Skaitytojo nurodytame tinklapyje parduodult.lt teigiama, kad parduodami įvairių šalių aukštųjų mokyklų diplomai. Tiesa, lietuviško įsigyti nepavyks. Internetinėje parduotuvėje siūlomi tiek bakalauro, tiek magistro ar daktaro diplomai. Pabrėžiama, kad „viskas legalu, niekas nesikerta su jokiais įstatymais“, o įsigijusiems išmušami čekiai. Su papildomais priedais diplomas kainuoja 500 litų brangiau, be priedų – 200 litų pigiau.

Pardavėjai nurodo, kad diplomų negamina ir jais neprekiauja – tėra tarpininkai įmonėms JAV, kurios „legaliai juos gamina ir jais prekiauja, jums pristatydamos diplomus tiesiai į namus“. Nurodoma, kad „diplomai yra identiški tikriems, su visais apsaugos ženklais, antspaudais, parašais ir priedėliais, kurie priklauso būti“.

Skaitytojas sakė, jog pamatęs galimybę įsigyti diplomą itin pasipiktino. „Man labai pikta ir baugu, kad kokie naivūs žmonės nepasinaudotų šia „galimybe“ įsigyti aukštojo mokslo diplomą. Manau, jog nei pinigų, nei diplomo negautume. O jeigu gautume diplomą, aš nesuvokiu, kokiu būdu įrodyti jo galiojimą“, - laiške rašė jis.

Tiesa, komentatoriai, galintys palikti atsiliepimus apie prekę ironiškai šaipėsi iš parduodamo diplomo.

DELFI pavyko susisiekti su internetinės parduotuvės atstovais. Jų teigimu, pati parduotuvė nieko neparduoda - tik teikia tarpininko paslaugas. „Norėtume pirmiausia patikslinti, kad mes nepardavinėjame jokių diplomų, jų negaminame, jų nematome ir niekad rankose neturėjome - mūsų teikiama paslauga - tai pirkimo paraiškų užpildymas už žmones (...) svetainėse (...)“, - laiške teigė parduotuvės atstovai.

Jų teigimu, tai tas pats, kas nupirkti už žmogų prekę iš „eBay“ arba „Amazon“, kai jis neturi tam tikrų atsiskaitymo kortelių. „Įmonės gamina aukštojo mokslo diplomus pagal žmonių pateiktus pageidavimus. Visos įmonės yra legalios, veikia pagal visus įstatymus, jos atsako už diplomo autentiškumą ir kokybę. Žinoma, yra niuansų dėl kopijavimo išvengimo, nes smulkios detalės skiriasi, be to, parašai yra ne kopijuojami, o pasirašomi paprasto darbuotojo, tik išraitomi gražiai“, - teigė parduotuvės atstovai.

„Mano manymu, tai tiesiog diplomas - ant popieriaus atspausdintos raidės, paveiksliukai ir gražūs antspaudai sudaryti gerą ir neišdildomą įspūdį. Niekas neįtraukinėja į jokius studentų sąrašus ar kažkas panašaus - tiesiog spaustuvėje pagaminta produkcija. Viskas kaip įmanoma tikriau atrodo, tad patikėti, jog diplomas yra tikras, tikrai nesunku. Kam jis gali būti skirtas, nėra nurodyta, mano manymu, kas kaip nori, tas taip jį ir naudoja. Logika tokia pati kaip pačiam nusipirkti didžiulę taurę ir išsigraviruoti, kad esi pirmos vietos nugalėtojas“, - teigė parduotuvės darbuotojai.

Jų nurodyti diplomų tiekėjai savo parduotuvėse neslepia pardavinėjantys netikrus diplomus. Vieno iš jų tinklapyje teigiama: „Gali naudoti jį darydamas išdaigą draugui ar norėdamas apkvailinti šeimos narį. Kita populiari paskirtis – pasikabinti netikrą diplomą ant sienos pasitikėjimui savimi didinti“. Tiesa, iš užsienio portalų įsigyti netikrą diplomą gali būti pigiau - jis viename iš tinklapių kainuoja apie 150 - 800 litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)