Mažai kas tikėjo, kad tokias varžybas galima sėkmingai suorganizuoti. Daugelis plaukimo specialistų net bandė atkalbėti pagrindinį varžybų organizatorių, Kauno plaukimo federacijos prezidentą Arlandą Juodešką, nuo tikro maratono Lietuvoje organizavimo (plaukimo maratonas yra 10 km nuotolio plaukimas ir daugiau).

Tačiau Arlandui, kuriam netrūksta išmonės, organizavimo įgūdžių, nuoširdumo ir noro padaryti tikrą šventę plaukikams, kuri būtų įsimintina visą gyvenimą, nieko neįmanoma nėra.

Tai jis parodė ir rodo jau aštuonerius metus puikiai organizuodamas Šveicarijos (Jonavos raj.) plaukimo maratonus, puikiai vadovaudamas Kauno plaukimo federacijos darbui. Arlandas buvo užtikrintas, kad šios varžybos bus vainikuotos sėkme. Jaudulio žinoma buvo ir dar kokio didelio. Oras, vanduo, vėjas. Tai faktoriai, kuriuos sunku nuspėti, kai varžybas organizuojamos Kuršių mariose.

Šios KMM2018 plaukimo varžybos buvo skirtos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, juk ir vyko Kuršių mariose, liepos 14 d. Plaukikai turėjo įveikti 10 km atstumą nuo Lydumo rago, o finišuoti reikėjo kitoje Kuršių marių pusėje Kintų prieplaukoje. Kitaip sakant, plaukikams reikėjo perplaukti visas Kuršių marias. Išbandymas nemenkas, nes Kuršių marios yra klastingos: vėjo keliamos bangos, pats vėjas turėjo įtakos plaukikams. Daugelis po varžybų sakė, kad viduryje marių ir likus iki kranto apie 1 km buvo pačios didžiausios bangos, kurios siekė apie 70 cm. Ir gerokai supo plaukikus, trukdė matomumui ir trikdė plaukikų plaukimo techniką bei kvėpavimą.

10 km varžybas pradėjo 25 dalyviai: 5 moterys ir 20 vyrų. Tarp dalyvių buvo plaukikai iš Lenkijos, Estijos, Latvijos, Baltarusijos, Rusijos, Lietuvos. Nuotolį baigė 23 dalyviai. Dviem dalyviams (moteriai ir vyrui) nepavyko įveikti 10 km nuotolio ir jiems buvo suteikta pagalba ir išgabenti į krantą. Priežastis: vanduo jiems pasirodė per šaltas. Nors vandens temperatūra buvo 20 laipsnių ir kitoje Kuršių marių pusėje, Kintuose, kur buvo rengiamos 2km plaukimo varžybos, dalyviai(jų daugiau kaip 30) nesiskundė per šaltu vandeniu. Kai pastarieji baigė savo nuotolį, jie tapo žiūrovais ir Kintų uoste laukė 10 km plaukimo dalyvių finišo. Kartu su jais finišuojančių plaukikų laukė plaukikų giminės, draugai, Šilutės rajono valdžios atstovai.

10 km plaukimo varžybų nuostatai nedraudė plaukikams plaukti apsirengus hidrokostiumais, todėl pirmas vietas užėmė vyrai plaukę apsirengę jais.

Absoliučiu KMM2018 10 km plaukimo čempionu tapo vilnietis Edgaras Štura. Jo rezultatas: 2 val. 17 min. 05 s. Antras finišavo latvis Arvids Aigaris (2 val. 223 min. 49 s.), trečias buvo klaipėdietis Igor Kozlovskij ( 2 val. 26 min. 59 s.). Ketvirtuoju buvo Olštyno (Lenkija) plaukikas Gregor Morzsak, kuris nuotolį plaukė nedėvėdamas hidrokostiumo. Todėl jo rezultatas 2 val. 32 min. 25 s. yra Kuršių marių 10 km plaukimo rekordas. Dar Gregor buvo pirmas vyresniųjų dalyvių grupėje. Antras šioje grupėje finišavo jau 60 metį perkopęs kitas Lenkijos plaukikas Mariuz Gabiec (2 val. 33 min.48 s.), trečias marijampolietis „Torpedos“ klubo plaukikas Vilmantas Krasauskas (2 val. 45min. 29 s.). Pastarieji irgi nuotolį įveikė dėvėdami hidrokostiumus.

Tarp moterų keturios plaukikės dėvėjo hidrokostiumus ir jos visos sėkmingai baigė varžybas. Jauniausia plaukimo dalyvė nuotolio nebaigė ir įveikusi 8 km ribą pasiprašė iškeliama į valtį. Iš moterų pirma finišavo latvė Baiba Medhe (2 val. 39 min. 25 s.), antra buvo Ilze Aigare (2 val.45min.34s.). Ilze buvo pirma vyresniųjų grupėje. Trečia atplaukė šiaulietė Aušra Grabauskienė (3 val. 07 min. 23 s.). Jaunesniųjų grupėje antra buvo Alina Venckutė (Triatlonas)(3 val. 32 min. 19 s.).

2 km plaukimo varžybų (paukimas vyko Kintų pakrantėje) nugalėtojais
atskirose amžiaus grupėse tapo: Pekūnaitė Paulina, Vaškienė Audronė, Gadliauskienė Renata, Penkauskaitė Violeta, Statkevičienė Birutė, Guoga Antanas, Grigas Stasys, Pekūnaitė Paulina, Julius Stasiukynas, Laurynas Urbšys, Vytautas Saunoris, Julius Bezzubovas, Sigitas Katkevičius.

Visi 10 km ir 2 km plaukimo dalyviai dėkoja organizatoriams už gražius originalius medalius, vėtrunges, plaukimo kepuraites ir marškinėlius. Ypatingai dėkoja teisėjams, o už saugumą varžybose greitosios medicinos pagalbos darbuotojams, Kuršių marių gelbėtojams. Puikiai maratone dirbo broliai Žemaičiai.