„Sodros“ darbuotojai nepranešė nieko ir neįspėję išskaičiavo iš sąskaitos pinigus. Bankuose irgi gali pradėti bijoti laikyti pinigus – kas netingi, tas gali pasiimti pinigus. Tai studentui, studijuojančiam užsienyje, darosi nesaugu dėl lietuviškos sistemos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja „Sodros“ atstovai

Apgailestaujame dėl tokios situacijos. Greičiausiai šiuo atveju į užsienį išvykęs studentas nedeklaravo išvykimo ir jam buvo priskaičiuota Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skola. PSD privalo mokėti visi gyventojai, jeigu jie nėra draudžiami valstybės. Pavyzdžiui, Lietuvoje besimokantys jaunuoliai yra draudžiami valstybės ir jiems mokėti PSD savarankiškai – nereikia.

Jeigu asmuo apsistoja Europos šalyje, kur studijuoja ar dirba, įprastai jis yra draudžiamas privalomuoju sveikatos draudimu toje šalyje. Jeigu gyventojas deklaruoja išvykimą, ši informacija „Sodrą” pasiekia automatiškai. Nedeklaravus išvykimo, įmokos gali būti perskaičiuojamos ir susidariusi permoka grąžinama, jeigu žmogus pateikia pažymą apie privalomąjį sveikatos draudimą toje šalyje. Tai yra standartinė tarptautinė pažyma, kurią visose Europos šalyse teikia socialinį draudimą administruojančios institucijos.

Šiuo atveju siūlytume studentui pateikti pažymą apie draustumą kitoje šalyje. Tuomet įmokos gali būti grąžintos. Kaip tai padaryti, daugiau informacijos galima rasti ČIA.