Kiekvienos tokios akcijos metu sterilizuojama nuo 400 iki 900 beglobių kačių ir šunų, todėl vienos tokios akcijos dėka per metus Lietuvoje gimsta dviem – trim tūkstančiais mažiau galimai beglobių gyvūnų.

VšĮ „Opus pro animalibus et natura“ (OPAN, liet. – „Bendradarbiavimas vardan gyvūnų ir gamtos“) tęsiant tarptautinį bendradarbiavimą, rugpjūčio 24 d. – rugsėjo 10 d. vykusios sterilizavimo akcijos metu Vokietijos gyvūnų apsaugos organizacijos ETN deleguota didelę profesinę patirtį turinčių veterinarų – Konstantin Antov ir Vladislav Antov komanda sterilizavo bei kastravo beveik 500 Vilniaus rajono gyvūnų.

Lankydamiesi Lietuvoje jau nebe pirmą kartą, šie veterinarai yra įgiję tiek vietos organizacijų, tiek gyventojų pasitikėjimą ne tik dėl profesionaliai atliekamų sterilizacijos ar kastracijos operacijų, bet ir dėl rūpesčio kiekvienu gyvūnu, suteikiant visą būtiną pagalbą.

Anot K. Antov, užsimezgęs sėkmingas bendradarbiavimas su mūsų šalimi kilo iš siekio ne tik padėti humaniškai sumažinti beglobių gyvūnų populiaciją, bet ir skatinti žmonių sąmoningumą gyvūnų gerovės srityje: „Vien sterilizuodami beglobius gyvūnus nebūsime pajėgūs pasiekti užsibrėžtų tikslų – ne mažiau svarbios priemonės yra atsakingo auginimo skatinimas, visuomenės švietimas, dialogas su vietos valdžios institucijomis bei šalies veterinarais siekiant visiems bendro tikslo“.

Sterilizacijos projektų organizatoriai pastebi, kad šalies gyventojai tampa vis labiau informuoti bei motyvuoti su beglobių populiacijos augimu kovoti humaniškai – juos sterilizuojant. Informacijos sklaida viešojoje erdvėje yra ne mažiau svarbi nei pati sterilizacija: „Gyventojus turi pasiekti informacija, kad kiekvienas jų išleistas ar išmestas į gatvę nesterilizuotas gyvūnas, deja, prisideda prie ženklaus beglobių gyvūnų prieaugio. Net ir pati geriausia sterilizavimo programa nebus pakankamai efektyvi, jeigu tuo pat metu gyventojai nebus raginami tapti atsakingais augintojais“ – dalindamasi patirtimi kitose šalyse pasakojo viena iš OPAN steigėjų Gudrun Koller.

Nepaisant sėkmingo bendradarbiavimo su užsienio organizacijomis, OPAN atstovai tikisi, kad ilgainiui Lietuvos veterinarų visoje šalyje bus vykdomos reguliarios „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ programos, kurios taps pagrindine humaniška beglobių gyvūnų populiacijos reguliavimo priemone: „Šį rugpjūtį mūsų inicijuotas bendras užsienio ir Lietuvos veterinarų projektas yra didelis postūmis pasikeitimams ateityje, kadangi mums pagaliau pavyko priartėti prie vieno iš tikslų – perteikiant užsienio organizacijų sukauptą patirtį bei infrastruktūrą į sterilizacijos projektus įtraukti ir Lietuvos veterinarus“ – teigė Algita Zigmantaitė.

Visgi, nepaisant vis didėjančio Lietuvos specialistų noro dalyvauti šiuose projektuose, tai vargiai būtų įmanoma be vietos valdžios institucijų, gyventojų bei privačių rėmėjų kooperavimosi: „Keičiantis standartams bei moralinėms vertybėms, visuomenė ima kitaip vertinti ir su beglobiais gyvūnais susijusias problemas bei jų sprendimo būdus. Lietuva yra teisingame kelyje prisijungiant prie tokių šalių kaip Austrija standartų gyvūnų gerovės srityje. Kelias vis dar ilgas, tačiau pradžia labai sėkminga – mums jau su keletu savivaldybių pavyko įgyvendinti sterilizacijos akcijas bei surasti dialogą siekiant glaudaus bendradarbiavimo ateityje. Be abejo, ne mažiau svarbus ir vis didėjantis tiek gyventojų, tiek skirtingų organizacijų indėlis“ – teigė G. Koller.