Žinoma, yra ir dar sudėtingesnių situacijų nei mano. Tačiau santaupos jau baigia ištirpti ir darosi baugu. Nuo kitų metų, manau, gausiu dar mažiau (laukia dar viena darbingumo nustatymo komisija), nors dirbti dar negaliu, nepajėgiu, o ir nėra kur.

Gyvenu kaime. Tai turi ir pliusų, ir minusų. Turiu daržovių, kelis triušius. Kažin ko auginti ir prižiūrėti nepajėgiu. Bet minusas tas, kad susisiekimui reikia automobilio. Gerai, kad dar šiokį tokį turiu. Vien jis „praryja“ 300 Lt per mėnesį degalams. O kur dar remontas, draudimas ir t.t. Dar kai buvau sveika ir dirbau, buvau apsidraudusi gyvybę.

Mokėjau po 100 Lt per mėnesį. Moku ir dabar – iš pašalpos. Tai bus mano ateičiai (galbūt) sutaupyti pinigai. 2018 metais turėčiau atgauti 10 000 Lt. Ne, jau perskaičiuos eurais... Man „pasisekė“, nes susirgau. Gavau 5000 Lt išmoką už kritinių ligų draudimą. Neseniai lūžo kojos pirštas, gavau 200 Lt išmoką.

Dar tais senais gerais laikais mokėjau trečios pakopos pensijų fondui po 50 Lt kas mėnesį. Taip susigrąžindavau dalį sumokėto pajamų mokesčio. Susirgusi atsiėmiau visą sukauptą 5000 Lt pensiją. Už visus juos nusipirkau Taupymo lakštų. Procentai maži, tik 1 proc. Bet vienam apsipirkimui jau turėsiu 50 Lt. Nieko geriau nesugalvojau. Tai tokie mano taupymai.

Dar 100 Lt per mėnesį išleidžiu vaistams. Juos stengiuosi pirkti akcijų metu ir nusiperku ir ateičiai, nes akcijos gali ilgai ir nebebūti. Pavyzdžiui, vienoje vaistinėje 13-15 val. – 30 proc. nuolaidos. Ryšio priemonės – dar 50 Lt/mėn. O kur dar maistas, vanduo (kaime iš čiaupo bėga rudas ir negeriamas), elektra, šildymas, drabužiai... Gyvenu su mama, tai bent stogą virš galvos turiu. Su buitimi susijusias išlaidas dalijamės.

Gyvenu iš santaupų. Mano kaimelyje pagaliau bando diegti internetą. Noriu, labai aš jo noriu. Noriu skaityti, noriu bendrauti. Tačiau nedrįstu pasirašyti sutarties keliems metams, nes tektų mokėti po 39 Lt ar 49 Lt per mėnesį, ir dar reikia 300 Lt pradiniam įrangos mokesčiui. Pigesnio varianto nebuvo ir nebus, nes mūsų kaime kiti interneto tiekėjai nepasiekiami. Nesiryšiu. Per dideli finansiniai įsipareigojimai.

O euro belaukdama, sumąsčiau, kad mano piniginė nebetinkama – dar iškris koks euro centas. Koks nuostolis! Tad susiuvau iš suplyšusių kelnių naują piniginę. Iš tos kelnių vietos, kurioje yra užtrauktukas. Gal dar keletą pasiūsiu. Vau. Bus Kalėdinės dovanėlės. Tai štai, turiu pasiūlyti temą: gal kas nors patartų kaip man panaudoti paskutines 10 000 Lt santaupas taip, kad gaudama mažą pašalpą (manau, toliau gausiu apie 700 Lt), papildomai gaučiau išgyvenimui? O gal kas duotų mintį, kaip savo jėgomis (kurių nelabai ir turiu... šiuo metu net oficialus darbingumas tesiekia 25 proc.) galėčiau užsidirbti?

Tam, kad nesinervinčiau, kad nieko negaliu pakeisti, parduotuvėse, vaistinėje, degalinėse atsiskaitau banko kortele. Nematau grynųjų pinigų ir širdį mažiau skauda, kad jau paskutinius leidžiu. Bandau nematyti realybės. Parduotuvėse pirkdama maistą bandau sau įteigti: nieko nepirk, pažiūrėk, vieni E, visame maiste – vieni nuodai, susirgsi, numirsi. Pažiūrėk, dešra – dažai, konservantai. Duonoje miltų nėra, sūryje pieno – taip pat. Skaityk produktų sudėtį. Imk kruopas. Bet ir tos iš Kinijos, Lenkijos. O jei suliesėtum, tai daug senų drabužių gal tiktų. Kaip stebuklingai kyla kainos! Ot ir nepirksiu. Tegul stovi, tegul sensta. Tuos prekybininkus taip nubausiu. Na, tiek to, truputį pirksiu. Sąrašą turiu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.