Į kultūros ir sporto kompleksą susirinko daug šventės dalyvių, nepabūgusių ganėtinai smarkaus vasaros lietaus, švęsti pačią gražiausią vidurvasario šventę – Baltų Kupolinėmis arba Rasa, o krikščionių – Joninėmis vadinama.

Visi dalyviai iškilmingai praėjo pro žolėmis apipintus vartus. Apeiginiai vartai tarsi atskiria šventės vietą nuo jos aplinkos. Kiekvienas praeidamas pro vartus apsiplovė, kad patekęs į šventės pasaulį būtų švarus dvasiškai.

Netrukus visi dalyviai buvo pakviesti kupoliauti ir iš surinktų augalų pinti vainikus. Skambant Varėnos kultūros centro Matuizų filialo folkloro ansamblio „Verbena“ (vad. Daiva Kielienė) nuostabioms dainoms, savo taiklumą, spėjant kada ištekės, išbandė net tik merginos, bet ir vaikinai.

Apie surinktus augalus žmonių puokštėse pasakojo vyriausias raganius (Alvydas Valeiša) su išdykėlėmis raganaitėmis (Ema, Gabriele, Meida, Rūta).

O kaip Joninių šventėje nepasveikinsime Jonų ir Janinų. Nors pas mus šiais metais dalyvavo tik viena Janina, ji buvo papuošta nuostabiu ąžuolo vainiku, tik jai skambėjo legendinė daina „Buvo naktys švento Jono“ ir tik ji turėjo garbės pašokti su bendruomenės pirmininku Jonų ir Janinų valsą.

Kai žolynai buvo nuskinti, vainikėliai supinti, Jonai ir Janinos pasveikinti, beliko pats iškilmingiausias momentas – Joninių laužo įdegimas. Išdykėlės raganaitės aplink laužą subėgo nešinos ugnies fakelais, taip suliepsnojo didžiulė liepsna.

Liepsnojant laužui, patį nuoširdžiausią ačiū tarė Naujųjų Valkininkų bendruomenės pirmininkas Alvydas Valeiša: Jūratei Rutkauskienei už, tai, kad parėmė mūsų šventę, Varėnos kultūros centro Matuizų filialo folkloro kolektyvui „Verbena“ ir vadovei Daivai Kielienei už nuostabų koncertą, Vitalijaus ir Ingos  Kovalčiukų bei Editos ir Virginijaus Miliauskų šeimoms už didelę pagalbą ne tik ruošiantis  Joninių šventei, bet ir visą vasarą dirbant prie projekto „Žydintys Naujieji Valkininkai“, prie projekto taip pat prisidėjusiai Nijolei Vencienei, Justinui Verseckui ir Emai Kovalčiukaitei už gražius šventės skelbimus, Karolinai Miliauskaitei už visokeriopą pagalbą, bei šventės nuotraukas, Neringai Miliauskaitei ir Edvinui Bučinskui už šventės įgarsinimą, Valkininkų bendruomenei už stogelius nuo lietaus.

Ačiū visiems padėjusiems ir visiems dalyviams, žiūrovams nepabūgusiems lietaus ir kartu praleidžiant trumpiausią metų naktį.