Nuo senų laikų yra žinoma, kad žolelės ir žoliniai preparatai gydo ir stiprina organizmą nesukeldami jokio šalutinio poveikio. Išvardinsiu keletą vaistažolių, vaisių bei daržovių kurių pagalba gydausi pati ir gydau savo šeimos narius.

LIEPŽIEDŽIAI - liepų žiedai, kurie yra renkami vasara, išdiovinami ir vartojami peršalus. Liepžiedžių arbata mažina karščiavimą, pasižymi antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Tokią arbatą patartina vartoti vakare prieš miegą, nes veikia raminamai. 1-2 šaukšteliai arbatžolių užplykoma verdančiu vandeniu ir palaikius 5-10 min. pagardiname medaus šaukšeliu. Labai skanu ir sveika.

ČIOBRELIŲ arbata labai tinka peršalus, sloguojant, prie kvėpavimo takų susirgimų. Čiobrelių arbata ruošiama lygiai taip pat kaip ir liepžiedžių.

EŽIUOLĖS arbata - labai gera priemonė pajutus pirmus peršalimo požymius. Tokia arbata stiprina organizmą ir veikia kaip prakaitavimą skatinanti medžiaga.

IMBIERAS - prieskoninis augalas, kuris labai praverčia mums peršalus. Labai geras derinys tarkuotas imbieras + pjaustyta citrina + pora medaus šaukštų, didelė vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų "bomba".

SPANGUOLĖS veikia kaip priešuždegiminė, mažinanti karščiavimą, stiprinantis organizmą priemonė. Naudoti galima ir džiovintas spanguoles, spanguolių uogienę, nors verdant tokią uogienę dingsta visos naudingos medžiagos, tad geriausiai tinka išspaustos sultys arba spanguolių džemas. Galima valgyti vieną džemą arba užpilti sultis karštu vandeniu ir gerti karštą spanguolių gėrimą.

MEDUS ir CITRINA - tai labai skanios ir naudingos maistinės medžiagos labai naudingos mūsų organizmui. Meduje esantys mikroelementai susitiprina mūsų organizmą. Citrina turi labai daug vit.C tad taip pat labai sveika ją pradėti vartoti nuo ankstyvo rudens kad iš anksto paruošti organizmą ir apsaugoti nuo peršalimo. Medus su citrina labai geras derinys  tinkantis arbatai. Nors medus arbatoje praranda savo veiksmingas savybes, tad  geriau jį vartoti po šaukštelį kasdieną.

ČESNAKAS - antigripinas,stiprinantis organizmą ir apsaugantis nuo virusinių susirgimų. Dėl stipraus kvapo daugelis jo baidosi ir nevartoja, bet manau būti sveikiems yra svarbiau nei bijoti to kvapo, tuo labiau yra daug priemonių tam kvapui panaikinti.

Varvančiai, užsikimšusiai nosiai labai gera priemonė - ALIJOŠIUS, keletą lašų praskiestų su keliais lašeliais vandens  ir ilašintų į nosį labai palengvins kvėpavimą. Ypatingai tai tinka vaikams.

Dar vienas augalas padedantis kovoti su sloga - KALANTE, kitaip dar vadinama "paleistuvė". Labai gerai padeda kovoti su sloga. Naudojimas tokio augalo toks pat kaip ir Alijošiaus.

Iš tikrųjų tų priemonių yra labai daug tad kiekvienam organizmui reikia tik atsirinkti kas mums tinkamiausia. Tokios priemonė kaip krūtinės šildymas, kvėpavimas garais, kojų kaitinimas vonelėse su druskomis ir dar daug yra visokių kitokių būdų gydant peršalimo ligas.

Labai tikiuosi ,kad kam nors padėjau ir patariau. Linkiu visiems stiprios sveikatos, o jei jau užpuolė koks virusas tad kovokite su juo liaudiškomis natūraliomis priemonėmis, chemijos mūsų organizmas gauna ir taip pakankamai.

--
Norite pasidalinti savo patarimais, kaip greičiau išsigydyti peršalimą? Siųskite savo rašinį el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu "pasveik" arba kelkite į DELFI Pilietis sistemą iki lapkričio 15 dienos. Originaliausių patarimų autoriai gaus prizus!