Informacija pateikta remiantis Eurostato (tai ES statistikos tarnyba, skelbianti oficialius suderintus Europos Sąjungos, euro zonos, Europos ekonomikos statistinius rodiklius) 2009-2011 m. duomenimis.

Nenuostabu, kad tokios sąlygos ir situacija skatina nenutrūkstantį Lietuvos gyventojų emigracijos srautą: per 2011 m. iš Lietuvos išvyko beveik 54000 gyventojų. Žmonės važiuoja ten, kur geriau, kur platesnės galimybės, ir ateitis atrodo šviesesnė. Tačiau pasaulyje yra kraštų, kur žmonės taip pat neranda laimės ir bando ieškoti jos Lietuvoje. Per 2011 m. į Lietuvą atvyko kone 16000 asmenų. Lyginant su 2010 m. skaičiais, tai yra lygiai 3 kartus daugiau (pagal Lietuvos Statistikos departamentą). Akivaizdu, kad pasaulinė migracijos tendencija nesilpsta, žmonės juda, ieškodami geresnio gyvenimo, siekdami rasti darbo, išlaikyti save ir savo šeimas.

Taigi, atrodo, turime teisę skųstis, kad Lietuva nelabai rūpinasi savo žmonėmis, ir tai skatina visus, o labiausiai jaunimą, bėgti iš šalies. Tačiau kaip mes jaučiamės svečioje šalyje, kaip mus ten priima, ko iš mūsų tikisi, ir ko mes laukiame iš vietos gyventojų? O ką randa pas mus atvykę žmonės? Ar mes patys rūpinamės ir rūpime vieni kitiems? Ar Lietuvos gyventojai yra geranoriški, palankūs ir palaikantys vieni kitus bei šalia savęs gyvenančius kitų tautų atstovus? Ar maloni kitiems yra mūsų kaimynystė?

Tyrimų rezultatai rodo, kad nuo 2007 m. atvykstančių iš trečiųjų šalių piliečių integracijos galimybės Lietuvoje yra vienos silpniausių. Mūsų šalis yra 27-ta iš 31–os Britų Tarybos ir Migracijos politikos grupės tyrime dalyvavusių pasaulio šalių - blogiau nei Lietuvoje imigrantai jaučiasi tik Maltoje, Slovakijoje, Kipre ir Latvijoje. Taigi, atrodo, kad mūsų kaimynystėje kitataučiai jaučiasi nekaip... Deja, ir čia mes esame „savo vietoje“ – sąrašo gale...

Nuo ko pradėti, ką daryti, kad situacija pasikeistų. Galime galvoti, kad neturime pakankamai galių įtakoti politinės ar socialinės situacijos, tačiau mes tikrai galime keisti ir valdyti žmogiškąją, tarpusavio santykių padėtį. Mes galime mokytis pasidomėti ir pažinti, suprasti ir priimti tuos, kurie atvyksta pas mus. Taip, kaip mes tikimės ir norime, kad mus vertintų ir gerbtų šalyse, į kurias mes nuvykstame. Kiekvienas, pradėdamas nuo savęs, gali permąstyti savo požiūrius ir įsitikinimus, susijusius su tautiniais stereotipais ir pasenusiais vertinimais.

Tuo tikslu Savęs pažinimo ir realizavimo studija, vykdydama projektą „ĮVAIROVĖS LABIRINTAS” – Lietuvos visuomenės sąmoningumo ir tolerancijos trečiųjų šalių piliečių  (TŠP) atžvilgiu ugdymas, skirtą stiprinti Lietuvos visuomenės pritarimą integracijai ir gebėjimą prisitaikyti prie įvairovės, finansuojamą pagal Europos fondo trečiųjų šalių piliečių integracijai Lietuvoje metinę 2010 m. programą, kviečia moksleivius ir jaunimą aplankyti meninę edukacinę instaliaciją „Įvairovės Labirintas”, demonstruojamą Vilniaus ir Kauno mokyklose: Vilniaus Vienuolio vid. m-kloje kovo 6-8 dienomis – instaliacijos atidarymas ir pirmoji demonstracija, Kauno Maironio universitetinėje gimnazijoje – kovo 12-14 d. ir Vilniaus Jeruzalės vid. m-kloje – kovo 19-21 d.