiau, jei du veisėjo šunys kergiami nuolat, nors šuniukai gimsta niekuo neypatingi. Toks elgesys rodo, kad arba veisėjas neturi jokios vizijos veisime, arba jam rūpi tik pinigai.

Kokie sveikatos tyrimai buvo daryti abiems tėvams? Gerai, jei padaryti visi privalomieji sveikatos tyrimai. Būtinai paklauskite rezultatų. Dar geriau, jei šunims padaryta daugiau tyrimų, nei reikalaujama. Tai rodo, kad veisėjas tikrai rūpinasi gimusių šuniukų sveikata.

Kaip veisėjas elgiasi su šuniukais? Kada juos nujunko nuo kalės, kokiu maistu maitina? Šuniukai nuo mamos gali būti atskirti tada, kai sulaukia 2 mėn. amžiaus, tačiau kai kurie veisėjai nenori parduoti šuniukų ankščiau nei 10 jų gyvenimo savaitę. Per pirmuosius du gyvenimo mėnesius veisėjas pradeda socializuoti šuniukus, pratina jos atlikinėti gamtinius reikalus lauke ir moko gyvenimo su žmogumi taisyklių. Iš tokio veisėjo nusipirkus šuniuką, jums bus lengviau.

Kokios garantijos, perkant šuniuką? Visi šuniukai turi būti paskiepyti pagal savo amžių, gavę vaistų nuo kirminų, turi būti identifikuoti čipu, taip pat turite gauti šuniuko kilmės dokumentus kartu su šuniuku. Pirkdami šuniuką turite būti užtikrinti, kad veisėjas padės jums šuniuko auginime, atsakys į visus, net keisčiausius, jūsų klausimus auginant šuniuką.

Kokia šuniukų kaina ir nuo ko ji priklauso? Dažniausiai šuniukų kaina būna skirtinga ir priklauso nuo tėvų, jų titulų, kergimo kainos, darytų sveikatos tyrimų ir pačių šuniukų perspektyvumo. Šuniukas, gimęs su yda ir dokumentuose turintis štampą „veislės brokas“, bus pigesnis, kaip ir šuniukas, kuris parduodamas kaip „pet“ (šunelis namams) augintinis, jis nebus veisiamas ir vedamas į parodas.

Perspektyvus parodoms šuniukas kainuos daugiau. Tačiau jei veisėjas kelia kainą už šuniuką, žadėdamas jam parodų žvaigždės karjerą, kai tuo tarpu šuniukui nėra nė dvejų mėnesių, netikėkite juo. Jei ieškote šuniuko veisimui ir parodoms, rinkitės iš vyresnių šuniukų. Galbūt jums būtų patogiausia pirkti jau suaugusį šunį? Taip pat jei šuniuko kaina jums kiek per didelė, nebijokite to pasakyti veisėjui. Yra galybė būdų susitarti dėl mažesnės kainos ar mokėjimo dalimis, jei jūs atrodysite to vertas.

Kas įeina į šuniuko kraitelį? Puiku, jei su šuniuku gaunate maisto, prie kurio šuniukas įpratęs, skiautelę guolio su namų kvapu, kai kurie veisėjai įdeda ir keletą žaisliukų.

Ar bus pasirašoma sutartis? Geras veisėjas sutartyje įsipareigoja priimti šuniuką atgal, jei nuspręsite jo atsisakyti, taip pat grąžinti dalį sumos, jei šuniukas suserga paveldima liga. Taip pat ir jūs įsipareigosite laikytis sutarties sąlygų ir pasižadėsite tinkamai rūpintis šuniuku.

Paprašykite veisėjo parodyti tėvų ar mamos dokumentus. Geras veisėjas galės jums papasakoti ir apie tėvus, ir senelius. Primenu, kad dokumentai turėtų būti išduoti Lietuvos kinologų draugijos, kuri yra narė tarptautinės kinologų organizacijos, rečiau - kitos kinologų organizacijos.

Geras veisėjas rūpinasi, kur keliaus jo šuniukai. Tad nenustebkite, jei jūsų bus klausinėjama apie jūsų šeiminę padėtį, pajamas, patirtį su šunimis ir gyvenimo planus. Šuniuko kaina nesibaigia jo įsigyjimu. Jūs turite turėti pakankamas pajamas pilnaverčiam maistui, vizitams pas veterinarą ar nenumatytiems atvejams. Gali būti, kad nesutapus jūsų ir veisėjo nuomonėms apie šuniuko išlaikymą ar gyvenimo sąlygas, jis atsisakys jums parduoti šuniuką.

Tokiu atveju susimąstykite, gal jūs negalite suteikti šuniui visko, ko jam reikia? Galbūt jums šuo reikalingas netinkamiems tikslams? Retas patikimas veisėjas parduotų savo šuniuką aplinkai saugoti ir dažnas tam pasiūlytų įsidiegti signalizaciją, taip pat sunku būtų rasti veisėją, kuris mielu noru atiduos aktyvų šuniuką tingiems šeimininkams. Geras veisėjas linkės puikaus gyvenimo savo šuniukams.

Pasitikėkite savo nuojauta. Ar veisėjas Jums patinka kaip žmogus? Ar jis bendrauja šiltai ir maloniai? Ar nebijosite jo klausti visų iškilusių klausimų? Ar su veisėju jums siejasi tik šilti ir draugiški jausmai, neturite abejonių ar nepagrįstų baimių? Labai svarbu, kad pasitikėtumėte veisėju, nes iš jo perkate šeimos narį dešimčiai metų.